Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
44.200.194.255
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Welkom bij onze Woordenlijst.

Hier kun je de betekenis zoeken van veel gebruikte woorden en uitdrukking uit de computer wereld.

Vul hieronder het woord of een deel van het woord in en klik op "Zoeken".

Zoek: Klik hier om de zoekopdracht te starten.

You can also take a look at all the words starting with a particular character, select one below:

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

We zoeken woorden die nog niet in de lijst staan, mail ons dus woorden die je hier niet kunt vinden en ik zal proberen de uitleg voor je op te snorren. Woorden die in lijst ontbreken die je wel kent mag je natuurlijk mailen (Engels mag, Nederlands ook).

Woorden die beginnen met "S" ...

Glossary ...


S-Video (Super-Video)
Beeld in- of uitgang waarbij kleur en helderheid gescheiden zijn. S- video levert betere resultaten dan composiet video, maar is minder goed dan RGB.

S/PDIF
Sony en Philips hebben deze standaard voor digitale audio ontwikkeld. Deze interface kan b.v. gebruikt worden voor Dolby digitale audio. De aansluiting komt meestal voor als optische aansluiting of als coax aansluiting. Hierbij komt de optische aansluiting vaker voor. Tegenwoordig zien we deze aansluiting op steeds meer PC's, DVD-spelers en versterkers terug komen.

Safe Mode
Dit is een werk mode van Windows die zich voordoet na een crash bij het opstarten van Windows, of op verzoek van de gebruiker, die met de "F8" toets, tijdens het opstarten, hierom vraagt. Voordeel van de "Safe mode" is dat er een minimum aantal drivers wordt geladen. Zo kan men problemen proberen op te lossen met o.a. drivers. In "Safe mode" gebruikt windows de standaard VGA driver, waardoor het beeld er iets anders uit kan zien.

Safedisc and Safedisc 2
Safedisc (1 en 2) is de naam voor een CD kopieerbeveiliging. By Safedisc maakt men gebruik van een aantal beschadigde (bewust beschadigd) sectoren op de CD. Deze staan vaak in de eerst 4 - 5%, van de CD. De truuk nu, is dat bij het kopieren van een dergelijke CD, de CD-lezer m.b.v. error-correctie zal proberen (en slagen) de beschadigingen te herstellen. Het kopie zal dus geen beschadigde sectoren hebben, wat door de betreffende software opgemerkt zal worden. Intussen zijn er meerdere programma's (b.v. CloneCD) die je helpen met het kopieren van dit soort CD's. Ze hebben allemaal wel de eis dat de CD-recorder een uitschakelbare error-correctie hebben - niet alle branders hebben deze optie. Je kunt Safedisc herkennen aan de volgende bestanden op de originele CD of in de directory waarin de applicatie is geinstalleerd (meestal staat "00000001.TMP" in de root van de CDRom): 00000001.TMP, CLCD16.DLL, CLCD32.DLL en CLOKSPL.EXE (deze laatste ontbreekt weleens bij SafeDisc 2).

Sample
Een klein deel van iets ter representatie van het geheel. Bijvoorbeeld een monstertje van een produkt. Sample wordt ook vaak gebruikt om een stukje digitaal geluid aan te geven.

SAN (Storage Area Network)
Dit is een groep van opslag apparaten die onderling verbonden zijn over een seer snelle (vaak glasvezel) verbindingen.

SAP (SAP/R3)
Dit een bekend, zwaarder, software systeem voor boekhoudingstoepassingen (Standard Accounting Program) voor grote ondernemingen.

SAP (Service Advertising Protocol)
Deze techniek werd gebruikt onder Netware van Novell om bepaalde beschikbare netwerk diensten te "adverteren". Bijvoorbeeld: een server kan SAP gebruiken om alle verbonden PC's te laten weten dat het bestanden heeft staan die gedeeld worden.

Save
Dit is de term die de handeling beschrijft waarbij de gebruiker gegevens uit het geheugen op een harddisk of floppy opslaat, ten einde deze data niet te verliezen als men de computer uitgeschakeld heeft.

SC242 (Slot Connector 242)
Dit is een type connector met 242 pinnetjes die gebruikt werd als basis voor o.a. Slot-1 en Slot-A processoren.

SC330 (Slot Connector 330)
Dit is een type connector met 330 pinnetjes die gebruikt werd als basis voor o.a. Slot-2 en Slot-B processoren.

Scalable (Schaalbaarheid)
Deze term wordt gebruikt om aan te geven hoe gemakkelijk een applicatie of systeem in staat is zich aan te passen of aangepast te worden op een andere (vaak grotere) hoeveelheid eindgebruikers.

Scalar
Een scalar is een getal, vaak met drijvende komma. Een scalar wordt ook gebruikt om een variabele aan te geven. In een scalar kan je 1 waarde opslaan, cijfers of strings.

SCAM (SCSI Configured Auto-Magically)
SCAM, een bedenksel van Adaptec, is een soort plug-and-play voor SCSI, waarbij de SCSI apparaten automatisch een vrij ID nummer krijgt. Hierdoor wordt de configuratie van SCSI een stuk eenvoudiger.

Scammer
Oplichter: iemand die je probeert op te lichten mbv misleiding en fraude. Zie ook Swindler.

Scandisk
Scandisk is een programma welke door Microsoft vanaf DOS versie 6 meegeleverd wordt als vervanger voor het CheckDisk (chkdsk) programma. Scandisk wordt bij DOS en Windows (niet de NT-versies) geleverd en beidt een aardigere interface voor een het controleren van de integriteit van een disk.

Scanner
Een aparaat dat gebruikt wordt om een afbeelding op b.v. papier (foto, uit een boek, krantenknipsel, etc) om te zetten naar digitale informatie zodat het in de computer bewerkt kan worden. Scanner is ook de term die gebruikt wordt voor een radio ontvanger die, al dan niet automatisch, bepaalde frequenties afloopt.

Scart
Syndicat de Constructeurs des Appareils Radioricepteur et Television. Dit is een gestandaardiseerde aansluiting met 20 pinnen op o.a een videorecorder of televisie. De aansluiting is bedoeld voor uitwisseling van audio- en videosignalen.

Scoubidou
Merknaam van een soort plastic touw waarmee bepaalde knooptechnieken gedaan wordt. Een spel voor jong en oud. Voor meer details zie: scoubidou.startkabel.nl.

Scrape
- krassend geluid - indicatie dat iets beschadigs is / rijp voor de sloop is

Screener
Een screener is een preview van een film voor bioscopen of mogelijke award reviews. Deze video (videoband of DVD) is vaak van hoge kwaliteit maar heeft meestal wel tussendoor scrollende teksten die je erop wijzen dat dit een illegale kopie is. Modernere screeners hebben ook weleens zwart/wit fragmenten tussen door. Een aantal mensen die minder bekend zijn met de juiste betekenis van de term screener, gebruiken het ook weleens tenonrechte om een CAM opname (zeer slechte kwaliteit) aan te geven.

Screensaver
Dit is een programma die een afbeelding, animatie of zwart scherm weergeeft als men gedurende een bepaalde tijd de computer niet gebruikt heeft. Vroeger waren screensavers nodig om het zogenaamde inbranden van CRT beeldschermen te voorkomen, maar al snel werd het een bron van vermaak. Tegenwoordig zijn screensavers niet meer nodig omdat moderne beeldschermen niet meer zo gevoelig zijn voor het inbrand effect.

Script
Een script, vaak een tekst bestand, is een aantal handelingen of instrcuties die achter elkaar uitgevoerd worden. Vaak worden scripts gebruikt om even snel een aantal handelingen te automatiseren. Vroeger werd dit een batch of batchfile genoemd, tegenwoordig noemen we dit scripts.

Scroll Lock
De Scroll Lock toets doet eigenlijk niet veel meer dan het lampje "Scroll Lock" aan en uit zetten op je toetsenbord (als dat lampje uberhaupt al aanwezig is). Vroeger werd het gebruikt om tekst output op een computerscherm tijdelijk stil te zetten. Tegenwoordig gebruiken bepaalde programma's deze optie nog wel, maar de meeste niet.

SCSI (Small Computer System Interface)
Small Computer System Interface. Met deze aansluitingsstandaard kan de computer communiceren met apparatuur als cdrom-spelers, scanners, harde schijven, sommige printers en zelfs satelliet ontvangers (Nokia). Er zijn 2 hoofd varianten: SCSI-2 en Wide SCSI. Beiden zijn weer in een gewone en een Ultra versie (dubbele snelheid) te krijgen.

SCSI bus termination
Dit is een apparaatje welke aan het einde van een SCSI kabel aangesloten wordt. Zou er geen termination zijn, dan zouden de signale die over de draden lopen weer terug gaan en de nodige ellende veroorzaken. De terminator vangt deze signalen op.

SCSI-2
Dit is een SCSI versie die van oorsprong in twee varianten geleverd werd: Fast-SCSI-2 en Fast-Wide SCSI-2. Tegenwoordig kennen we ook Ultra SCSI, Ultra2 SCSI en Ultra3 SCSI. Deze laatste wordt ook wel Ultra 160M genoemd.

SCSI-3
Dit is dus niet hetzelfde als Wide SCSI, en ook niet hetzelfde als Ultra SCSI, ondanks het feit dat deze term daar weleens voor gebruikt wordt. Op het moment van schrijven is de SCSI-3 standaard niet eens gespecificeerd.

SD (kaart/slot)
(Secure Digital) Klein geheugenkaartje (zelfde als MMC) met een extra beveiliging. Dit type kaart wordt veelal gebruikt in PDA's en Digitale camera's. Slots die ook SDIO (Secure Digital Input/Output) ondersteunen kunnen naast de geheugen kaartjes ook andere hardware ondersteunen zoals een WiFi, Bluetooth of GPS kaart in dit formaat.

SD-RAM
Synchronous Dynamic Ram. Dit type geheugen hangt wat snelheid betreft direct af van de clock snelheid (FSB) van jouw computer. De meest gangbare modellen zijn PC-100 and PC-133. De PC-133 versie loop op 133Mhz en is dus sneller als de 100Mhz versie. SD-ram is verkrijgbaar in verschillende maten: 32, 64, 128, 256, en 512MB. 1 Gb is er ook maar erg duur. Dit type geheugen wordt in veel PC's gebruikt (tot de Pentium III).

SDK (Software Developer's Kit)
Dit is een programmeer hulpmiddel, toegespitst op een specifieke applicatie of hardware. In een dergelijke kit, kan men include bestanden vinden voor de compiler die je normaal gebruikt en de benodigde documentatie. SDK's zijnsoms zelfs voorzien van een compiler, linker en editor (b.v. bij microcontrollers).

SDRAM (Synchronous Dynamic Random Access Memory)
Soortgelijk aan DRAM, maar door een efficienter manier van data doorsturen, waardoor deze sneller is.

SDSL (Symmetric Digital Subscriber Line)
Een DSL variant (net als ADSL) waarbij up- en downstream gelijk zijn aan elkaar. Dit in tegenstelling tot ADSL waarbij upstream langzamer gaat als de downstream.

SDTV
Zie 480i.

SDX (Storage Data Acceleration)
Een techniek, ontwikkeld door Western Digital, met als doel langzamere media zoals CD's, een stuk sneller te laten werken door een harddisk als buffer te gebruiken. Snleheidswinst kan zo tot zo'n 300% oplopen. Hiervoor werd er gebruik gemaakt van een speciale 10-aderige kabel (in tegenstelling to de 40-aderige IDE kabels) die van b.v. CD-speler naar harddisk loopt. Nadeel is dus dat je een speciale harddisk en een speciale CD-speler daarvoor nodig had. Deze oplossing is echter geflopt ?

Search Engine (Zoek machine)
Letterlijk, de software die gebruikt wordt om informatie te zoeken in een gegeven database. Vaak is dit de term die gebruikt wordt om websites aan te geven die informatie bijhouden over andere websites, zodat de bezoeker gerichter kan zoeken naar de website waar hij of zij de informatie zou kunnen vinden die hij of zij zoekt. Bijvoorbeeld Google, Yahoo en AltaVista.

Seat
Dit refereert naar het plaatsen van b.v. geheugen modules of een chip in het voetje waar dit voor bedoelt is. Het voetje is dus eigenlijk de "seat" (stoel). Een "Seat" kan (naast het automerk) ook een enkele licentie zijn voor het gebruik van software op 1 enkele PC.

SECA
Coderingssysteem voor satellite TV uitzendingen. Deze standaard werd/wordt hoofdzakelijk in Europa gebruikt en lijkt veel op de DVB standaard maar wijkt op een aantal punten af. Tegenwoordig worden de meeste SECA uitzendingen gedaan in SECA2.

SECAM
TV-formaat. Wordt b.v in Frankrijk gebruikt.

SECC (Single Edge Contact Cartridge)
SECC is een processor omhulling die gebruikt werd om de Intel Pentium II in te bouwen, samen met wat externe cache. We zien ze dus bij zogenaamde Slot-1 processoren. Later werd dit vervangen door een SECC2 omhulling, die voor de nieuwere Pentium II en III processoren gebruikte werden. SECC2 biedt een kleinere omhulling en een betere koeling.

Sector
Dit is een deel van een track van een harddisk of andere vorm van disk media. Iedere track bestaat uit een aantal groepen sectoren.

SecuROM
Dit is een CD kopieer beveiliging waarbij de beveiligin bepaalde data in de subkanalen geplaatst heeft - die bij een gewoon kopieer proces niet eens bekeken wordt en door een aantal CD-branders niet eens geschreven kan worden. Probeer CloneCD om dit soort CD's te kopieren. Je herkent ze aan de volgende bestanden in de root van CD of in de installatie directory van het programma: CMS16.DLL, CMS_95.DLL, CMS_NT.DLL.

Semiconductor (Half-Geleider)
Een half-geleider is een stof (vaak gebaseerd op een mengsel van Silicium, Germanium en Arsenicum) die selectief stroom door laat. Dit "selectie" process vindt plaats doordat er andere stroom op gezet wordt. Dit is de basis van iedere transistor en dus ook van ieder chip.

Serial ATA (SATA)
De specificatie voor harddisk aansluitingen voor PC's waarbij de gegevens met 1.5 Gbps over een seriele verbinding gestuurd worden. Hiervoor worden de brede 40- of 80-aderige flatcables vervangen door een dunne 6-aderiga draad. Dit komt de ruimte in de computerkast ook ten goede, net als de koeling die nu een betere luchtstroom kunnen maken. Serial ATA is er ook in een 2x en 4x versie, waarbij de snelheid 2x of 4x zo hoog is (dus 3 en 6 Gbps).

Serial Port (Serieel Poort)
Zie Com-Poort en RS-232.

Serieel
Dit is de manier van afhandeling waarbij alles in volgorde, achter elkaar, dus stuk voor stuk zoals bij een loket, afgehandeld wordt. Zie ook COM-poort.

Server
Een centrale computer in een netwerk. Hier staat informatie opgeslagen die door andere computers kan worden benaderd. Is vaak voor opslag van gemeenschappelijke bestanden en/of gebruikers identificatie bij het "inloggen". Dit beschrijft ook een software process waarbij een applicatie een andere applicatie (al dan niet op dezelfde PC) van informatie voorziet.

Server Farm
Een groep servers, vaak in een beveiligde ruimte, die samen een zelfde taak delen, waarbij de werk belasting over deze servers verdeeld wordt. Als een server uitvalt, blijft alles lopen alsof er niets aan de hand is. Je zou het kunnen zien als een RAID-systeem maar dan met servers i.p.v. harddisks. Als de farm te langzaam wordt, plak je er gewoon nog meer servers bij.

Server Side Javascript
Scripttaal die gebruikt wordt in combinatie met ASP servers voor het maken van dynamische webpagina's. Als alternatief zou men gebruik kunnen maken van VBScript.

Servlet
Zie Java Servlet.

SGRAM (Synchronous Graphics RAM)
Dit is een vorm van SDRAM met wat extra voorzieningen ten behoeve van snellere 3D graphics. Sommige 3D videokaarten gebruiken het.

Shading
Zie Rendering.

Shadow Mask
Een dunne metalen plaat met kleine gaten erin, die gebruikt wordt in een CRT (monitor beeldscherm en televisie) om de elctronen straal beter te focussen. Zie ook Slot Mask.

Share, Sharen
Engels voor "Delen". Hiermee bedoelen we het beschikbaar maken van middelen voor anderen. Dit kan natuurlijk eten, geld, etc zijn. Maar in het Internet refereert het meestal naar het delen van bestanden (kopieren of beschikbaar maken voor anderen). Daarbij zijn de bestanden b.v. documenten, films, muziek, afbeeldingen, programma's, etc.

Shareware
Dit is software die gratis geinstalleerd en gedistribueerd mag worden. Sommige shareware is gratis, maar pas door het betalen van een bepaald bedrag, worden alle functies beschikbaar. Andere shareware gebruikt weer zogenaamde "zeur" venstertjes die je steeds moet sluiten. Na betaling van een bepaald bedrag verdwijnen deze. De meeste shareware verwacht dat je na 30 dagen een bepaald bedrag betaald als je er verder gebruik van wenst te maken (wat vaak zeer redelijk is). Zie ook Freeware.

Shell
Een shell is eigenlijk een schelp. Dit is echter ook de algemene benaming voor een tekst gebaseerde gebruikersinterface onder Unix. De shell lijkt een beetje op de DOS-prompt, waarbij interactie met de gebruiker op text basis gebeurt. Onder Unix heeft ieder type shell een eigen set aan functionaliteiten, dus het kan belangrijk zijn de juiste shell te gebruiken.

Shell Account
Worden gebruikt bij Internet inbelverbindingen waarbij men, via een Shell, direct contact maakt met het Unix systeem i.p.v. met een browser. Tegenwoordig worden dit soort accounts niet meer veel gebruikt.

Shortcut (Snelkoppeling)
Een verwijziging naar een bestand of programma. Het voordeel van een Shortcut is dat men die op meerdere plaatsen kan zetten zonder dat men het bestand of programma op meerdere plaatsen hoeft te zetten. Zo kan een Shortcut geplaatst worden op het werkblad (desktop), het start-menu, etc.

Shrink-wrap licence
Een licentie voor de gebruiker, waarbij de gebruiker zijn akkoord t.a.v. contract kenbaarbaar maakt door de plastic folie van de verpakking te verwijderen. Vaak staat er dan op de verpakking een zin in de strekking van "by opening this package the user agrees? blabla". In de nederlandse wetgeving is het discutabel of deze overeenkomst juridische waarde heeft aangezien de verkoper de koper dient te wijzen op de voorwaarden. De meeste verkopers doen dit echter niet.

Silicon (Silicium)
Silicium is een stof die vaak geassocieerd wordt met o.a. glas. In verbinding met zuurstof wordt deze stof ook wel "kiezelaarde" genoemd, wat in de vorm van zand en kwarts te vinden is. Verwar Silicon vooral niet met "Siliconen"! Silicium is een van de belangrijkste basis stoffen voor transistoren en chips.

SIMD (Single Instruction Multiple Data)
Dit is een processor instructie die een handeling kan uitvoeren over meerdere data instructies. Als voorbeeld, i.p.v. b.v. Tel A en B op, kun je dan denken aan tel rij A en rij B op, je moet dus denken aan o.a. matrix georienteerde handelingen. Dit soort instrcuties worden van nature veel gebruikt bij 3D afbeeldingen en multimedia.

SIMM
(Afkorting) Single In-line Memory Module. Op deze module bevinden zich de RAMM-geheugenchips.

Single-Ended SCSI
De normale manier waarop we SCSI tegenkomen, waarbij voor iedere SCSI-signaal een enkel draadje gebruikt wordt.

SIPP
1) Geheugen modules: SIPP modules zijn eigenlijk gewoon SIMMS maar i.p.v. de een stukje print als connector, steker er pinnetjes uit de module voor het maken van contact. Zie ook SIMM. 2) Single Instruction Parallel Processing: Een speciale techniek voor machines met meerdere processoren. Hierbij is slechts 1 instrcutie nodig om meerdere instructies in 1 keer uit te voeren, waarbij dus bandbreedte en tijd gespaard wordt.

Site License
Normaal gesproken wil een software uitgever een licentie per gebruikte kopie verkopen. Bij grote bedrijven kan dit niet altijd 100% zuiver gebeuren en men heeft daarom de site license bedacht. Hierbij spreek het betrokken bedrijf, met de software uitgever, af dat ze voor een bepaald bedrag de software op hun locatie mag gebruiken zonder voor ieder afzonderlijke pakket een licentie (met bijbehorende admistratie en beheersing) te hoeven kopen.

SiteHosting
Zie WebHosting.

Skin (Huid)
Dit refereert naar een grafische afbeelding die gebruikt wordt om rond een 2D of 3D object te plaatsen. Bij spelletjes, kan men denken aan de kleding en huid van een poppetje in het spel. Tegenwoordig worden skins ook gebruik om het uiterlijk vertoon van bepaalde applicaties aan te passen zoals bijvoorbeeld WinAmp, Windows, etc.

Skoezie
Dit is de uitspraak voor de afkorting SCSI. Zie SCSI.

SKU
Stock Keeping Unit (Voorraadbeheer eenheid), en uniek nummer welke o.a. in de detailhandel gebruikt wordt om een product te identificeren (vaak verschillend per kleur, maat, gewicht,etc).

SKU (Stock Keeping Unit)
Dit is een nummer van een bepaald product of artikel, aan de hand waarvan men voorraad beheer kan uitvoeren. Vaak is dit een nummer dat voor een bepaald bedrijf bedacht is voor hun eigen voorraad beheer. Sommige bedrijven maken dit nummer bekend anderen weer niet, maar voor de klant kan het handig zijn. Aan de hand van dit unieke nummer kan men namelijk precies aangeven welk product men wenst te ontvangen.

SLA (Service Level Agreement)
Dit is een afspraak/overeenkomst tussen twee partijen waarin men afspraken maakt over de mate van dienstverlening. Hierbij kan men denken de afspraken rond de te leveren kwaliteit, maar ook over de beschikbaarheid en kosten. De SLA wordt dus gebruikt om een stukje "garantie" te krijgen bovenop het al geleverde produkt.

Slashdot Effect
Dit beschrijft het effect dat zich voordoet als een grote website (met heel veel bezoekers) door linkt naar een kleinere website, waarbij zoveel bezoekers naar deze kleine website gaan, dat deze website onbereikbaar wordt. De term is ontstaan nadat iets dergelijks zich voordeed toen Slahdot.org nieuwsberichten door linkte naar kleinere websites.

Slave (Slaaf)
Refereert naar een setting sop een harddisk of andere IDE apparaat. Als twee apparaten 1 enkele IDE verbinding moeten delen, stelt men 1 van die 2 apparaten in als slave en 1 als master, Zie ook Master.

SLED (Single Large Expensive Drive)
Vroeger, in de eerste dagen van de harddisk, kon men kiezen uit twee opties: SLED of RAID. Bij SLED systemen maakte men gebruik van 1 harddisk met een enorme (voor die tijd) capaciteit. Een dergelijk disk kon enorm groot worden (een schijf met een doorsnede van tot 1 meter!!). De prijs van een dergelijke harddisk was ook groot? Als alternatief kon met goedkopere disks gebruiken in een RAID opstelling. Aangezien dit soort harddisks niet meer gemaakt worden, heeft de uitdrukking SLED ook niet echt meer een betekenis voor hedendaagse harddisks.

Sleep mode (Slaapstand)
De mode waarin men een computer zet, waarbij het apparaat niet te gebruiken is waarbij het stroomverbruik sterk gereduceerd wordt door essentiele delen uit te schakelen. Vaak wordt het geheugen dan juist nog wel aangelaten. Het voordeel van de Sleep Mode is dat het opstaren van de PC bijzonder vlot gaat. Nadeel is dat in de eerste versies van deze Sleep Mode, het "wakker" worden niet helemaal perfect ging, waardoor men alsnog de computer moest herstarten.

SLI
Scalable Link Interface. Een techniek van nVidia waarmee 2 (PCIE) videokaarten samen kunnen werken in een computer en daarmee een bijna (!) dubbele prestatie leveren voor wat 3D performance betreft. Zie ook CrossFire (ATI).

SLIP (Serial Line Internet Protocol)
Een protocol die gebruikt wordt/werd om de computer over een seriele verbinding in contact te brengen met het Internet.

Slocket
Een adapter printje die het mogelijk maakt een Socket 370 of FC-PGA processor in een Slot 1 moederbord te plaatsen.

Slot 1
Een cartridge slot, die gebruikt werd om een SECC of SECC2 cartridge in te plaatsen. Veelal gebruikt bij Intel Pentium II, III en Celeron processoren.

Slot 2
Dit is een ontwerp van Intel voor hun Xeon processoren familie, welke voor server toepassingen gedacht zijn. Een Slot 2 moederbord heeft minimaal 2 van dit soort sloten, zodat er minstens 2 processoren in geplaatst kunnen worden. Zie ook Slot 1.

Slot A
Dit is een slot, ontwikkeld door AMD, voor het plaatsen van een Athlon processor. Uiterlijk ziet deze hetzelfde eruit als Intel's Slot 1, maar technisch gezien zijn ze verschillend en dus niet compatible. Dit type slot gebruikt de Alpha chips EV-6 als geheugen bus, waardoor data met een snelheid van 200Mhz en meer doorgezet kon worden.

Slot B
Dit is een slot, ontwikkeld door AMD, voor het plaatsen van een Athlon processor bedoelt voor server toepassingen. Uiterlijk ziet deze hetzelfde eruit als Intel's Slot 2, maar technisch gezien zijn ze verschillend en dus niet compatible

Slot Mask
Dit is een rooster opgebouwd uit verticale metalen draden, voor het focussen van de electronen straal van een beeldscherm. Zie ook Shadow-Mask.

Slotket
Zie Slocket.

SLR
In de camera wereled refereert dit naar een spiegel reflex camera. De duurdere modellen zeg maar waarbij vaak de lens uitgewisseld kan worden voor een andere lens. De basis voor elke spiegel reflex camera is dat een spiegel in de camera, het beeld wat gezien wordt door de lens, zichtbaar is in de zoeker van de camera. Als men een foto maakt flipt deze spiegel zodat de film in de camera exact hetzelfde beeld opvangt als wat je door de zoeker zag.

SLS (Softlanding Linux System)
Een van de eerste Linux distributies, gebaseerd op een aant floppies, die later doorgroeide naar de "Slackware" distributie.

Smalltalk
Een van de eerste object georienteerde talen, ontwikkeld in 1972 door Software Concepts Group (o.l.v. Alan Kay) voor het Xerox PARC project. Het is een aanvulling op Simula-67 en word vandaag de dag nog mondjesmaat gebruikt.

SMART (Self-Monitoring Analysis & Reporting Tool)
Dit betreft een techniek waarbij een rapportage gemaakt wordt van verschillende parameters van de harddisk naar de BIOS. Als de BIOS, en de IDE controller, van jouw PC SMART ondersteund kan deze je waarschuwen voor aankomende problemen. Steeds meer harddisk fabrikanten ondersteunen SMART.

Smartcard
Plastic kaart (meestal ter grootte van een creditcard) met een computerchip waarop gegevens worden bewaard. Smartcards hebben allerlei toepassingen, zoals bijvoorbeeld elektronisch betalen en identificatie.

SmartMedia
Een type uitwisselbaar flash geheugen met een omvang van ongeveer een derde van een creditcard. Het is een geheugen module die men veel ziet bij PDA's en digitale camera's. Tegenwoordig word SmartMedia niet meer zo veel gebruikt.

SMB (Server Message Block)
Dit is een client-server method voor communicatie waarbij middelen (tijd, capaciteit, etc.) gevraagd worden over een netwerk aan een andere server. SMB werkt over bijna alle netwerk-protocollen.

SMB of SMBus (System Management Bus)
Een standaard, oorspronkelijk ontwikkeld in 1995 door Intel, bestaande uit twee draden die gebruikt worden voor communicatie tussen bijvoorbeeld een externe UPS en de computer. Tegenwoordig wordt de SMB bus gebruikt voor powermanagement, temperatuurbewaking, ventilatorbewaking, etc.

SMP (Symmetric Multi Processing)
Refereert naar een techniek waarbij een computer meerdere processoren gebruikt waarbij iedere processor verschillende instructies uitvoert in een eigen verwerkingseenheid. Het is een vorm van parallel-computing.

SMS (Short Message Service)
Berichten-dienst die is gestandaardiseerd voor GSM -netwerken. Door gebruik te maken van SMS kan men via de GSM-telefoon korte berichten versturen en ontvangen. Het bericht kan maximaal 160 karakters lang zijn.

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol)
Dit is de naam voor het versturen van elektronische berichten naar een E-mail server. SMTP gebruikt normaal poort 25 (TCP/IP)

Smurf Attack
Aanval van op een netwerk waarbij nep ICMP echo requests het netwerk op stuurt, waarbij het lijkt alsof dir requests zijn van de machine die aangevallen wordt. Hierdoor reageren de andere machines met een antwoord op de echo request waardoor er een enorme dataflow naar de aangevallen machine gestuurd wordt.

SNA (Systems Network Architecture)
Dit is een architectuur, bedacht door IBM, voor computersystemen van grote bedrijven. IBM biedt naast de specifieke hardware ook legio aan hulpmiddelen voor het beheersen van een dergelijke systeem.

Snail Mail
Dit is de post zoals we die van oudsher kennen, je weet wel met postbode, postzegel, etc. Met Snail (slak) refereren het contrast in snelheid tussen e-mail en de standaard PTT Post.

SNMP
Simple Network Management Protocol. Een gestandaardiseerde interface voor uitwisseling van beheer-informatie met bijvoorbeeld een switch.

SO-DIMM (Small Outline DIMM)
Dit is een zeer compacte vorm van een DIMM geheugen module welke vaak gebruikt wordt voor o.a. laptops, grafische kaarten en andere apparaten die een klein formaat geheugen module nodig hebben.

SOAP
Simple Object Access Protocol. Een lichtgewicht en simpel, XML-gebaseerd protocol ontwikkelt voor uitwisseling van gestructureerde informatie op het Internet. Doel van SOAP is om automatische web-diensten mogelijk te maken, gebaseerd op een gedeelde en open Web infrastructuur. SOAP can kan gebruikt worden met een groot aantal bestaande Internet protocollen en formaten zoals HTTP, SMTP, en MIME en een groot aantal bestaande applicaties van messaging systemen tot RPC.

Socket
In netwerk termen, is een socket een combinatie van een IP-adres en een poort nummer, bijvoorbeeld "123.345.567.789 poort 80". Zie ook TCP/IP en overzicht van poorten. Een andere betekenis van het woord "socket" is het voetje waar een processor in geplaatst wordt.

Socket 3
Dit is een PGA chip-voet voor processoren van de klasse intel 80486.

Socket 370
Dit is een algemene naam die Intel hanteerd voor een PPGA form factor voetje, bedoelt voor de Celeron processoren.

Socket 4
Dit is een relatief grote voet voor een processor van het type Pentium, en dan specifiek voor de eerste 2 modellen, de Pentium 60 en 66 Mhz uitvoering. Deze werden al snel door Socket 5 vervangen.

Socket 5
Dit is het voetje wat gebruikt werd vanaf de Pentium 75 Mhz, maar werd al snel (vanaf de Pentium 150) vervangen door Socket 7.

Socket 7
Dit is een PGA formaat CPU voetje, bedoelt voor de Intel P54c/P55c klasse, AMD K5/K6/K6-II en de Cyrix 6x86/MII CPU. Deze werd opgevolgd door de Super 7.

Socket 8
Het PGA voetje, wat ontwikkeld is voor de Pentium Pro processoren.

SOCKS
Een communicatie protocol bedoelt voor communicatie door een firewall of proxy. Het SOCKS protocol ondersteund TCP/IP Sockets en wordt door Netscape, Internet Explorer en andere browsers ondersteund.

Soft Copy
Een Soft Copy is een kopie van een document in electronische vorm, dus bijvoorbeeld in de vorm van een PDF of Word document.

Soft Reset (Software Reset)
Reset die geinitialiseerd wordt door software, bijvoorbeeld een klein "afsluit" programmaatje of zelf de toest combinatie CTRL+ALT+DEL. Dit levert echter niet altijd de gewenste reset op!

Software
De programma's die op een computer werken zoals spelletjes, tekstverwerker, webbrowser, etc. Software is fysiek niet vast te houden. Software loopt op hardware maar staat vaak ook op hardware en bestaat vaak niet zonder die hardware? eigenlijk wel een beetje verwarrend he? Bedenk dit: software kun je zien als een serie instructies die gegeven wordt.

Software License (Software Licentie)
Een License of Licentie, is het recht dat men gekocht heeft, om een bepaalde applicatie te mogen gebruiken (dit kan een programma zijn of zelfs een heel operating systeem). Normaal gesproken, heb je voor iedere kopie van de applicatie een licentie nodig.

SOHO (Small Office / Home Office)
Klein kantoor en Thuis gebruik. Dit betreft apparatuur en software die typisch erg goedkoop zijn maar toch de gewenste functionaliteit biedt. Je kunt hierbij denken aan printers, een fax, kopieermachines, etc. die normaal in een grotere kantooromgeving ook te vinden is. Bij SOHO apparatuur betreft het apparaten die een minder grote capaciteit aan kunnen, maar uitstekend geschikt is voor thuis gebruik.

SOI (Silicon on Insulator)
Silicium op isolaterende laag. Dit is de handeling waarbij een dun laagje silicium op een isolerende stof geplaatst wordt ten bevhoeve van een snellere processor. Dit kan door de reductie van inductie invloeden op de transistoren.

Solaris
Dit is een operating systeem gebaseerd op Unix, ontwikkeld door Sun Microsystems. Het OS is met name bedoelt voor servers van grote bedrijven en ontwikkeld voor met name machines van Sun (gebaseerd op hun SPARC processor) en bepaalde Intel processoren.

SONET (Synchronous Optical NETwork)
Dit is een glasvezel gebaseerd netwerk in ring topologie, vaak voor het transport van gesprekken (telefonie) of Internet verkeer. Het bestaat uit 2 ringen, een "hot" ring die op dit moment gebruikt wordt en een "protect" of "standby" ring, die pas gebruikt wordt als de "hot" ring ergens faalt of verbroken wordt.

Sonictron
Het antwoord van ViewSonic op de Trinitron beeldbuis techniek van Sony. Net als bu Trinitron, wordt er een slot mask gebruikt..

Source (Bron)
Zie source code.

Source Code (Bron code)
Dit is de ongecompileerde reeks van instructies van een computer programma. Voor men een programma complieerd, kan men nog (duidelijk) aan de instructies zien wat een programma zal doen (mits je bekend bent met de gebruikte programmeertaal). Bij het compileren wordt deze tekst omgezet naar machine taal wat voor ons mensen niet erg prettig is om te lezen, laat staan dat we precies begrijpen wat er gebeurt. Bij de distributie van een programma wordt de source code meestal niet meegeleverd omdat hiermee het programma eenvoudig te veranderen zou zijn.

Southbridge
Dit is het deel van de chipset van een PC dat de communicatie tussen ISA bus, IDE controller, BIOS, USB, Power Management en PS/2 poorten verzorgt. Je moet naast de Southbridge een passende Nothbridge hebben om een chipset compleet te krijgen.

Spam
Spam is niet alleen een bekend amerikaans merk voor "Spiced Ham" in blik (ik heb het zelf ooit eens mogen zien: BAH!) maar ook een uitdrukking die gebruikt wordt voor ongewenste e-mail. Soms algemene advertenties, soms advertenties voor porno, piramide spelletjes, etc. Vaak ontstaat spam doordat "spammers" een lijst met e-mail adressen van het Internet plukken en die lijst vervolgens aanschrijven. Spam is niet alleen vervelend maar ook een dure grap. Het is namelijk niet alleen dat jij extra kosten betaald voor de extra tijd dat je verbonden moet zijn met het Internet om jouw mail op te halen, maar het Internet opzich wordt onnodig belast met dit soort rotzooi. Zie ook SpIM.

Spatial Database
Dit is een database die geografische informatie bevat, je kunt dan denken aan een database met gegevens zoals de populatie per provincie in Nederland, de verkoopcijfers per regio, aantal werknemers per vestiging etc.

Spawn camping
Zie Spawning.

Spawn Point
Zie Spawning.

Spawning
1) Term die gebruikt wordt bij de voortplanting van vissen, waarbij de vis bevruchte eitjes afwerpt. 2) Deze term wordt intussen ook veel gebruikt in first-person shooters, zoals Unreal, Quake, Doom, maar ook b.v. combat flight simulators, etc. In deze context betekend spawing niet meer dan de incarnatie/reincarnatie avn een speler. Dit vind plaats in aan het begin van een spel ronde of meteen nadat een speler dood gaat. De speler komt tot leven bij zogenaamde "spawn points" die men verspreid over het spel kan vinden. Bij spelletjes waarbij men met teams speelt is dat meestal op een of meer vaste plekken bij het team zelf. Sommige spelers maken hier handig gebruik van door het zogenaamde spawn camping. Ze gaan gewoon rond de spawn point liggen en wachten tot iemand hier tot leven komt.

SPD (Serial Presence Detect)
Dit is een seriele EEPROM (of een DRAM) met 8 pinnen, waarin men gegevens over een geheugen module (b.v. een DIMM) als omvang, snelheid, voltage, fabrikant, etc. opslaat. Als een moederboard SPD ondersteund, kan deze hiermee snel, eenvoudige en correct de BIOS instellen voor het gebruik van deze module.

Speaker Shielding
Dit is de afscherming rond de magneten van een luidspreker om te voorkomen dat de magnetische interferentie schade aanbrengt aan b.v. floppies, zip-disks en andere media die gevoelig zijn voor magnetisme.

SpeedStep
Dit is een standaard van Intel, waarbij hun processoren (bedoeld voor mobiele toepassingen) op een lagere frequentie (Mhz) kan lopen om zo stroom te besparen.

SPID (Service Protocol Identifier)
Dit is een uniek nummer welke door de switch van een ISDN aanbieder gebruikt wordt om een ISDN client te herkenne. SPIDs zijn vaak gelijk aan het telefoonnummer (CLID) maar dat kan per ISDN aanbieder anders zijn.

Spider
Ook bekend onder de naam Web-Crawler, Robot of Web-Spider, is een programma dat het Internet afstruint door een pagina te openen en vervolgens alle links op die pagina weer te openen. Bij iedere pagina wordt een analyse van de pagina gedaan, de resultaten daarvan worden dan in een database opgeslagen t.b.v. een search-engine.

spIM
Ongevraagde reclame boodschappen welke per instant messaging (MSN messenger, Yahoo messenger, AIM, ICQ,etc) verstuurd wordt. Zie ook Spam.

Spindle (Spindel)
Dit refereert naa de as van een harddisk, waaraan 1 of meer platen (schijven) vast zitten. De term wordt ook gebruikt om een opslag techniek van lege CD's aan te geven. Hierbij zitten alle CD's op elkaar gestapeld en worden bij elkaar gehouden (vaak) door een asje. Dergelijke CD's worden dus zonder doosje (jewel-box) geleverd en zijn daarom goedkoper.

SPL (Sound Pressure Level)
Dit is een meting in decibel, om te bepalen hoeveel vermogen aan geluid een object produceert. Dus eigenlijk een meting die aangeeft hoeveel kabaal iets maakt. Er zijn in de VS zelfs wedstrijden om te kijken welke auto het meeste kabaal kan maken.

Spoof
Dit is een algemen uitdrukking om aan te geven dat je een computer aan het misleiden zodat deze denkt dat jij iemand anders bent. Dit is een bekende truuk in een TCP/IP netwerk om de beveiliging te omzeilen. Het is ook een uitdrukking die gebruikt wordt om de computer te laten denken dat hij in verbinding staat met een netwerk o.i.d. terwijl dat niet het geval is.

Spool / Spooler
Dit is een buffer tussen de computer en een printer. Vroeger, als je geen spooler had, moest je wachten tot een print-job geheel geprint was voordat men uberhaupt weer iets met de PC kon doen. Tegenwoordig is dat niet meer het geval, maar worden spoolers gebruikt om te printen op de achtergrond.

Spreadsheet
Een type programma waarmee men tabellen calculaties kan doen op basis van cellen die men invult met waarden of formules om aan waarden te komen. Een van de eerste grote spreadsheet applicaties is Lotus 1-2-3, snel gevolgd door Quatro Pro en Microsoft Excel.

SpyWare
Software die volgt wat je precies doet en dit doorgeeft aan een bedrijf of organisatie. Dit is absoluut niet wenselijk aangezien dit inbreuk doet aan jouw persoonlijke levenssfeer (verboden bij de Nederlandse wet). Zeker niet daar de meeste mensen niet eens in de gaten hebben dat het op hun PC gebeurt. Een programma als AdWare kan het van jouw PC verwijderen.

SQL (Structured Query Language)
Dit is een soort programmeertaal voor gebruik met database, voor het aanmaken, bewerken, weergeven en verwijderen van gegevens uit een relationele database. Hierbij wordt iedere regel (row) gezien als een record en iedere kolom (column) als een veld in dat record. Een beetje zichzelf respecterende database ondersteund SQL. Oorspronkelijk is de SQL ontwikkeld door IBM voor een prototype dabase, in de 70'er jaren. De taal (SEQUEL2) werd het eerst beschreven in November 1976 in het IBM Journal of R&D. In 1979, was het de Oracle Corporation die het eerste commerciele SQL product implementeerde.

SRAM (Static Random Access Memory)
Een type geheugen dat veel duurder en wat afmetingen betreft groter is als DRAM maar vele maken sneller (latency van ongeveer 5 nanoseconde en beter).

SS7 (Super Socket 7)
Dit refereert naar een moederbord die opgebouwd is rond een Super 7 platform, wat een uitbreiding is op het Socket 7 platform.

SSD (Solid State Drive)
SSD is een groep geheugen chips die zich samen gedragen alsof ze een harddisk zijn. Dit is een zeer dure oplossing maar biedt daar tegenover dat het zeer snel is en niet gevoelig is voor beweging (stoten enz.) door het ontbreken van bewegende delen. Soms worden ze ook gebruikt als enorme cache voor enorm grote RAID systemen.

SSE (Streaming SIMD Extensions)
Dit is de naam die Intel gebruikt voor een instructie-uitbreiding voor de Intel Pentium III processoren. Deze instructies lijken sterk op de 3DNow! Instrcuties van AMD, en bestaat uit 70 instructies voor SIMD bewerkingen. Daarnaast heeft de Pentium III nog eens 8 aparte registers van ieder 128 bit, ter ondersteuning van deze functies.

SSI (Server Side Includes)
Dit is een methode waarbij men een document in kan voegen in een webpagina. Hierbij kan men denken aan een standaard pagina, waarbij gebruikt wordt gemaakt van een stuk tekst die op iedere pagina gebruikt wordt, maar welke regelmatig gewijzigd wordt. Door deze tekst steeds door de server automatisch te laten invoegen, hoeft de beheerder steeds bij een wijziging maar 1 bestand te bewerken i.p.v. alle documenten.

SSI (Small Scale Integration)
Refereert naar chips die slechts tientallen transistoren bevat, in tegenstelling tot de hedendaagse chip die eerder duizenden en zelfs miljoenen chips bevatten.

SSID
SSID, of te wel Service Set Identifier, is de werkgroep naam van jouw Wireless Netwerk (Draadloos netwerk). Alle aangesloten apparaten (Access Points, Wireless Routers, en Wireless Netwerk Adapters) moeten dezelfde SSID hanteren om aan het netwerk te kunnen hangen.

SSL (Secure Sockets Layer)
Dit is een protocol, gedefinieerd door Netscape, voor de overdracht van "beveiligde" informatie over het Internet, waarbij encryptie (versleuteling) gebruikt wordt. Dit protocol is een open standaard en wordt door o.a. Netscape en Internet Explorer ondersteund. Meestal wordt SSL gebruikt voor bijvoorbeeld versleuteling van credit-card gegevens bij een bestelling van artikelen op het Internet.

SSMP (Simple Screen Management Protocol)
Een communicatie protocol voor terminals die alleen op tekst-basis werken.

Stack
Een stack is een manier van data doorsturen die gebaseerd is op Last In, First Out (LIFO). Denk maar eens aan een stapel pannekoeken. Je plaatst eerst de pannekoeken op een bord in de volgorde waarin je ze maakt. Maar bij het opeten, pak je eerst de pannekoek die bovenop ligt. Zie ook Queue.

Stack Pagine (SP, StackPage)
Een stackpagina, is een stukje gereserveerd geheugen welke door functies en procedures (dus eigenlijk programma's ook) gebruikt wordt voor het tijdelijk opslaan van gegevens. In Windows wordt er zo 4K geheugen gebruikt voor b.v. device drivers waarin data en instructies tijdelijk opgeslagen worden.

Star topology (Ster topologie)
Dit is een netwerk waarbij een hub centraal staat, en alle computers aan deze hub gekoppeld zitten waardoor je in principe een ster zou kunnen vormen. Als een van de verbindingen uitvalt, kan de rest nog gewoon doorwerken.

Static IP Address (Statisch IP-adres)
Een IP adres dat niet veranderd en dus steeds bij een specifieke PC hoort (en daar dus vast staat ingesteld). Dit in tegenstelling tot een Dynamisch IP adres

Stellent
Stellent is een bedrijf dat content management software maakt, en gesitueerd is Minnesota, USA.

Stepping (CPU Model)
Dit refereert naar de versie van een chip. Bij de meeste processoren zien we verschillende kleine versie wijzigingen binnen een bepaald model om kleine probleempjes (bugs) op te lossen. Een dergelijke stapjes noemt men "Stepping". Vaak wordt dit dan niet als nieuw release van een chip aangegeven omdat men anders zo veel CPU's zou moeten vervangen, of omdat het gewoon de moeite niet is daar veel ophef omheen te maken.

Stichting ThuisKopie
Deze nederlandse stichting behartigt de rechten van de auteurs van muziek, film en schrift. Thuiskopi?ren is het opnemen van beeld of geluid voor persoonlijke doeleinden. Volgens de Auteurswet 1912 mag iedereen, zonder voorafgaande toestemming van de auteur, voor eigen oefening, studie of gebruik een kopie maken van bijvoorbeeld een CD, een videoband of een door radio of televisie uitgezonden programma. De kopie moet wel door de gebruiker zelf zijn vervaardigd. Iemand anders opdracht geven om de kopie te maken is geen thuiskopi?ren, net zo min als het zelf kopi?ren en vervolgens verhuren of verkopen van de kopie. In die gevallen is weer wel toestemming van de rechthebbende nodig.

Streaming
Dit is het proces waarbij men tijdens het downloaden van video of geluid het bestand al bekijkt of beluistert, hoewel dus de download nog gaande is.

Streaming audio
Een geluidsbestand dat al tijdens het downloaden te beluisteren is.

Stub
Refereert naar een onderbreking in de SCSI bus. Ieder apparaat aan een SCSI bus, telt als een "stub".

Subnet
Dit is een begrip welke gebruikt wordt om een groep TCP/IP adressen aan te geven die gedefinieerd worden door een zogenaamd subnet-mask. Dit subnet-mask dicteert welke IP-adressen door jouw PC zonder moeite meteen gezien kunnen worden. Hiermee definieer je dus een bepaald aantal IP-adressen als een groepje.

Subnet Mask
Zie Subnet. Een dergelijke mask wordt met een logische AND vergeleken met het IP-adres dat men wenst te bereiken.

Subroutine
Dit is een kleine programma in een programma, die ,in de regel genomen, een bepaalde taak uitvoert die regelmatig herhaald wordt. Een procedure en een functie zijn eigenlijk subroutines.

Super 7
Dit is een processorvoetje, ontwikkeld door een groepje fabrikanten - zonder de medewerking van intel! - die de Socket-7 standaard heeft uitgebreid zodat men een AGP videokaart en een 100 Mhz geheugenbus kon gebruiken.

Super Bypass
Dit refereert naar een methode om geheugen latency te reduceren, in de AMD 750 chipset - de eerste chipset die geschikt was voor de AMD Athlon. De eerste AMD 750's hadden hier wat problemen mee.

Super Threading
Super Threading is een vorm van multithreading, en lijkt sterk op Hyper Threading. Ook hier wordt dmv van een handige truuk, ongebruikte capaciteit beter verdeeld over de applicaties die lopen op de computer. Met name Intel Xeon processoren gebruiken dit, en intel heeft hier van afgeleid het zogenaamde Hyper Threading.

Super Video CD (SVCD)
Een bepaald formaat om films op een CD. Het is backwards compatibel met backwards compatible met VCD 1.1, 2.0 en 3.0, echter SVCD ondersteund hogere resoluties en een bitrate van maximaal 2.2Mbps (VBR) in zowel MPEG1 als MPEG2 formaat. De resolutie van SVCD video is 480x576 (PAL), 480x480 (NTSC), en natuurlijk 352x288 (PAL) ter ondersteuning van het VDCD formaat. Daarnaast ondersteund SVCD 5.1 geluid, (niet Dolby 5.1!).

Supercomputer
Een SuperComputer is vaak een computer die op dit moment een van de snelste computers ter wereld is. Vaak zijn deze computer extreem duur en zijn op maat gemaakt. De SuperComputer wordt van oorsprong opgebouwd met een fabrikant specifiek hardware platform. Ze worden echter bedreigt door de goedkopere oplossing waarbij men goedkopere computers in grote groepen clustert.

Superscalar
Refereert naar een processor die instaat is meerdere instrcuties per cycle af te handelen. Een dergelijk processor kan dit, door meerdere instructies tegelijk in te laden in 1 cycle, om vervolgens te bepalen of de instructies elkaar beinvloeden, en dan uit eindelijk deze instrcuties uitvoert.

Superstitial ad
Een Internet advertentie die verschijnt zodra een webpagina is ingeladen in de vorm van een popup venster. Omdat de advertentie pas verschijnt nadat de eigenlijk pagina is zichtbaar gemaakt, zou dit in principe het browsen niet nadelig beinvloeden. De meeste gebruikers hebben er echter een bloedhekel aan.

Surf
Synoniem voor het WWW browsen, of wel, synoniem voor het Internet afstruinen ?

Surge Protector
Een stopcontact of verdeeldoos met overspanningsbeveiliging. Hierbij vangen condensatoren piekspanningen op zodat deze aangesloten apparaten niet beschadigd.

SVF bestandsformaat
1. SVF (Simple Vector Format) is een bestandsformaat, ontwikkeld voor het opslaan van vector afbeeldingen. Hierbij worden basis elementen gebruikt zoals punten, lijnen, cirkels, bogen, en tekst. Het formaat ondersteund daarbij o.a. layers (lagen), hyperlinks (links), notificaties (voor berichten), fills (vulling), en de mogelijkheid de standaard kleuren aan ta passen. 2. SVF wordt ook als bestandsformaat gebruikt voor het controleren van de integriteit van RAR bestanden. Met name bij de download van grote hoeveelheden RAR bestanden, kan een SVF bestand je helpen te bepalen of de bestanden goed zijn.

SVGA (Super VGA)
Dit is een uitbreiding op het originele VGA beeldformaat, waarbij men nu 800x600 punten kon zien. Zie ook VGA>

Swap file
Een deel van de harddisk (in de vorm van een bestand of zelfs een hele partitie) die de computer als RAM geheugen gebruikt. Dit is natuurlijk veel trager als gewoon RAM, maar de meeste PC's hebben nou eenmaal meer harddiskruimte ter beschikking.

SWF
Macromedia Flash/Shockwave bestand achtervoegsel. Dit bestand bevat een zogenaamde Flash of ShockWave film/movie.

Swindler
Oplichter: iemand die je probeert op te lichten mbv misleiding en fraude. Zie ook Scammer.

Switch
Een verdeel-doos voor jouw netwerk, een soort hub maar dan met de intelligentie aan boord om pakketjes director naar de juiste poort door te sturen. Hierdoor zijn ze vaak veel sneller als hun hub broertjes. Zo kan een 10Base-T switch soms sneller zijn als een 100Base-T hub!

SXGA (Super XGA)
Dit is een beeldscherm resolutie van 1280x1024 punten.

SXGA+ (Super XGA+)
Dit beschrijft een beeld resolutie van 1400x1050 punten, een tussen stap tussen het SXGA en het UXGA formaat.

Sybase
Fabrikant van een SQL relationele database (concurrentie van Oracle en Microsoft dus).

Symbian
Consortium van een aantal fabrikanten (o.a. Psion, Ericsson, Nokia) dat als doel heeft om het EPOC operating system te ontwikkelen en te promoten. EPOC is bedoeld als tegenhanger van Windows-CE.

Symbolic Link
Een lichtgewicht referentie naar een ander bestand of map (directory). Meerdere filesystemen gebruiken dit. Een symbolic link staat het toe meerdere referenties naar een enkel bestand of een directory te maken zonder dat je meerdere kopieen nodig hebt van het betreffende bestand of directory. Het nadeel van symbolic links is dat ze kwetsbaar zijn. Als je namelijk het originele bestand verwijderd, hernoemd of wist, dan werkt de link niet meer. Het grote voordeel is dus wel dat je niet een berg kopieen van hetzelfde bestand nodig hebt.

Symbolrate
Symbolrate geeft aan hoeveel symbolen (vaak refereert men dan naar BITS) bepaalde hardware kan verwerken per seconde. Je ziet deze termijn o.a. bij een staelliet receiver of een modem.

Sync (Synchronize, synchronisatie)
De handeling waarbij men een setje gegegevens update (soms wederzijds!) aan de hand van een andere soortgelijke set gegevens. Het bekenste voorbeeld is wel het gebruik van een calender op een organzier en in Outlook onder Windows. Bij de synchronisatie worden beiden op de hoogte gebracht van elkaar mutaties.

Synchronous (Synchroon)
Hiermee gegeven we aan dat meerdere dingen op hetzelfde moment gebeuren. Over het algemeen bedoelt men hiermee dat een bepaald iets in hetzelfde tempo of ritme plaats vindt.

System Bus
Dit is het pad tussen microprocessor en chipset op het moederbord. Deze bus kan, maar hoeft niet, op dezelfde snelheid lopen als de geheugen bus.

System Software
Dit is de software die meegeleverd wordt met de PC, gewoon het Operating Systeem dus. Bijvoorbeeld DOS, Windows, MacOS, Linux, etc.

SysTray (System Tray)
Dit is te vinden onder Windows, in de rechter hoek, onderin het scherm. Meestal staat daar standaard al een klokje.


We vonden 187 record(s).

 

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages