Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
34.236.191.0
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina...

Hoe verbind ik mijn PalmPilot met een Garmin eTrex?

Hier laat ik je zien hoe je een PalmPilot aan een Garmin eTrex GPS ontvanger kunt hangen. Ik heb dit zelf met de PalmPilot IIIc en de oudere Professional gedaan. Ik heb ook even de moeite genomen aanvullende informatie te zoeken op het Internet voor modellen zoals de Sony CLIE en de PalmPilot M5XX serie.

pFranc (Larry) heeft zelf eTrex connectors ontwikkeld voor zowel de rechthoekige Garmin Etrex stekkers als de ronde Garmin stekkers.

Merk op: Lees de disclaimer!

Tip: LEES EERST HET HELE ARTIKEL!

PalmPilot: The old series

De PalmPilot verbinden met de Garmin eTrex...

Het toffe van GPS is dat je dus weet waar je op deze aardkloot staat,.. althans als je de cooridnaten op een kaart zou kunnen plaatsen. Een digitale kaart die dit voor je doet zou dus ideaal zijn. De PalmPilot kan dit voor je doen, net als een Compaq iPAQ, met speciale software zoals o.a. TomTom Routeplanner Europe if USA, ... erg leuk. Maar hoe sluit ik mijn PalmPilot nu aan dan?

Hieronder laat ik je zien hoe ik mijn PalmPilot IIIc aan mijn Garmin eTrex Venture heb gekoppeld. Intussen kun je aardig wat PalmPilot modellen voor een schappelijke prijs kopen op b.v. eBay.com of Marktplaats.nl.

De GPS receiver, een Garmin eTrex, koop je voor rond de $100 (basis model) tot de $170 (het Venture model die net even wat extras heeft zoals een seriele kabel, zie ook: GPSNow)

Vebrinding opzetten

De te maken verbinding is sterk afhankelijk van het type PalmPilot dat je hebt. Ik zou het waarderen als iemand de aansluitingen weet (of verbeteringen heeft) voor andere PalmOS gebaseerde PDA's.

PalmPilot modellen voor de onderstaande aanpak:
IIIc, III, IIIe, IIIxe, V, Vx, VII, VIIx, Professional, 5000 serie (de "echte" oude PalmPilots)

Merk op: in het logo van deze pagina zie je de IIIc en de antieke Professional...

Deze PalmOS gebaseerde PDA's gebruiken onderstaand stype stekker (hier een foto van de losse stekker, maar in een craddle zit dus een identieke stekker).

PalmPilot: De klassieke connector

PalmPilot
connector pin
DOEL
1
DTR
2
+ 3.3V
3
Receive Data (RXD)
4
RTS (Request To Send)
5
Transmit Dat (TXD)
6
CTS (Clear To Send)
7
GP-ID_1 (direct naar pin 2 = HotSync)
8
GP-ID_2 (via 10KOhm naar pin 2 = Modem)
9
Not used
10
Ground

Nu kunnen we een eenvoudige nulmodem kabel maken die we tussen de Garmin PC-kabel en de Craddle serieel kabel van de PalmPilot zetten. Deze truc werkt voor ALLE PalmPilots die een seriele aansluiting hebben (RS232).

Hiervoor hebben we twee DB-9 connectors nodig (BEIDE mannetje) waarbij we deze twee stekkers als volgt verbinden:

Connector 1 Connector 2
2
3
3
2
5
5

Nieuwe Modellen: USB?

HandSpring Visor

Ik weet nog niet van alle PalmOS gebaseerde PDA's, hoe ze aangesloten moeten worden. Van de HandSpring Visor modellen weet ik in ieder geval dat ze de benodigde RS232 (=serieel) electronica missen en vol gebruik maken van USB. Zonder extra electronica kunnen we de Visro daarom niet op een GSP aansluiten.

Sony CLIE

De meeste Sony CLIE PDA's gebruiken ook een USB interface. Het leuke aan de Sony CLIE is echter dat de benodigde RS232 hardware gewoon aanwezig is (net als we dat bij een iPAQ PocketPC ook zien). De basis aansluitingen vind je hieronder. De telling van de aansluitingen is aangegeven in de foto hieronder. Merk dus op dat aan de binnenkant van deze stekker en aan de kant van de CLIE (als je de onderkant bekijkt, met het beeldscherm naar boven gericht) de telling dus van RECHTS naar LINKS loopt. Aan de kopse kant van de stekker aan de synchronisatie kabel loopt de pin telling dus van links naar rechts.

De stekker van de Sony CLIE (sync-kabel)
De Sony CLIE sync-kabel stekker

Sony CLIE connector naar 9-DB stekker (mannetje):

Sony CLIE RS232 (9pin)
4
3
6
2
13
5

Merk op: Het ziet er naar uit dat de Sony CLIE vereist dat tussen pin 12 en pin 13 van de Sony CLIE stekker, een weerstand van 47K ohm geplaatst dient te worden. Deze weerstand verteld de CLIE dat de seriele poort gebruikt moet worden i.p.v. de USB aansluitingen.

PalmPilot M5XX serie

De Palm M5XX serie gebruikt ook een USB poort, en heeft net als de Sony CLIE, de benodigde RS232 hardware aanboord. Als je een seriele kabel hebt, dan kun je hier natuurlijk de nulmodem truc toepassen, of je maakt een eigen kabeltje volgens deze beschrijving:

M5XX Signaal
Connector M5XX
9-pin SUB-D
RxD (data in)
10
3
TxD (data uit)
11
2
GND
1
5

Merk op: Ook de M5XX modellen gebruiken een identificatie methode zoals we die ook al zagen bij de Sony CLIE, om te "zien" dat de seriele verbinding gebruikt dient te worden. Hiervoor zouden we eventueel een weerstand van 7.5 KOhm tussen pin 7 en 8 van de PalmPilot moeten plaatsen.

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages