Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
3.230.128.106
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Hier ga ik een poging doen een tipje van de sluier op te lichten rond het "bakken" van eigen CD-Roms.

Ik doe dat aan de hand van het Nero Burning Rom van de duitse firma AHead. Nero Burning Rom is overigens een leuke woordspeling in het Duits: "Rom" is de duitse naam voor "Rome" (Italie). Het heerschap "Nero" (in de romeinse tijd) had als hobby Rome met de grond gelijk te branden, dus "burning Rom".

Nero: Branden van CD's, CDRW's, etc.

Pagina overzicht

Hoe werkt het Branden van CD's?

Als je nog niet weet hoe een CD werkt, kijk dan op de "Hoe werkt een CD" pagina.
Bij het branden van een CD zien we een soortgelijk proces als het lezen, de lagen van een CD-recordable zien er alleen net iets anders uit.

De lagen bij een CDR
A Label laag
B Bescherm laag
C Reflectie laag
D Inkt laag (die)*
E Bescherm laag (transparant)

De truuc is hier namelijk dat de brander puntjes "verbrandt" in de inktlaag zoals in de onderste afbeelding zichtbaar is. De Inkt laag is namelijk normaal gesproken transparant, maar door verhitting wordt dat specifieke puntje ondoorzichtig. De laser zal daar dus niet reflecteren.

Mocht dit een beetje uit de lucht komen vallen, kijk dan op de "Hoe werkt een CD" pagina. Daar staat gedetaileerder hoe een CD werkt.

Hoe maak ik zelf een CD met Nero?

Laten we beginnen met de vraag "Waar haal ik Nero vandaan?".
Dat is eenvoudig: een goed bruikbare demo versie kun je downloaden bij de firma AHead.

Daarnaast heb je natuurlijk een CD-recorder of CD-rewriter nodig. Dit kan zowel een SCSI als een IDE/ATAPI apparaat zijn - voor Nero maakt het niets uit.

Bij het maken van CD's moeten we eerste een paar zaken op een rijtje zetten;

Wat voor CD wil ik gaan maken?

Voor men begint met het "bakken" van een CD moeten we natuurlijk weten wat voor soort CD we gaan maken. Hoewel Nero al wel het branden van DVD's (DVD-R, DVD-RW, DVD+R en DVD+RW) zal ik deze niet behandelen, mij ontbreekt op dit moment de apparatuur om het allemaal uit te zoeken.

Op dit moment kan ik de volgende soorten CD's bedenken:

1. Muziek/Audio CD
De bekende muziek CD's zoals men die gewoon in de winkel kant-en-klaar kan kopen. Vaak vinden we op zo een CD een stuk of 10 tot 15 muziek nummers. Weergave kan met behulp van iedere reguliere CD speler. De meeste DVD spelers kunnen hier ook mee overweg.

2. MP3 CD
Ook op deze CD vinden we muziek, nu echter in het MP3 formaat zoals enkele spelers (o.a. de PC) dit kunnen weergeven. De Yamakawa speler is daar een uitstekend voorbeeld van maar meer fabrikanten produceren dergelijk spelers. Op dit soort CD, dankzij MP3 compressie, vinden we veel meer muziek nummers. Vaak tussen de 100 en 200 nummers per CD.
Voor meer details kun je ook kijken op de Yamakawa pagina en de MP3 pagina's (introductie en zelf MP3's maken).

3. Video CD
Dit is een wat ouder formaat waarbij film in VHS kwaliteit op 1 of 2 CD's gezet wordt. Video CD spelers, ook wel afgekort als VCD spelers, kunnen deze CD's afspelen. Een voorbeeld van een speler die dit kan weergeven is weer de Yamakawa. De meeste DVD spelers kunnen dit ook weergeven.

4. Super Video CD
Dit is de opvolger van Video CD, en dus een recenter formaat voor de opslag van films. De kwaliteit ligt tussen die van een Video CD (bijna VHS dus) en DVD (hoge kwaliteit). Niet iedere DVD speler kan dit weergeven, de Yamakawa kan dit ook weergeven.

5. DVD
Een superieur formaat voor de opslag van video. Alleen DVD spelers kunnen dit weergeven (Yamakawa dus ook). Helaas is de appartuur om een dergelijk "CD" te maken nogal prijzig en voor de rest van deze pagina gaan we het daar dus niet meer over hebben.

Een gewone CD-writer of CD-rewriter kan GEEN DVD's branden!
Nero kan het overigens WEL, maar zoals gezegd, zul je dan een DVD brander moeten kopen.

6. Computer DATA CD
Een CD met programmatuur, afbeeldingen of andere vormen van computer data. Alleen met de PC kunnen we deze "lezen". Vaak gebruikt men dit voor het maken van een backup van gegevens of software.

7. Branden van CD images
Bijna alle CD-recorder software ondersteunen de optie om een image te maken van een CD - of te wel: een hele CD inhoud naar een enkel bestand te kopieren. Nero heeft zijn eigen formaat (*.NRG), maar kan ook andere formaten zoals ISO en BIN/CUE aan.

Hoeveel informatie moet er op de CD komen te staan?

Een CD kan maar een gelimiteerde hoeveelheid data bevatten, standaard is dat 650 Mbytes. Deze "standaard" betreft een 74 minuten CD. 74 minuten staat hier voor de audio speelduur die op een dergelijke CD past. Deze wordt bepaalt door de lengte van de HELIX van de CD.
De helix van de CD is voor te stellen als een lange spiraal die in de kern van de CD begint en aan de buitenrand van de CD eindigt. Op deze spiraal ligt een soort "groef" zoals we die van de oude gramfoon platen kennen. Hoe langer deze spiraal is, hoe meer "tijd" er op een CD gezet kan worden.

Er zijn een aantal truucjes om meer informatie op een CD te zetten, te weten:

  • Overburning of te wel; het door de CD-fabrikant voorgeschreven maximum overschreiden. Dit kan enkele minuten extra opleveren, maar let op dat je controleert of de "extra" minuten wel goed genoeg op de CD staan. Vaak betreft het 2 tot 3 extra minuten. De "overburning" truuc is toepasbaar voor alle CD's (74, 80, 90 en 99 minuten CD's). Jouw CD-schrijver met bijbehorende software moet dit natuurlijk wel ondersteunen (en niet alle CD-schrijver ondersteunen dit!).

  • 80 minuten CD's; CD's waarbij de lengte van de helix ongeveer 6 minuten langer is.
    De "groeven" liggen dan dichter bij elkaar, maar nog wel conform de standaard. Dergelijke CD's zijn goed voor 700 Mb data.

  • 90 minuten CD's; hiervoor geldt in feite hetzelfde als voor 80 minuten CD's, maar de densiteit is dan nog groter. Er zijn CD-schrijvers die dit niet aankunnen, en zo zijn er ook enkele CD-lezers die dit niet kunnen lezen. Op een 90 minuten CD kun je wel ongeveer 810 Mb kwijt aan data !

  • 99 minuten CD's; de langste CD die men op dit moment kan kopen. Nadeel van deze CD's is dat maar een zeer beperkt aantal CD-schrijvers en CD-lezers, deze CD's aan kunnen. Er past wel bijna 1 Gbyte (988 Mb) op zo een CD !

Welk type media gaan we gebruiken?

Afhankelijk van toepassing van de CD kunnen we kiezen uit verschillende soorten CD's. Als eerste maken we de keuze tussen RECORDABLE (en dus maar eenmalig te beschrijven) en REWRITABLE (meerdere keren te beschrijven).

De aard van de data die opgeslagen wordt bepaald dus welke we kiezen.

Over het algemeen zijn REWRITABLES (CDRW) iets duurder, maar prima voor bijvoorbeeld backups.
RECORDABLES (CDR) worden vaak gebruikt voor Audio en Video CD's of CD's met programmatuur/data die nooit veranderd zal of hoeft te worden.

Over het algemeen gaat het branden van CDR's sneller als het branden van CDRW!

Tip: Sommige DVD spelers kunnen niet overweg met CDR disks. Probeer eens een CDRW. De reflectie frequentie van een CDRW lijkt namelijk veel op die van een DVD in vergelijking met de reflectie laag van een CDR.

CDR

Als we CDR kiezen, kan men nog verschillen vinden in de kleuren van de "onderkant" van de CD. De volgende kleuren komen voor;

- goud
- bijna zilver
- blauw
- groen

De basis stof voor de inkt (die) laag van een CD is bepalend voor de kleur. Het programma CDR Media Identifier (hier downloaden - of bezoek de homepage) helpt je ontdekken wat voor stoffen gebruikt zijn en welk oorsponkelijke merk de CD-recordable of CD-rewritable heeft. Merk wel op dat niet iedere CD-schrijfer de benodig functies in huis heeft om dit te kunnen uitlezen.

De beste ervaringen heb ik persoonlijk met de goude en bijna zilver gekleurde schijfjes. Waarschijnlijk hangt dit samen met de betere reflectie, maar goed ik ben geen expert op dit gebied.

CDRW

Op dit moment is de keuze beperkt. We kunnen kiezen uit "langzame" en "snelle" CDRW schijfjes. De "langzame" CD's zijn geschikt voor opname snelheden tot 4 speed. De "snelle" schijfjes zijn geschikt voor 10 speed opname. Deze laatste is aanzienlijk duurder en je moet een CD-schrijver hebben die dit ook nog eens aan kan.

 

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages