Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
3.144.93.34
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina...

Nero Burning ROM van Ahead is een stukje handige software voor het branden van CD's en DVD's en ondersteund ook het bakken van Super VideoCD's aangevuld met het maken van een navigatie menu.

In deze korte handleiding laat ik je zien hoe je met Nero zelf een Super VideoCD kunt maken die dan op een PC of een losse DVD speler af te spelen is.

Voor we beginnen moet je wel eerst een correct MPEG-2 bestand (of bestanden) hebben (zie formaat details) om op de Super VideoCD te zetten. Nero ondersteund ook andere formaten maar deze moeten wel door Nero geconverteerd worden voor we er iets mee kunnen, en het resultaat van een dergelijke conversie is niet altijd even geweldig.

Merk op: Niet alle DVD spelers ondersteunen Super VideoCD!

Tip: je kunt ook afbeeldingen zoals foto's e.d. plaatsen op een VideoCD!

Merk op: Als je een K(S)VCD template hebt gebruikt, zorg er dan voor dat er GEEN vinkje staat voor "Create standard compliant CD"!!!!!!

Merk op: Vergeet niet de disclaimer te lezen!

Nero: Maak jouw eigen Super VideoCD

 

Pagina overzicht

Stap 1: Het juiste film formaat

Het spreekt voor zich dat we film materiaal moeten hebben voordat we een Super VideoCD kunnen maken, je kunt 1 of meer film fragmenten toevoegen en zelfs afbeeldingen zijn mogelijk.

Bij voorkeur gebruiken we een MPEG-2 bestand dat overeenkomt met het gewenste televisie systeem (PAL voor Europe and NTSC voor USA), maar erg veel belang hoeven we er niet aan te hechten omdat zowel DVD-speler als TV tegenwoordig beiden kan weergeven. Probeer wel te voorkomen dat je verschillende formaten door elkaar gaat gebruiken.

Het is aan te raden eerst een test Super VideoCD te maken om te kijken wat jouw DVD speler allemaal aan kan wat weergave en lezen betreft!
Uit een dergelijke test kun je afleiden dat b.v. jouw DVD speler geen CD-recordables kan lezen. Probeer het dan eens met een CD-rewritable - de reflectie eigenschappen lijken behoorlijki veel op die van een gewone DVD.

In het kort;

PAL
Resolutie
480 x 576
Framerate
25 fps
Video bitrate
max 2600 Kbps
Audio bitrate
224 Kbps
 
NTSC
Resolutie
480 x 480
Framerate
29.97 fps
Video bitrate
max 2600 Kbps
Audio bitrate
224 Kbps

Maak een keuze en hou je daar aan bij het maken van de VideoCD.

Merk op: Audiobitrate mag afwijken van de 224 kbps, dit is echter niet aan te raden. Een lagere waarde levert een slechte geluidskwaliteit en een hogere waarde kan voor bepaalde DVD-spelers een probleem zijn... mocht je toch een hogere kwaliteit willen, kies dan 320 Kbps.

Stap 2: De juiste instellingen voor Nero

OK, we hebben dus nu het film materiaal, laten we dan nu Nero starten.

Nero start meestal of met de Wizard of met het "New compilation" venster.


In het geval dat de Wizard start:
Klik op "Close Wizard", Nero opent dan vanzelf het "New Compilation" venster.

In het geval geen van beiden verschijnt:,
Er zijn twee mogelijkheden: kies uit het "File" menu de optie "New..." of klik het "New Compilation" knopje (Nero: met deze knop starten we een nieuwe compilatie).

In het "New Compilation" venster selecteren we nu het "Super Video CD" ikoontje zoals rechts aangegeven staat. Dit opent de opties voor het maken van een Super VideoCD.

Merk op:
Voor de rest van deze beschrijving ga ik uit van een PAL Super VideoCD. Het enige verschillen met NTSC zijn de optie "NTSC" aanvinken i.p.v."PAL" en het formaat van het film fragment zoals ik hierboven al aangaf.

Merk op:
Als het actieve tabblad niet "Video CD" is, klik daar dan nu op zodat die wel actief wordt.

Nero: Kies VideoCD

Nero: Super VideoCD instellingen

Als dit jouw eerste Super VideoCD wordt, gebruik dan de bovenstaande instellingen - experimenteer eventueeel bij latere versies. NTSC gebruikers moeten natuurlijk NTSC aanvinken i.p.v. PAL.

Onderdeel Doel instelling
Creat standard compliant CD Controleert of de VideoCD ook echt conform standaard gemaakt wordt. aanvinken
Encoding bitrate Hier zal Nero proberen de zaak passend te krijgen voor de CDR or CDRW die je gaat gebruiken. Dit wordt gedaan door de audio bitrate aan te passen. Ik heb eerlijk gezegd deze instelling nog nooit aangeraakt en het gaat tot op heden allemaal prima. Try to fit disk size
Encoding resolution Kies hier het gewenste televisie systeem PAL of NTSC.
Ik kijk zelf altijd eerst met PowerDVD welk formaat film het is.
PAL
Store source pictures in Dit is een optie die we nodig hebben als we een VideoCD willen maken met foto's. De hoge kwaliteit afbeeldingen worden dan in een aparte directory op de CD opgeslagen zodat je ze later daar terug kunt vinden voor eventuele afdrukken. niet aanvinken

Klik nu op het tabblad "Menu".
Omdat we gebruik willen gaan maken van een navigatie menu, vinken we hier "Enable menu" aan.

Nero: Optioneel gebruik maken van een navigatie menu ....

De velden die je hier ziet hebben de volgende toepassingen:

Tip: vink als eerste "Preview first page" aan. Er verschijnt dan een venstertje (zie afbeelding hieronder) met een voorbeeld hoe het menu eruit gaat zien. Veranderingen worden meteen zichtbaar gemaakt. Dit venstertje kun je eventueel groter maken om het e.e.a. gedetaileerder te zien. Nero: Preview van het menu ...
Veld/Optie Doel
Enable menu Menu gebruik aan (aangevinkt) of uit (niet aangevinkt) zetten
Layout Hier kunnen we aangeven hoe de layout van het menu eruit moet gaan zien. Enkele voorbeelden vind je hieronder. Als je hier voor een van de thumbnail varianten kiest, zal Nero een fragment van een film (of afbeelding) gebruiken om hier verkleint weer te geven.
Header line Je kunt kiezen of er bovenaan de pagina een streep staat of niet.
Footer line Je kunt kiezen of er onderaan de pagina een streep staat of niet.
Background picture We kunnen hier opgeven of we een eigen afbeelding op de achtergrond van het menu willen zetten. Als je hier niets invult, dan is de achtergrond standaard zwart, Deze kleur is te veranderen door op het zwarte vierkantje, rechts naast de "Browse..." te klikken.
Background mode Als we gebruik maken van een eigen afbeelding, dan kun je hier kiezen of dit plaatje:
  • gecentreerd staat ("center")
  • opgerekt wordt ("maximize") waarvij de verhoudingen verloren gaan
  • opgerekt wordt zodat het beeld vullend is met behoud van verhoudingen maar uitstekende delen worden afgeknipt ("scale and clip" )
  • opgerekt maar er wordt niets van het plaatje afgeknipt ("scale and fit")
  • het beeld gevuld wordt met dit plaatje als patroon ("tile")
Header text Hier kun je, optioneel, een titel invullen. Als je hier niets invult, verschijnt er ook geen titel.
Met de knop "Font" kan men een lettertype, kleur en opmaak naar keuze instellen. Het vakje "shadow" biedt de optie een schaduw achter deze tekst te zetten. Als je dit vakje aanvinkt, verschijnt er een zwart vierkantje waarmee je de kleur van de schaduw kunt veranderen.
Footer text Hier kun je, optioneel, een ondertitel invullen. Als je hier niets invult, verschijnt er ook geen ondertitel. Met de knop "Font" kan men een lettertype, kleur en opmaak naar keuze instellen. Het vakje "shadow" biedt de optie een schaduw achter deze tekst te zetten. Als je dit vakje aanvinkt, verschijnt er een zwart vierkantje waarmee je de kleur van de schaduw kunt veranderen.
Items text Bij deze optie stel je in welk lettertype, opmaak en kleur (de kleur beinvloed ook de vertikale lijnen boven en onder ) voor de tekst in het menu gebruikt wordt. Ook hier zien we weer een optie om schaduw te activeren - de schaduw beinvloed ook eventuele afbeeldingen en menu lijnen.
Links text Bij deze optie stel je in welk lettertype, opmaak en kleur er gebruikt wordt voor de indicatie rechts onderin het beeld (de tekst die doorverwijst naar de volgende pagina).
Set as default Hiermee kun je instellingen opslaan zodat Nero de volgende keer weer deze instellingen hanteerd. Erg handig dus als je een serie VideoCD's aan het maken bent.
Preview first page Deze optie laat je in een klein venstertje zien hoe het menu eruit gaat zien. Veranderingen worden meteen zichtbaar gemaakt.

Nero heeft standaard 9 menu varianten aanboord, welke de optie "Layout" in te stellen is:

Titles, left Titles, center Titles, 2 columns Centered titles Titles, diagonal 6 thumbnails 8 thumbnails 12 thumbnails 15 thumbnails

Merk op:
Je kunt ook een VideoCD zonder een menu maken, zie de pagina "CDRW - Super VideoCD's maken met Nero" voor meer info hierover.

Merk op:
In dit tabblad kunnen we navigatie schermen makern voor de Super VideoCD. Zie de pagina "CDRW - Super VideoCD's maken met Nero met menu's" voor meer info hierover.

Kies nu het tabblad "ISO".
Controleer of de volgende opties (en dus geen andere) aangevinkt staan. Dit zijn de standaard instellingen van Nero:

  • ISO Level2 (Max. of 31 chars)
  • ISO 9660
  • Allow pathdepth of more than 8 directories
  • Allow more than 255 characters in path

GEEN andere optie mag dus zijn aangevinkt!

Ga nu naar het tabblad "Label".
In het veld "Volume label" kunnen we de Super VideoCD een titel geven.

Tip: Als een film bestaat uit meerdere Super VideoCD's, dan zet ik er meestal een stukje tekst achter in de vorm "_AVANB" waarbij A het nummer is van de huidige CD en B gelijk is aan het aantal CD's die deze film beslaat.

Merk op:
In de titel kun je geen bijzonder karakters zetten zoals "/", "\" en een spatie. Het is gebruikelijk dat de "underscore" ("_") als vervanging van de sparie gebruikt wordt.

Eventueel kunnen we datum gegevens invullen onder het tabblad "Dates".
Meestal gebruik ik "Use current date and time" zodat ik later terug kan vinden wanneer de Super VideoCD gemaakt is. Als alternatief kun je de datum van b.v. de vakantie waar het betrekking op heeft invullen of gewoon de data hanteren die nu bij de fragmenten vermeld staan.

Bij het tabblad "Misc" hoeven we niets te doen.

Het tablad "Burn" kunnen we ook met rust laten - die hebben we straks pas nodig.

Klik nu op de "New" knop.

Stap 3: Film fragmenten toevoegen.

Nadat je op de "New" knop geklikt hebt, verschijnt het Nero venster waarin we de werkelijk samenstelling van de Super VideoCD kunnen afhandelen.

Met behulp van Sleur-en-Pleur (drag and drop) kunnen we film fragmenten gaan toevoegen (MPEG2, met het MPG of MPEG achtervoegsel) zoals de pijl hieronder aangeeft. Sleur-en-Pleur kan gebruikt worden met de ingebouwde verkenner van Nero of met de Windows verkenner (Explorer). Dat laatste doet men door in de Windows verkenner 1 of meer fragmenten te kiezen en deze vervolgens naar Nero te sleuren.

Merk op: Andere formaten kunnen hier ook bij gezet worden - Nero zal deze omzetten naar MPEG2 zodat ze voldoen aan de standaard - reken echter niet op een al te joffele kwaliteit!

Als je niet bekend bent met drag and drop:
In het rechtse venstertje kun je opzoek gaan naar de juiste harddisk, directory en uiteindelijk film fragment die je wenst toe te voegen (net zoals je dat doet in de Windows verkenner/explorer). Als je uiteindelijk de gewenste film fragmenten hebt gevonden, dan klik je met de linkse muisknop deze aan en houdt de muisknop ingedrukt. Beweeg de muis nu (met de knop nog steeds ingedrukt) zoals hieronder met de rode pijl aangegeven staan en laat de muisknop pas los als je boven het venster staat met "Track" en "Title". Als de muisknop eenmaal losgelaten is (op de juiste plaats) dan zal Nero het fragment toevoegen.

Nero: MPEG bestanden toevoegen

Je kunt zoveel fragmenten toevoegen als je wenst, vergeet echter niet dat de capaciteit van een CD natuurlijk wel beperkt is. Tevens handig om te weten: de volgorde waarin de bestanden staan, is bepalend voor de afspeel volgorder van de Super VideoCD als je deze later gaat afspelen. Ook weer met drag and drop kun je deze volgorde aanpassen.

Het kan voorkomen dat je een fout melding krijgt als je een film fragment plaats. Hieronder zie je daar een voorbeeld van:

Nero: Oh-Oh! Dit film fragment voldoet niet aan de standaard!

We moeten hier de keuze maken uit de 3 opties:

  • 1. Negeren: Turn off standard compliance and continue

    Niet aan te raden omdat niet iedere DVD-speler instaat is een Super VideoCD af te spelen die van de standaard afwijkt!
  • 2. Re-encode the video file

    Ook niet altijd aan te raden. Dit is het converteren van het film fragment (het origineel blijft ongewijzigd) naar het juiste formaat. Helaas levert dit niet altijd een even geweldig resultaat.
  • 3. Niet toevoegen: Cancel

    Dit is wat ik normaal gesproken doe. Met een geschikt programma probeer ik dan eerst het bestand wel in het juiste formaat te krijgen - een handleiding volgt.

Merk op dat de capaciteit van een CD dus ook beperkt is - Nero geeft onderaan het venster een balkje weer wat aangeeft hoeveel ruimte je al verbruikt hebt. In het onderstaande voorbeeld heb ik al zo'n 50 Mb verbruikt:

Nero: ruimte die je al gebruikt ...

Tip:
Op een Super VideoCD past meer als op een normale CDRom. Dit komt door de andere manier van fout-correctie. Zo kan een 80 minuten CD zo'n 810 Mb aan film bevatten. De gele en rode stippellijntje geven bij Nero dus niet altijd de juiste waarde aan!

Het menu nabewerken

Het nabewerken van het menu kan nu zinvol zijn, met name voor de weergave van de titel en de selectie van het fragment. Niet alleen dat: we kunnen ook de speelduur van een menu of menuitem instellen.

In het venster met de individuele fragmenten van de Super VideoCD, zien we nu zowel de fragmenten (hier bijvoorbeeld "Fiat127") als de menu's ("Menu page 1" bijvoorbeeld) staan:

Nero: SuperVideoCD menu items

Klik nu met de rechter muisknop op een items en kies uit het menu de optie "Properties".

  • Voor menu pagina's zien we het volgende;

    In dit venster kunnen we instelln hoe lang een menu blijft staan, voordat men doorgaat naar het volgende menu. Bij "Pause after Track" kunnen we kiezen voor "Infinite", waarbij het menu blijft staan tot de kijker naar het volgende menu doorschakelt, of voor een bepaalde tijd door "Seconds" te kiezen.

Nero: menu item properties

  • Voor filmfragmenten zien we dit;

    In dit venster kunnen we instelln hoe lang een menu blijft staan, voordat men doorgaat naar het volgende menu. Bij "Pause after Track" kunnen we kiezen voor "Infinite", waarbij het menu blijft staan tot de kijker naar het volgende menu doorschakelt, of voor een bepaalde tijd door "Seconds" te kiezen.

    Als men vervolgens op de tab "Menu" klikt, kan men ten eerste de titel van het fragment wijzigen en ten tweede de gekozen afbeelding kiezen door met het schuifje te bewegen.

Nero: properties van een filmfragment
Nero: kies een afbeelding van het filmfragment

Stap 4: Super VideoCD bakken

OK, we hebben onze film compilatie nu klaar, het wordt tijd dat we de CD gaan branden.

Klik op het "Burn" ikoontje (Nero: VideoCD bakken) of kies uit het "File" menu, de optie "Write CD ...".

Het "New compilation" venster verschijnt weer, deze keer met het "Burn" tabblad zichtbaar.
Hier kunnen we zaken kiezen zoals het simuleren van het branden. Als je al eerder een willekeurige CD met jouw PC gemaakt hebt, kun je dit achterwege laten en voor de volgende opties gaan:

  • "Write"
  • "Finalize CD (No further writing possible!)"
  • "Write Speed" instellen op het maximum wat de brander aan kan
  • "Write method" instellen op "Disc-at-once" (niet alle CD-writers ondersteunen dit - kies in die situatie "Track-at-once")
  • "Number of copies" stellen we in op "1" tenzij je natuurlijk meerdere kopien wenst te gaan maken
  • Activeer "Burnproof" of "Exalink" indien beschikbaar (niet iedere brander heeft die optie)

Klik dan uiteindelijk op de "Write" en wacht tot het branden klaar is.

Als de CD klaar is, kun je de CD op de PC testen met (bijvoorbeeld) PowerDVD, of testen in de losse DVD-speler.

Merk op:
Voor weergave op een PC moet je een software DVD-speler hebben. De Windows Media player kan namelijk geen MPEG2 bestanden weergeven zonder de hulp van een dergelijk stukje software.
De film fragmenten kan men overigens in de directory "MPEG2" van de Super VideoCD terug vinden. Het eerste fragment heet meestal "AVSEQ01.MPG".

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages