Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
44.200.194.255
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Wat is nou een bitrate en waar heb ik dat voor nodig?

Om een film correct op te bouwen moet je weten welke formaten er zijn en wat de specifieke kenmerken zijn van dat formaat. Bitrate, de hoeveelheid gegevens die per seconde omgezet moeten worden, is daar een van.

Een ander aspect is dat de bitrate ook bepalend is voor de omvang van het einresultaat. Past een film op 1, 2 of 3 CD's? Is de film niet te groot? Of mag deze juiste groter worden waardoor de kwaliteit omhoog gaat?

Op deze pagina worden bitrates berekend voor zowel DivX, VideoCD als Super VideoCD aan de hand van een klein tooltje dat ik snel even in elkaar heb gezet.

Download de WeetHet Video Bitrate Calculator hier.

Merk op: Films voor VideoCD en Super VideoCD beslaan over het algemeen 2 CD's. Bij VideoCD moet men ook nog eens in de gaten houden dat de bitrate op 1150 KBit/s gefixeerd is en dat de bitrate bij Super VideoCD niet boven de 2600 Kbps mag komen!

Lees ook de verantwoordelijkheidsverklaring!

Video ...

Bitrate ...

Een film bestaat uit de twee hoofdelementen Audio en Video. Voor beiden is een "aparte" gegevensstroom nodig die door de computer of DVD-speler omgezet moeten worden naar zichtbare video en hoorbare audio.

Voor deze gegevensstroom is een bepaalde bandbreedte nodig of wenselijk om de juiste kwaliteit film te krijgen of een film te maken conform bepaalde formaat specificaties. Deze bandbreedte wordt weergegeven in bits per seconde.

Merk op: Zorg ervoor dat de omvang van de AVI file onder 2196 Kb (FAT) of 4196 Kb (FAT32) blijft ! Dit is namelijk een beperking van het filesystem. Onder NTFS zien we deze beperking niet.

Bandbreedte ... Sportwielen of thuiskomertje ...

Benodigde bandbreedte hangt af van:

VIDEO;
- resolutie (b.v. 352x288, 720x480, etc.)
- bewegingssnelheid in de film (ie. slome film of een actie film)
- gewenste kwaliteit (hoge kwaliteit versus slechte kwaliteit)
- gewenste uiteindelijke omvang van de film-file (moet het op een floppy disk of een CD?)
- compressie type (elke codec gebruikt de bandbreedte meer of minder efficient)

AUDIO;
- resolutie (b.v. 44.100 Hz, 48.000 Hz, etc)
- gewenste kwaliteit (Hifi, low noise, medium, mono/stereo, etc)
- gewenste uiteindelijke omvang van het audio deel (floppy, e-mail, CDR, etc)
- compressie type (elke codec gebruikt de bandbreedte anders)

Hoe bereken ik de bitrate voor DivX of (Super) VideoCD?

Ik probeer altijd om een film in z'n geheel op slecht 1 CD-recorable of CD-rewriteable te zetten met behulp van het DivX;) formaat (MPEG4 video en MP3 audio). Zie ook Conversie methode 1, 2 en 3 voor het omzetten van een DVD naar een DivX film.

Hierdoor weet ik dus al dat de CDR/CDRW media de beperkende factor wordt voor wat betreft file-omvang.

Voor DivX gebruik:

74 minuten CDR - ongeveer 650 Mb bestandsomvang
80 minuten CDR - ongeveer 710 Mb bestandsomvang

Voor VideoCD en Super VideoCD gelden andere maten:

74 minuten CDR - ongeveer 745 Mb bestandsomvang
80 minuten CDR - ongeveer 810 Mb bestandsomvang

Merk op: VideoCD en Super VideoCD gebruiken een andere manier (filesystem) om gegevens op CD te zetten waardoor er meer data op een CD gezet kan worden.

Ik stel voor een 80 minuten CD te gebruiken voor de opslag van films - dan heb je net even dat beetje extra, maar is de CD toch afspeelbaar op alle CD-Roms en DVD-spelers.

Merk op: de speelduur van een film kan ingekort worden door bijvoorbeeld de intro en de aftiteling weg te laten. Dit kan vele Mb's uitmaken. Ik ben al een aftiteling tegengekomen die meer dan 100 Mb van DivX AVI in beslag nam!

Stap 1; bepaal de speelduur van de film

De lengte van een film kun je vaak terug vinden op het hoesje van een DVD of zien op het display van een DVD-speler of DVD-afspeel-software. Laten we uitgaan van twee voorbeelden:

film A duurt 85 minuten
film B duurt 135 minuten

Stap 2; bepaal welk type CDR/CDRW je gaat gebruiken

In de twee voorbeelden zou ik:

74 minuten CDR/CDRW voor film A
80 minuten CDR/CDRW voor film B

Stap 3; start de WeetHet Video Bitrate Calculator

Dit programma kun je hier direct downloaden - gratis en voor niks.

Start de applicatie, na het uitpakken, door dubbel te klikken op de ikoon. Het volgende venster verschijnt;

de WeetHet bitrate calculator

Stap 4; voer de gewenste waarden in en lees het resultaat af

Voor film A - DivX;

Voorbeeld A ...

We vullen bij "Length of Video" de waarde "85" in voor de speelduur van de film (85 minutes).

Bij "Desired Movie Size" vullen we vervolgens "650" in voor de gewenste output omvang (650 Mb voor een gewone CDR). Je kunt dit doen door bij "Standard CD Size" te kiezen voor "650 Mb (74 min)", of door het veld "Desired Movie Size" met de hand in te vullen.

Dat is nog niet alles. We moeten ook nog aangeven met welk film formaat gewerkt gaat worden.

We kunnen kiezen tussen "DivX v3.x ;-)" (het originele DivX ;-) 3.11 codec) en "DivX v4+ (divx.com)" (dit betreft het codec van www.DivX.com) - Het codec van DivX.com is wat efficienter. Naast de DivX formaten zien we ook het VideoCD formaat (vaste video bitrate is 1150 Kbps) en het Super VideoCD formaat (flexibele bitrate die maximaal 2600 Kbps mag zijn).

Kies het codec dat jij gebruiken wilt voor de film.

Verder moeten we nog aangeven welke bandbreedte nodig is voor Audio, bij het veld "Audio bitrate". Bij DivX gebruik ik meestal MP3 geluid met een bandbreedte van "96 KBits/s". Bij een VideoCD en Super VideoCD gebruikt men een vaak hogere audio bitrates van 192 of 224 KBit/s.

Vervolgens zien in het veld "Average Video Bitrate" de voorgestelde bitrate . In het "Film A" voorbeeld wordt een bitrate van 973 KBits/sec voorgesteld, wat een nette bitrate is. Gebruik deze waarde bij conversie met b.v. een DVD naar DivX met methode 1, 2 of 3.

Voor film B - DivX;

Voorbeeld B ...

De aanpak voor film B is weer hetzelfde als voor film A. Na de juiste instellingen te hebben ingevoerd (135 minuten film, DivX v4x, 80 minuten CD), zien in het veld "Average Video Bitrate" de voorgestelde bitrate . In het "Film B" voorbeeld wordt een bitrate van 639 KBits/sec voorgesteld, wat een redelijk lage bitrate is. Het is hier aan te raden te kiezen voor 2 CD's of om stukken van de film af te knippen (zoals de aftiteling).

Gebruik deze waarde bij conversie met b.v. een DVD naar DivX met methode 1, 2 of 3.

Voor film A - met Super VideoCD (2 CD's);

Voorbeeld A ...

Ook hier geldt weer dezelfde aanpak. Nu moeten we echter opletten; VideoCD en Super VideoCD heeft over het algemeen 2 CD's nodig voor een film. Dus moeten we de juiste omvang aangeven voor het gewenste eindresultaat. Kies dus "745 Mb (74 min VCD)" bij "Standard CD Size" en "2" bij "CD count". Vergeet ook niet "Super VideoCD (MPEG2)" aan te vinken en "Audio bitrate" op bijvoorbeeld "224 Kbps" te zetten.

Vervolgens zien in het veld "Average Bitrate" de voorgestelde bitrate . In het "Film A" voorbeeld wordt een bitrate van 2142 KBits/sec voorgesteld, wat een goede bitrate is voor Super VideoCD - over het algemeen is het aan te raden dit als maximum bitrate bij een MPEG2 encoder.

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages