Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
3.236.143.154
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina...

Ulead DVD Pictureshow

DVD PictureShow van de firma Ulead is een simpel maar krachtig programa om van jouw eigen foto verzameling een VideoCD of DVD te maken. De foto's kunnen ingescanned zijn of met een digitale camera gemaakt zijn.

Hier laat ik je zien hoe je eenvoudig met dit programma een eigen VideoCD of DVD kunt maken die je vervolgens op de DVD-speler in de woonkamer kunt afspelen.

Merk op: niet alle DVD spelers kunnen CDR, CDRW of opneembare DVD's weergeven en niet alle DVD spelers kunnen overweg met VideoCD's.

Merk op: Lees eerst de disclaimer!

Je kunt een uitprobeer-versie downloaden (beperking in het aantal albums en het aantal foto's in een album) van de ULead website. Dit programma is redelijk geodkoop te noemen, zo rond de 40 Euro.

DVD Pictureshow: Creating your own Photo-VideoCD or DVD
Save your digital photo's

Pagina overzicht

Stap 1: Zorg dat de foto's klaar staan

Uiteraard heb je foto's nodig om de VideoCD of DVD te vullen.

Voor foto's kan men de meest voorkomende formaten gebruiken zoals: GIF, BMP, JPEG (zelf het nieuwe JPEG 200 formaat!), TIFF , PSD en PNG.

Als je de foto's wenst te combineren met video fragmenten dan zit je op de verkeerde pagina. DVD PictureShow ondersteunt dit namelijk niet, kijk daarvoor bijvoorbeeld eens op de "Foto VideoCD met Nero" pagina.

Stap 2: Start het programma

INSTALLEER DVD PICTURESHOW

Als je het programma nog niet geinstalleerd hebt, doe het dan nu eerst.

Voor diegenen onder jullie die eerst het programma willen uitproberen: je kunt op de Ulead website een uitprobeer versie downloaden. Deze is echter wel gelimiteerd in het aantal albums wat je kunt maken en het aantal foto's per album.

START HET PROGRAMMA

Na de installatie van het programma, kun je het starten vanuit het Windows START-menu. Klik op "Start" - "Programs" - "Ulead DVD PictureShow" en uiteindelijk op "Ulead DVD PictureShow".

In het eerste venster kan men het gewenste formaat kiezen: "VCD 2.0" (VideoCD) of "DVD".

COMPATIBILITEIT

 • Kies VCD 2.0 als:
  je geen DVD-schrijver hebt of van plan bent het resultaat op een CDR of CDRW te schrijven. Je kunt een DVD formaat wel op CDR of CDRW schrijven maar de meeste DVD spelers snappen dit formaat (ook wel miniDVD genoemd) niet.
  Capaciteit: VideoCD kan maximaal 1900 foto's bevatten. Dit wil niet zeggen dat er zoveel oppassen. 1900 is gewoon de beperking van het VideoCD formaat.

 • Kies DVD als:
  Als je wel een DVD-schrijver hebt en het resultaat op DVD (-R, -RW, +R, +RW) wenst te zetten, kies dan "DVD". Probeer liever niet een VideoCD op een DVD te branden, je zou weleens tegen dezelfde problemen kunnen aanlopen als bij een miniDVD. Ik kan niet zeggen dat ik dit getest hebt, want ik heb geen DVD-schrijver (wil iemand er een doneren?).
  Capaciteit: Op DVD kan men maximaal 9801 foto's op een disk plaatsen, ook hier weer: Dit wil niet zeggen dat er zoveel oppassen. 9801 is gewoon de beperking van het DVD formaat.

TV-SYSTEEM en andere PREFERENCES

Links onder in de hoek van het venster, vind je de knop "Menu". Klik hierop met de linkse muisknop. Hierdoor verschijnt er een menu, met daarin o.a. de optie "Preferences" - klik hierop.

Een venster zoals je hieronder ziet, zal verschijnen. Je kunt de aangegeven instellingen overnemen en op "OK" klikken.

De instellingen zijn prima voor Europa (PAL). Inwoners van b.v. de Verenigde Staten kunnen dezelfde instellingen nemen maar kunnen eventueel NTSC aanvinken i.p.v. PAL.

Merk op: PAL heeft een hogere resolutie en dus een iets mooier beeld.

Ulead DVD Pictureshow preferences
(nette instellingen voor inwoners van Europa)

PREFERENCES IN DETAIL

Merk op: Je kunt deze stap gerust overslaan - het staat hier alleen ter info.

 • TV-System:
  Hier stellen we voor welk televisie systeem de CD/DVD gebruikt gaat worden (Europa: PAL, USA: NTSC). Secam gebruikers (b.v. Frankrijk) moeten PAL kiezen.
  Merk op: de meeste DVD spelers kunnen beide formaten weergeven. De meeste TV's kunnen ook beide formaten weergeven.

 • Fit into title safe area:
  Hier kun je de marge rond een titel instellen. Hiermee bedoelt men de marge tussen de postzegelformaat-afbeelding (thumbnail) en de titel tekst die bij dit plaatje hoort. Normale waarden zijn hier 12% voor NTSC en 10% vo
  or PAL.

 • Apply anti-flickering filter:
  Reduceert het "interlace" knipperen van een TV beeld, het is aan te raden dit aan te zetten aangezien dit het beeld op de TV stabiliseert.

 • VCD Player Compliant:
  Vink dit aan als je problemen ondervindt met jouw DVD-speler. DVD PictureShow zal dan gebruik maken van de Constante BitRate (CBR) zoals deze in de VideoCD standaard gedefinieerd staat. Het nadeel is dan wel dat als men muziek toevoegd, men meteen beperkt is in de opslag hoeveelheid. Als dit niet aangevinkt staat, dan gebruikt PictureShow de Variable BitRate (VBR) die echter niet door alle DVD/VCD spelers afehandelt kan worden.

Klik op "OK" als je klaar bent met de instellingen.

Stap 3: Albums maken met foto's

Na het kiezen van het formaat ("VCD 2.0" of"DVD") en eventueel een paar instellingen bij "Preferences", kunnen we nu beginnen aan Photo-VideoCD of DVD. Klik de "Next" knop om bij het "Create slide show" venster te komen.

Ulead DVD PictureShow: Create slideshow venster

Voor we nu verder gaan, moeten we eerst instellen waar we de foto's vandaan gaan halen. Normaal gesproken gebruiken we daarvoor foto's in een normale bestand, zoals b.v. JPG. Kies uit het lijstje links van de knop "Add Slideshow..." de optie "Images from File" en klik dan op "Add Slideshow..." om het eerste album aan te maken.

Er verschijnt weer een nieuw venster, waarin men de individuele foto's in een album kan plaatsen zoals hieronder aangegeven wordt met de rode pijl (als je net begint is de "Selected images:" balk natuurlijk leeg). Je kunt dit doen met sleur en pleur (drag and drop). Je kunt ook een (of meer) foto's selecteren en dan op de "Add Image" klikken (dubble klikken van een foto werkt overigens ook!), of voeg gewoon een foto toe met de knop "Add All". Met de "Arrange" open je nog een venster waarin je de foto's die je eerder geselecteerd hebt kunt sorteren (ook weer met drag and drop).

Ulead DVD Pictureshow: Foto's toevogen met Sleur-en-Pleur

Tip: Je kunt het venster maximaliseren zodat je meerdere foto's tegelijk kunt zien. Je kunt dit doen door op het "Maximimaliseer" ikoontje te klikken of door gewoon op de titelbalk te dubbel klikken (de balk waarin "Create Slideshow" staat).

Het scherm is in principe in 3 actieve gebieden opgedeeld (A, B en C) en een groepje knoppen:

Ulead DVD Pictureshow: actieve delen van het venster

GEBIED A:
In dit gebied kun je aangeven in welke directory de foto's op de harddisk staan. De bediening is soortgelijk die van de Windows Verkenner - dus dat zal geen groot probleem vormen.

GEBIED B:
Hier zie je welke foto's (maar ook andere afbeeldingen) er zich bevinden in de directory die je in gebied A hebt geselecteerd. Deze afbeeldingen kun je naar "Selected images:" in gebied C slepen.

GEBIED C:
Hier zie je de foto's die je al in dit album hebt geplaatst. Daarnaast zie je nog een een paar extra mogelijkheden:

OptiE / KNOP DOEL
Titel bewerken
Bewerk de titel van dit album.
Tip: Je kunt meerdere regels als titel gebruiken, gebruik dan CTRL+ENTER aan het einde van een regel om een nieuwe regel te beginnen.
Muziek toevoegen
Hiermee kun je een stuk muziek toevoegen aan dit album die bij weergave van het album wordt afgespeeld. Je kunt hier bestanden aangeven in de formaten WAV, MP3 en MPA. Je kunt niet een stuk muziek van een gewone Audio CD toevoegen, die moet je daarvoor eerst "rippen" naar WAV of MP3 - zie: Hoe maak ik een MP3 van een AudioCD of Hoe maak ik een WAV van een AudioCD m.b.v. Nero).
Delay time
Hier geeft men aan hoe lang een afbeelding in beeld blijft.
90 graden naar links draaien van de geselecteerde foto ...
Afbeelding die geselecteerd is in "Selected Images:" 90 graden naar links draaien.
90 graden naar rechts draaien van de geselecteerde foto ...
Afbeelding die geselecteerd is in "Selected Images:" 90 graden naar rechts draaien.
Verwijderen van de geselecteerde foto ...
Afbeelding die geselecteerd is in "Selected Images:" verwijderen.
Alle foto's verwijderen uit het album
Alle afbeelding in "Selected Images:" verwijderen.
Weergave van de geselecteerde foto ...
Weergave van de geselecteerde afbeelding in "Selected Images:". Klik deze knop nogmaals om de weergave te stoppen, of wacht tot de Delay time voorbij is.

 

Als je met dit album klaar bent, klik dan op "Done" zodat je weer terug gaat naar het voorgaande scherm. Hier kun je dan weer "Add Slideshow..." klikken om nog een album te maken.

Een reeds aangemaakt album kun je openen door in de "Slideshow list" het gewenste album te dubbel klikken.

Tip: In de meeste vensters van dit programma zie je rechts onderin de hoek aangegeven hoeveel ruimte je al in gebruik hebt voor deze DVD of VideoCD. Let daarbij op dat op een gewone CDR van 74 minuten, je vaak rond de 740 Mb kunt plaatsen. Op een 80 minuten CD past vaak zelfs 810 Mb. Helaas weet ik niet wat het maximum voor DVD is ...

Stap 4: Menu layout bepalen

Klaar met alle albums? OK, klik dan op de "Next" knop zodat we de layout van het menu kunnen gaan instellen.

Ulead DVD Pictureshow: Instellen van de menu weergave

VOORGEDEFINIEERDE TEMPLATES

We kunnen hier de vormgeving van het menu gaan instellen. Onder de tekst "Project Template" kun je een van de templates kiezen die je leuk vindt. Klik daarvoor op de Dropdown lijst (in de afbeelding hierboven staat daar nu "Cute") waarbij dan de verschillende hoofdthema's verschijnen, te weten "Cool", "Classic", "Business", etc.

In het vak precies daaronder zie je dan postzegel-formaat voorbeelden van deze templates. Als je daar dan vervolgens op dubbel klikt, dan wordt dit thema meteen zichtbaar gemaakt.

EIGEN ACHTERGROND en MUZIEK

Uiteraard zijn de voorgedefinieerde thema's leuk, maar vaak wil je toch een persoonlijk tintje aan geven aan het menu. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een eigen achtergrond. Een eigen achtergrond kies je door op de Add a new background to your menu knop te klikken.

Met de knop kun je achtergrond muziek kiezen. Ook hier weer: je kunt alleen MP3, WAV of MPA bestanden gebruiken!

Tip: voor vakantie "rapportages", gebruik ik vaak een nette anzichtkaart die ik heb ingescanned. Vervolgens bewerk ik die scan door helderheid op te voeren en contrast te verminderen. Het resultaat gebruik ik dan als achtergrond.

PREVIEW RESULTAAT

Als je klaar bent met het thema kiezen, klik dan op "Next" zodat je een blik kunt werpen op hoe het resultaat er uit gaat zien.

Ulead DVD Pictureshow: Preview het resultaat

De afstandsbediening kun je gebruiken om door het menu te navigeren. Helaas ontbreekt de "skip" of de "volgende" knop, maar goed, het gaat om het idee wat we straks op TV gaan zien.

Klik op "Next" als je tevreden bent met het resultaat. Klik op "Back" als je nog een wijziging wenst te maken.

Stap 5: Het branden van de CD of DVD

INSTELLINGEN

We zijn nu aagnekomen bij het "Output settings" venster, waar we nog een paar kleine voorbereidingen moeten treffen voor we werkelijk kunnen gaan branden.

Ulead DVD PictureShow: Output settings ...

Optie
Doel
Instelling
Output and working folder
Locatie waar Ulead DVD Pictureshow de CD of DVD gaat opbouwen. De waarde onder dit veld geeft aan hoeveel ruimte er vrij moet zijn in deze directory, wil deze opbouw daar in passen (hier: bijna 600 Mb).
Een directory of drive die genoeg ruimte over heeft.
Drive
Selecteer de gewenste DVD of CD recorder (normaal staat dit automatisch al goed)
automatisch
Recording speed
De snelheid waarmee een CD gebakken wordt. Als je eerder al op deze PC CD's met maximum snelheid gebrand hebt, dan kun je deze waarde hier ook hanteren.
Max
Performing writing test
Hiermee geef je aan dat er eerst een simulatie (er wordt dus niks echt gebrandt) wenst uit te voeren. Je ziet dan meteen of jouw PC snel genoeg is voor de gekozen snelheid ("Recording Speed") .
niet aanvinken
Burn-proof disc protection
Deze optie is afhankelijk van jouw CD-brander. Niet iedere brander heeft een beveiliging ingebouwd tegen "buffer underrun". Vink deze optie ten alle tijde aan!
aanvinken
Disc label
De titel van jouw VideoCD of DVD.
titel
Copy original image files to disc
Als deze optie aangevinkt staat, dan worden de foto's ook nog eens apart in het originele formaat opgeslagen. Dit is aan te raden, zodat je later snel een foto terug kunt vinden en deze in hoge kwaliteit kunt uitprinten of laten afdrukken.
aanvinken
Use Joliet file system for VCD
Met deze optie activeer je het gebruik van lange bestandsnamen. Dit is aan te raden als je gebruik maakt van de voorgaande optie ("Copy original image files to disc").
aanvinken

 

Klik nu op de "Next" knop om door te gaan.

In nu opkomende venster moet je controleren of de optie "Record to CD:" (of "Record to DVD:" voor DVD) aangevinkt is. Optioneel kun je een kopie van de CD opslaan zodat je die later nog eens kunt branden (bij "create image file").

Merk op: als je CD's of DVD's brandt die herschrijfbaar zijn (RW media) dan kan het handig zijn te weten dat je een CD leeg kunt maken met de knop "Erase CD".

Klik nu op de knop "Create VCD" (of "Create DVD" voor DVD). PictureShow zal nu eerst de CD gaan opbouwen waarna de CD-writer of DVD-writer de CD zal gaan branden. Wachten dus tot de CD of DVD klaar is ...

Als de CD klaar is, kun je 'm meteen testen op de DVD speler in de woonkamer, of op de CD/DVD speler in jouw PC. Voor bekijken op de PC heb je wel speciale DVD weergave software nodig zoals PowerDVD.

Tip: Niet alle DVD-weergave software ondersteund dit type CD of DVD!

En vergeet niet: als je de optie aangevinkt hebt, dan staat op deze CD of DVD ook meteen een kopie van de originele foto bestanden in hoge kwaliteit.

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages