Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
34.236.191.0
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Hoe zet ik een DivX film om naar een VideoCD, Super VideoCD of DVD met MainConcept MPEG Encoder?

Een bekende situatie: je hebt een mooie DivX film liggen (*.avi of *.divx, zie Ripping DVD to Divx en Films downloaden voor details).

Jouw probleem: je zou de AVI/DivX graag willen afspelen op de TV in de woonkamer, m.b.v. de DVD speler die daar ook staat Je wilt geen gebruik maken van de TV-out optie die sommige PC's hebben,... maar ja, de DVD speler speelt geen AVI/DivX af ...

Oplossing: Omdat dus de huidige DVD-spelers geen AVI/DivX weergeeft, zullen we de film moeten converteren naar een ander formaat. We gebruiken MPEG1 voor DVD spelers die VideoCD kunnen afspelen, of we gebruiken MPEG2 als Super VideoCD ook mogelijk is. Deze laatste biedt een aanzienlijk hogere beeld kwaliteit.

We hebben hiervoor minimaal nodig, de DivX video codec en de MainConcept MPEG Encoder. De MPEG Encoder kun je downloaden van de MainConcept website.

Merk op: Helaas is deze niet gratis, maar je kunt er wel een probeer-versie van downloaden. Vergeleken met de concurrent (Cinema Craft Encoder) is deze zelfs belachelijk goedkoop, rond 149 Euro. De concurrent vraagt bedragen rond de $1600. Daarbij komt dan ook nog dat MPEG Encoder net zo goed en soms zelfs beter presteerd voor minder dan 1/10 van de prijs. Zo kan CCE niet het beeldformaat aanpassen, MPEG Encoder kan dit wel.

Tip: Hoewel we in dit artikel de nadruk leggen op DivX naar MPEG, staat MPEG Encoder het ook toe DV (camcorder) en andere AVI video formaten te converteren. Ehm, eigenlijk is het zelfs speciaal voor DV gemaakt,...

Merk op: In tegenstelling tot TMPGEnc kan MPEG Encoder van MainConcept WEL overweg met AC3 audio sporen in een AVI!

Merk op: Conversie naar MPEG maakt de kwaliteit van de film niet beter als de oorsponkelijke film. Denk dus niet dat een beroerde kwaliteit film ineens geweldig wordt omdat je er DVD of SVCD van maakt. Wat er niet is, kun je er niet bij zetten!

Merk op: Vergeet niet de verantwoordelijkheidsverklaring te lezen!

Update: Het ondertitelingsprobleem is opgelost, met dank aan Benamin voor de hulp. Voor details, zie MPEG Encoder met ondertitels.

Converteer DivX naar (Super) VideoCD ....

Introductie: Welk formaat moet ik kiezen?

Tip voordat we verder gaan: bekijk de Video Formaten pagina, ook eens!

Ten eerste, moeten we weten of jouw DVD-speler CD-R of CD-RW media aan kan.

Nieuwere modellen, vooral als ze MP3 kunnen weergeven, kunnen veelal beide media typen aan. Oudere modellen hebben er veelal moeite mee. Je kunt het opzoeken in de handleiding van de speler, of gewoon door het uit te proberen.

Mocht CD-R media niet werken, probeer dan eens D-RW media, aangezien de reflectie eigenschappen van CD-RW media sterk lijken op die van een gewone DVD. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het vaak werkt.

Als geen van beide media (CD-R en CD-RW) werken, ehm, dan wordt het misschien tijd voor een nieuwe DVD speler.

Welk formaat moet ik gebruiken? VideoCD of Super VideoCD?

Ook dit hangt weer af van de DVD speler.

Ondersteund deze Super VideoCD? Dan is Super VideoCD (SVCD) de beste keuze i.v.m. betere beeld kwaliteit.

Als de speler geen SVCD ondersteund, maar wel VideoCD (VCD), dan zit je hieraan vast. Als beide formaten niet ondersteund worden, dan ben ik bang dat je weer terug bent bij de optie "koop een nieuwe DVD speler".

Zie ook de Video Formaten pagina voor meer details.

OK, we weten dus nu welk MEDIA TYPE en welke VIDEO FORMAAT we kunnen gaan gebruiken.

De benodigde software

Software voor film weergave

Probeer eerst of je de film op jouw PC kunt afspelen m.b.v. de Windows Media Player.

Als dit NIET lukt, dan moet je de benodigde video codec downloaden. Voor DivX kun je deze downloaden van de DivX homepage.

Dit is dus echt nodig, anders kan MPEG Encoder er niet mee overweg.

Software voor conversie

De basis van het conversie proces (wat eigenlijk "transcoding" heet) is MPEG Encoder welke je kunt downloaden van de MainConcept website. Probeer eerst de probeer-versie (trial) uit voordat je meteen gaat kopen. Ik ben zelf wel overtuigd van de kwaliteit, maar je moet het eerst zelf ervaren voordat je meteen geld uit gaat geven!

Het echte werk: TransCoderen

Na installatie en starten van MPEG Encoder, see je het volgende scherm (kan afwijken per versie, ik heb hier versie 1.3 gebruikt):

MainConcept MPEG Encoder: Start scherm

Klik op de "Open ..." knop (A) welke naast het veld Video Source staat, en kies het gewenste AVI/DivX bestand.

Merk op: Het kan nodig zijn met knop (B) het audio bestand aan te geven als MPEG Encoder zelf geen bestand aangeeft. Als dit een apart bestand is, dan is dat vrij duidelijk. Soms kan het ook zijn dat audio in de film niet meteen herkend wordt. Kies bij (B) dan weer hetzelfde bestand als bij (A).
Knop (C) kun je gebruiken om de naam en plaats van de MPEG film te bepalen.

Gedurende een paar seconden probeert MPEG Encoder het formaat te herkennen en de codec te activeren (video en audio codec). Iets als onderstaand scherm verschijnt:

MainConcept MPEG Encoder: Film is herkend

We zien in dit voorbeeld al wat zinvolle info.

A: GEbruikte bestanden voor in- en output

Hier zien we waar beeld (Video Source) en geluid (Audio Source) vandaan gehaald gaan worden. Met de meeste AVI formaten, zoals DivX, zit het geluidsspoor in hetzelfde bestand, dus staat er bij "Audio Source" (vaak automatisch) hetzelfde als bij "Video Source".

Het is ook altijd leuk om te weten hoe het resultaat bestand gaat heten en waar het staat, je vindt dat in het "Output Filename".

B: Video input info

In dit voorbeeld, draait de film met een snelheid van 23.976 frames per seconde, bij een resolutie van 544 x 304 pixels. De hele film heeft een speelduur van 1 uur en 19 minuten.

C: Audio input info

Hier zien we dtails over het geluid: dit is een film in stereo (2 channels) met een bitrate van 48 kHz (dit is een nette kwaliteit).

D: Output format

Hier moeten we instellen wat we als eindresultaat wensen te hebben:

Veld Waarde
MPEG type MPEG1
VCD (= VideoCD)
MPEG2
SVCD (= Super VideoCD)
DVD
Video Mode PAL
NTSC
Stream type Video
Audio
Video and Audio
Program (Video)
Program (Audio)
Program (Video and Audio)
Transport (Video)
Transport (Audio)
Transport (Video and Audio)
Audio Mode Layer 1
Layer 2
LPCM

Met al deze mogelijkheden kan het wat verwarrend over komen.

MPEG TYPE;
Hier kiezen we MPEG1 als we een MPEG1 film willen waarbij we alles zelf kunnen tunen. Wil je echter een VideoCD gaan maken, kies dan gewoon VCD zodat de film zo compatible mogelijk blijft met de standaard.
Dit zien we ook bij MPEG2, welke we geheel kunnen tunen naar onze behoeften, wil je echter een Super VideoCD maken, kies dan gewoon voor SVCD en dat zien we dus ook weer voor DVD selecteer ... ehm,.. DVD. Je kunt dus een film maken conform standaard (VCD, SVCD of DVD) of lekker rommelen met de formaten (MPEG1 en MPEG2).

VIDEO MODE;
Hier kiezne we PAL als we in Europa wonen en NTSC als we in de USA leven. Merk op dat de meeste PAL apparatuur goed instaat is NTSC af te spelen, andersom echter kan dit weleens problemen geven.

STREAM TYPE;
Dit is een beetje verwarrender. We kunnen kiezen voor allen Video, alleen Audio, of beiden (Audio en Video).
Maar wat is dat nou met "Program" en "Transport"?
"Program" wordt gebruik voor VideoCD, Super VideoCD en DVD. "Transport" wordt meer gebruikt door televisie-stations/websites voor het digitaal uitzenden van een film.

AUDIO MODE;
Hier stellen we het Audio compressie formaat in. Voor VideoCD en Super VideoCD adviseer ik "Layer 2" te gebruiken. Alleen bij DVD has zou je ook nog voor LPCM kunnen kiezen.

De "Details" knop brengt je naar een ander venster;

MainConcept MPEG Encoder: Details

Hier kunnen we rommelen met resolutie, framerate, en kwaliteit ("Search method" en "Search range") en natuurlijk audio. Als we echter op de "Advanced ..." knop klikken, dan zien we pas echt geweldige mogelijkheden.

De "Video Settings"-tab laat ons spelen met bitrates en aspect ratio (4:3 = gewone TV, 16:9 = breedbeeld). De bitrates zijn handig om te bepalen hoe groot het eindresultaat wordt (hoeveel CD's hebben we nodig). Met de WeetHet-bitrate-calculator, kun je uitrekenen welke bitrate de juiste is. Vul de berekende waarde in bij "Average". Let wel op dat "Minimum" KLEINER moet zijn als "Average". Ik stel bij "Minimum" meestal 500 kbps in.

MainConcept MPEG Encoder: geavanceerde video instellingen

Bij het tabblad "Audio Settings" kunnen we wat spelen met de audio instellingen. Ik kies eigenlijk altijd gewoon 224 Kbps.

MainConcept MPEG Encoder: geavanceerde audio instellingen

Het laatste tabblad is wel de leukste; "Multiplexer Settings". Je kunt hier namelijk instellen op welk punt het eindresultaat geknipt wordt. Zo hoef je dat later niet te doen. De Multiplexer heeft eigenlijk als taak, video en beeld samen te voegen.

Vaak past er op een 80 minutes CDR of CDRW rond de 800 Mb aan data voor een VideoCD of Super VideoCD. Voor de zekerheid kun je kiezen voor b.v. 795 Mb. Soms wil een 800 Mb compilatie iets te groot worden voor een 80 minuten CD.

MainConcept MPEG Encoder:  Multiplexer zit er in, gaaf!

Als je twee keer de "OK" knop aan klikt, ben je weer terug bij het begin scherm.

Klik nu op de "Convert" knop om conversie te starten.

MainConcept MPEG Encoder: Transcoderen in actie ...

Onder in het venster van MPEG Encoder, kun je de voortgang volgen, naast de "Abort" knop staat daarvoor een balkje. Daarnaast staat een aantal gegevens die aangeven hoeveel tijd er nog nodig is (hier: 1 uur en 43 minuten).

Met een AMD Duron 700 Mhz duurde het slechts 3 uur en 45 minuten om deze film naar SVCD te zetten! Dat is lekker SNEL! Zeker als je daarna het resultaat bekijkt: een echt goede kwaliteit!

Mijn Pentium 4, 2.8 Ghz doet er ongerveer 1 hour en 40 minutes over en mijn AMD Athlon XP (2800) doet dit binnen een uur!

Let wel op: als de originele film slecht van kwaliteit is, dan wordt het geconverteerde resultaat natuurlijk ook slecht.

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages