Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
3.239.119.61
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Sommige webhosts (en sommige Internet Providers), waaronder LinkUp, staan het gebruik van zogenaamde Frontpage Extensions of een .htaccess bestand toe.

Ik heb Frontpage Extensions nog nooit bekeken, maar dat komt eigenlijk omdat ik zelf een hekel heb aan Frontpage als HTML editor. Ik gebruik liever Dreamweaver en EditPlus. Ik gebruik dus het .htaccess bestand.

Wat kunnen we nu met het .htaccess bestand?

Nou, we kunnen foutmeldingen op maat maken, automatisch bezoekrs doorsturen, toegang regelen, etc.

Merk op: Als je een .htaccess bestand aanmaakt in een subdirectory, dan over-ruled deze die van de root EN deze geldt dan alleen voor de directory waar hij in staat. Je kunt dus meerdere .htaccess bestanden maken (ieder in een eigen directory).

Merk op: Frontpage schijnt niet goed overweg te kunnen met het .htaccess bestand.

Merk op: Niet iedere server ondersteund het gebruik van .htaccess bestanden, informeer er naar bij jouw provider!

Merk op: Bepaalde servers verwachten dat je een pad absoluut opgeeft, dus http://www.jouwwebsite.nl/bla.htm i.p.v. /bla.htm!

HTML

.htaccess file - Overzicht

Dit bestand, met z'n iet-wat vreemde naam, is (bij de meeste servers) de sleutel om het meeste uit de server te halen. Eigenlijk is de naam niet zo vreemd als je weet dat alle bestanden, onder Unix-achtige systemen, verborgen bestanden zijn en dat 'ht' eigenlijk verwijst naar 'HTTP', en dat access zoiets als 'toegang' wil zeggen.

De .htaccess file is eigenlijk een gewoon tekst bestand met een paar instrcuties die ergens op de serv er staat (bij voorkeur in de root van de website).

Toegange verbieden voor bepaalde IP-adresen

Je kunt de toegang voor bepaalde IP-adressen blokeren. Als je dus niet wilt dat iemand bij jouw website kan vanuit een bepaald IP-adres, voeg dan het volgende toe aan de .htaccess file:

<Limit GET>
order allow,deny
deny from 123.456.789.0
deny from 123.45.67
allow from all
</Limit>

Deze ode blokeerd alle toegang van adres 123.456.789.0 en ieder adres dat met 128.45.67 begint. Verder kan iedereen bij jouw website. Je kunt op die manier meerdere adressen blokeren.

Bepalen van de standaard pagina

De meeste servers dicteren dat index.html de standaard pagina is. Dat wil zeggen dat als je http://www.weethet.nl intypt, je automatisch naar http://www.weethet.nl/index.html gestuurd wordt.

Stel je wilt nu start.html als standaard pagina. Je hoeft dan alleen maar de volgende regel aan het .htaccess bestand toe te voegen:

DirectoryIndex start.html

Automatisch doorsturen van bezoekers naar een andere pagina

Soms kan het nodig zijn een bezoeker door te sturen naar een andere pagina (zie ook Automatisch doorsturen in HTML).

Dit is vaak nodig na dat je een website hebt geherstructureerd, of bestanden een andere naam hebt gegeven - zoals ik dat hier ook heb gedaan - omdat je ineens ASP ging gebruiken of PHP.

Zonder automatisch doorsturen, krijgt de bezoeker een 404 File Not Found Error foutmelding omdat de pagina niet meer bestaat. Voor de bezoeker is dat niet echt zinvol, het zou handiger zijn als de bezoeker doorgestuurd werd naar de juiste pagina zodat men de gewenste informatie kan vinden.

Link naar een bestand door sturen naar een ander bestand

Je kunt dit eenvoudig bewerkstelligen door de volgende regel aan het .htaccess bestand toe te voegen:

Redirect /oldpage.htm /newdirectory/newpage.php

Je kunt zo veel bestanden toevoegen als je wilt, als je het formaat maar in de gaten houdt. Ik heb deze truuk gebruikt voor een juiste foutmelding waarbij de bezoeker te zien krijgt dat hij of zij de bookmarks moet aanpassen, waarna ze automatisch doorgestuurd worden naar de link die ze wilden bereiken. Klik hier om een levensecht voorbeeld te zien.

Merk op: Bepaalde servers verwachten dat je de nieuwe link absoluut opgeeft, dus /newdirectoyr/newpage.php moet dan http://www.jouwwebsite.nl/newdirectory/newpage.php zijn in het .htaccess bestand!

Links naar bestanden in een directory doorsturen naar bestanden met dezelfde naam in een andere directory

Stel je hebt een directory /dutch/content, maar je hebt alle bestanden in die directory verplaatst naar /blabla/textfiles. Ook dit kun je met een simpele regel doorsturen:

Redirect /dutch/content/ http://www.weethet.nl/blabla/textfiles/

Iedere link waarin dus staat http://www.weethet.nl/dutch/content/, wordt veranderd naar http//www.weethet.nl/blabla/textfiles/

Als voorbeeld;

je wilt de pagina http://www.weethet.nl/dutch/content/search.php openen.
De redirect maakt daar dan van http://www.weethet.nl/blabla/textfiles/search.php.

Links naar een bepaald bestand type doorsturen naar een ander bestandtype

OK, deze is wat moeilijker. Je wilt dat alles links naar b.v. ASP pagina's (*.ASP) doorgestuurd worden naar PHP pagina's (*.PHP).

RedirectMatch (.*)\.asp$ http://www.weethet.nl$1.php

Hier worden dus alle links die naar een asp pagina wijzen veranderd naar een php pagina.
In bovenstaande voorbeeld zijn de rode delen van belang. Hier staat eigenlijk:

nul of meer willekeurige karakters (="(.*)\") die op .asp (=".asp") eindigen aan het einde van de regel (="$"), moeten wijzen naar http://www.weethet.nl (="http://www.weethet.nl") met daarachter geplakt de gevonden string minus de .asp extensie (="$1") met daar weer achter geplakt de .php extensie (=".php").

Voorkomen dat iemand de .htaccess file kan lezen

Het .htaccess staat normaal gesproken in de root van jouw webbrowser en kan daarmee ook bekeken worden. Vaak is het echter niet wenselijk dat men dit kan, zo kan men achterhalen wat verborgen is en welke adressen geblokked wordt. Voeg het volgende toe aan de .htaccess file zodat anderen dit niet kunnen lezen:

<Files .htaccess>
order allow,deny
deny from all
</Files>

Voorkomen dat iemand kan linken naar jouw downloads

Het klinkt misschien wat kinderachtig om anderen te beletten een link naar jouw downloads te laten maken, maar tegenwoordig betaald men niet alleen voor de server-ruimte maar ook voor het verkeer die men genereerd. Het kan dus wenselijk zijn dit onder controle te houden.

Deze uitleg refereert naar een aparte .htaccess file in de download directory!

Voeg deze regels toe aan het .htaccess bestand zodat men niet meer naar jouw downloads kan linken. Je kunt ze ook doorlinken naar een aparte pagina:

AuthUserFile /dev/null
AuthGroupFile /dev/null
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !>http://www.example1.com [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !>http://example1.com [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !>http://www.example2.com [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !>http://www.example3.com [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !>http://123.123.123.123 [NC]
RewriteRule /* http://www.example.com/index.html [R,L]

"http://www.example1.com" is de link vanwaar downloads kunnen plaats vinden.

Het nummer 123.123.123.123 is het IP adres van jouw website.

"http://www.domain.com/page.htm" is de pagina waar een externe downloader naar toe gestuurd wordt. Ben er zeker van dat de syntax juist overgenomen wordt.

Dit script stop alle downloads vanuit een bepaalde directory. Je moet een aparte directory maken voor downloadbare bestanden. Als je dit bestand namelijk in de root directory plaatst, zal deze je automatisch doorsturen naar de RewriteRule pagina.

Op maat gemaakte foutmeldingen

Ik denk dat je een dergelijke melding weleens gezien hebt :

404 - File Not found

The requested URL /someone/mistyped/a/link.html was not found on this server.

Misschien heb je er ok wel eens zo een gezien:

BM logo

Oops! You've found a bad link!

You will be redirected automatically to our main page.

Beide voorbeelden zijn een Error Documents. Het bovenste voorbeeld is een standaard foutmelding (404 - File Not Found), de onderste is een voorbeeld van wat je ervan zou kunnen maken. Je kunt zelfs per directory een unieke foutmelding maken. Vaak is een dergelijke pagina voorzien van een link naar de pagina waar de bezoeker vandaan kwam.

De meeste foutmeldingen van een webserver hebben een vast nummer. Zo is bijvoorbeeld "Bestand niet gevonden" meestal error nummer 404. (Lijst met fouten staat onderaan de pagina) Het specificeren van een dergelijke foutmeldingspagina is niet moeilijk. Je voegt een zogenaamd "ErrorDocument" toe, gevolgd door het 3 cijferige nummer en een link naar de pagina die bij deze fout moet verschijnen (alleen een korte tekst kan ook). Hier zie je drie manieren:

ErrorDocument 404 http://www.domain.com/404.html
ErrorDocument 401 /401.html
ErrorDocument 500 errors.php?error=500.html

Foutmeldingen Lijst

Client Foutmelding
Nummer Beschrijving
400
Verkeerd syntax
401
Niet geautoriseerd
402
Niet in gebruik
403
Verboden
404
Bestand niet gevonden
   
Server Foutmelding
Nummer Beschrijving
500
Interne Server Fout
501
Niet geimplemeteerd
502
Server Overbelast
503
Gateway Timeout

 

Voorkom directory browsen

Soms kun je bij een website een directory browsen/doorkijken als je gewoon de link + directorie naam opgeeft in de webbrowser. Dit is in de meeste situaties niet wenselijk. Zet daarom in de .htaccess file die in het begin van de website staat de regel:

Options Includes FollowSymLinks

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages
Hulp & OverWelkom ... !!GastenboekHulp voor WeetHetWoordenlijst ...Zoeken op het InternetZoeken in WeetHetBeschikbare downloadsNieuws & UpdatesStatistiekenAansprakelijkheidAdverterenDoe mee !!!Vermeldingen/AwardsOver WeetHet ...Hansie goes USAWaar is Hansie?Eerste maandenNieuw thuisUitgaanPuck goes USAMijn nieuwe autoSnapshots PuckRandom snapshotsEindelijk LENTE!Lekkere warme zomerEerste familie bezoekCD's en DVD'sMuziekAudio-DVD naar MP3Muziek CD naar MP3Muziek CD naar WAVKopieer Muziek CDEigen Muziek CDMuziek uit het InternetMP3 Volume aanpassenNero Burning RomBIN/CUE brandenBIN naar ISOComputer CDRomISO brandenFoto VCDFoto SVCDNero vs Nero ExpressNRG naar ISOSVCD brandenSVCD met menuVCD brandenVCD met menuDVD FilmsWat zijn Regiocodes?Wat is MacroVision?Video formatenDIKO: 3 films - 1 DVDHoe werkt een CD?Zelf CDs brandenZelf een DVD makenBIN naar ISONRG naar ISODisk catalogus makenComputer UitlegHoe werkt een CD?Netiquette: E-MailWat is DivX?Wat is MP3?Wat is RAID?Wat is USB?Wat zijn PAR files?Wireless LAN introPC naar TV kabelsXP sneller startenOpstart van USB penFireWire verbind 2 PC'sFoto FormatenGrafisch / Foto'sPhotoshopFoto FormatenSnelle auto3D knoppenBliksem tekenenFotos op CDPictureToTVVideoCD met NeroSVCD met NeroMagix Fotos op CDDVD PictureShowFoto FormatenFoto FormatenGSM / PDAsCompaq iPAQAccu vervangenSeriele craddle op USBGarmin eTrex kabelGarmin eTrex stekkerRonde Garmin stekkerPalmPilotAan Ericsson GSMGarmin eTrex GPSMobiele telefonieEricsson MelodietjesMusicBoxRingtonesMasterA edit SIMSMSC nummersConnector pinoutsHardware & HacksCPU OverklokkenAlgemeenAMD CPU codesAMD Slot-AAMD Socket-ASmartcards Progr.MillenniumAlactel HackLCD display aan PCNetwerk kabelsOpstart van USB penPC naar TV kabelsPromise Ultra -> RAIDSoundblaster MIDIWeerstand kleurenFireWire NetwerkInternetNetwerk algemeenDHCP instellenWin95/98/ME ClientWin2000/XP ClientMac OS 7/8 ClientMac OS X ClientBekende IP-poortenDNS adressenNetwerk kabelsWireless LAN IntroFireWire NetwerkInbel verbindingTCP/IP optimaal Win9xPubliek IP adres?ADSL / MxStreamADSL AlgemeenHoe werkt ADSL?DNS adressenMXStreamInstallerenAnaloog EthernetISDN EthernetRouters en MXStreamSMC 7404 WBRA/BeTech ModemRoutereTech RouterSitecom 4S routerVigor 2200E routerProblemen oplossenAlcatel HackHack het modemPassword CalculatorDoel v.d. lampjesProblemen oplossenFirmware upgradeDNS adressenBekende IP-poortenPoorten mappenAutoPortMappingInternet delenMogelijkhedenWinRoute (software)Netwerk Win95/98/MENetwerk Win2000/XPNetwerk Mac OS 7/8Netwerk Mac OS XBekende IP-poortenWireless LAN IntroNetwerk kabelsRoutersSMC 7404 WBRA/BeTech ModemRoutereTech RouterSitecom 4S routerVigor 2200E routerInternet via SatellietHoe werkt het?Korte intro ...Overzicht variantenStandaardBySky methode2-Weg InternetKaart installerenWelke Satellietkaart?PC eisenHarmonic CyberstreamPentam. Pent@VisionHauppauge DVBs NexusTechnotrend PCLineEOL problemenNieuwe driversSchotel plaatsen (Astra)Schotel formaat?EON ChecklistTransponders EOLRamdisk voor FazztEigen webpaginaNavigatie oplossingenInzicht en oplossingenApyCom apPopupMenuD.Binard PopupMenuPopupMenu generatorPopupMenu platTips en TruuksE-Mail linkE-Mail FORMFavorieten ToevoegenWebpagina ikoon'Pagina Terug' linkSpringen binnen paginaOntsnap aan framesGebruik frametitelStuur framesAutomatisch doorsturenHet 100% probleemAndere link kleurTekst in de statusbalkAchtergrond vastzettenTekst over plaatjesBrowser veilige kleurenHet .htaccess bestandBijzondere tekensWaar downloadenIRC met mIRCInstalleren mIRCDownload films enzoVragen (FAQ)Films uit het InternetFilm kwaliteitWat zijn PAR files?LeechGuyLeechGuy editoreMuleWinMXE-MailNetiquetteCitaat van de dagOverigenHack Arescom NetDSLWireless LAN IntroFireWire NetwerkBekende IP-poortenWat is mijn IP adres?Zoeken (WeetHet)Zoeken (Internet)WeetHet DownloadsEen paar goede websitesDNS adressenMicroControllersBasic Stamp IIStarten met de BS2Assembleren v.d. kitVolledig schemaAansluiten aan de PCBS2 aan 44780 LCD44780 LCD foto'sBS2 aan M50530 LCDM50530 LCD Foto'sZelfbouw BS2Smartcards/SIMProgrammer Softw.CardMasterInfinityUSBMasterBurnerMilleniumKaart soortenGSM SIM bewerkenWeerstand kleurenMuziek / AudioMuziek van InternetIntroductieLeechGuyLeechGuy editorWinMXeMuleM.b.v. mIRCBIN/CUE brandenBIN naar ISOAudio-DVD naar MP3Hoe werkt een CD?Kopieer muziek CDEigen muziek CDWat is MP3?Muziek CD naar MP3MP3 CD v. Yamakawa?MP3 Volume aanpassenMuziek CD naar WAVSB MIDI interfaceAC3 naar WAV/MP3ProgrammerenBorland DelphiHansie zijn Delphi ToolsAYeah!CatalogCitaat van de dagPopupMenu generatorOverzicht ASCII tekensSatelliet (TV & GPS)Satelliet TelevisieSatelliet TV op de PCTV ontvangst op de PCPC eisenNieuwe driversPentam. Pent@VisionHauppauge DVBs NexusTechnoTrend PCLinePVA file naar MPEG2DirecTV TiVoAfstandsbedieningDirecTiVo naar O6.21: Intro & Images2: TiVo disk in PC3: Installeer OS6.24: Eerste start van OS6.25: SuperPatch & Meer6: Films naar PCTyTools - Films naar PCOud: DirecTiVo naar OS4Oud: Sleeper HackSmartcardsProgrammer Softw.CardMasterInfinityUSBMasterBurnerMilleniumKaart soortenWat is DiSEqC?Schotel plaatsen (Astra)Schotel formaatSRT8000 firmwareGPS NavigatieGarmin eTrexDiagnose modeSeriele aansluitingAan de iPAQ 36/38xxAan een PalmPilotDe eTrex stekkerDe ronde stekkerHoe werkt GPS?Wat is GeoCaching?Internet via SatellietHoe werkt het?Korte intro ...Overzicht variantenStandaardBySky methode2-Weg InternetKaart installerenWelke Satellietkaart?PC eisenHarmonic CyberstreamPentam. Pent@VisionHauppauge DVBs NexusTechnotrend PCLineEOL problemenNieuwe driversSchotel plaatsen (Astra)Schotel formaat?EON ChecklistTransponders EOLRamdisk voor FazztVideoVideo gids - begin hierIntroductieGSpot: AVI InfoDIKO: 3 films - 1 DVDDownload kwaliteitVideo AlgemeenWat is DivX?Video formatenOpname TypesWelke AVI codecs?Intro K(S)VCD/KDVDDVD+RW ProblemenOver bitratesVideoServer pluginWat zijn Regiocodes?Wat is MacroVision?RippenAudio-DVD naar MP3Foto FormatenAVI naar MPEGGSpot: AVI InfoDIKO: 3 films - 1 DVDAVI naar DVD/(S)VCDZonder ondertitelsD.I.K.O.MainConcept (S)VCDNero Vision Express 2TMPGEnc (S)VCDTMPGEnc K(S)VCDTMPGEnc met AC3Met OndertitelsD.I.K.O.MainConcept (S)VCDNero Vision Express 2TMPGEnc (S)VCDTMPGEnc K(S)VCDTMPGEnc met AC3CD Branden NeroVCD brandenVCD met menuSVCD brandenSVCD met menuBIN/CUE brandenDVD SpelersCompatibiliteitDVD toevoegenDVD+RW ProblemenIntro K(S)VCD/KDVDVideo ToolsBitrate CalculatorDVD RippenGSpot: AVI InfoFlaskMPEG en CCEVideoServer pluginDVD naar DivXIntroductieBitrates berekenenRippenDVDx en SmartRipperDVDx instellingenFlaskMPEG methode 1FlaskMPEG methode 2FlaskMPEG methode 3DVD naar (S)VCDIntroductieBitrates berekenenRippenDVDx en SmartRipperDVDx instellingenFlaskMPEG 0.6 en CCEDVDx en Video ServerDivX naar (S)VCDDVD naar DVDDVD2OneDVDShrinkDVD+RW ProblemenTMPGEnc & CoDIKO: 3 films - 1 DVDFilm Knip & PlakGSpot: AVI InfoSamenvoegenMPEG1 en MPEG2Met TMPGEncWomble MPEG2VCRAVI met VirtualDubKnippenMPEG1 en MPEG2Met TMPGEncWomble MPEG2VCREasy Video SplitterAVI en DIVXAVI met VirtualDubEasy Video SplitterFilms van InternetIntroductieLeechGuyLeechGuy editoreMuleWinMXM.b.v. mIRCWat zijn PAR files?BIN/CUE brandenBIN naar ISOFoto's op CDPictureToTVVideoCD met NeroSVCD met NeroMagix Fotos op CDDVD PictureShowOndertitels RippenVobsub: snel en simpel!SubRip (OCR)SynchroniserenOndertitels weergaveWeergave met VobsubSynchroniserenMaak een MicroDVDPC aan de TVPC naar TV kabelsATI softwarenVidia softwareTiVo - Harddisk VCRTiVo Serie 1Wat is een TiVo?TiVo openmakenSeriele toegangDebug Mode toegangLinux Bash shellInstellen van de klokInbellen uitzettenDirecTV TiVoAfstandsbedieningDirecTiVo naar O6.21: Intro & Images2: TiVo disk in PC3: Installeer OS6.24: Eerste start van OS6.25: SuperPatch & Meer6: Films naar PCTyTools - Films naar PCOud: DirecTiVo naar OS4Oud: Sleeper HackYamakawa 713/715IntroductieVeel gestelde vragenDe AfstandsbedieningGeheime codesRegiocode instellenRegiovrij zettenMacroVision uitStandaard-InstellingenWelke DVDRom driveFirmware versieVerander firmwareDownload firmwareAnder achtergrondMP3 CD makenM.U.F.Y. MP3 CD'sHulpForumZoeken (WeetHet)Zoeken (Internet)NieuwsWoordenlijst ...DownloadsLinksStatistiekenAdverterenDoe mee !!!Gastenboek

Liquid Web Fully Managed Web Hosting