Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
3.230.152.133
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Nero Burning ROM van Ahead is een veelzijdig programma en kan ook zogenaamde muziek CD's branden.

Op deze pagina zal ik laten zien hoe je een muziek CD moet maken welke je in een gewone CD-speler kunt afspelen.

Redenen waarom je een kopie zou maken liggen redelijk voor de hand, bijvoorbeeld een reserve kopie maken van een commerciele CD voor b.v. in de auto.

Als je zelf een compilatie wenst te maken, of een CD wenst te maken op basis van WAV- of MP3 bestanden, kijk dan op de pagina "Hoe maak ik een eigen muziek CD".

Merk op: Lees eerst de aansprakelijkheidverklaring! Het kopieren van CD kan illegaal zijn!!

Nero: Kopieren van een muziek CD's

 

Pagina overzicht

Introductie

Voor we een CD gaan opnemen: zorg ervoor dat de originele CD SCHOON is! Vuiltjes op de CD kunnen de nodige problemen veroorzaken.

Als je een CD schoon wilt maken (omdat de pizza resten van gisteren er nog op zitten) gebruik dan een droge zachte doek en beweeg van het midden van de CD naar de buitenrand van de CD. Ga niet op-en-neer zitten boenen en al zeker niet in een cirkelvormige beweging te werk! Kijk na ieder beweging of er geen beschadigingen ontstaan door de doek!

Als hiermee de pizza resten nog steeds niet weg zijn, gebruik dan een beetje water.
Gebruik NOOIT alcohol of andere schoonmaak middelen !!!!!!

Verder: het kopieren van CD's en muziek van het Internet kan illegaal zijn! Lees daarom eerst de aansprakelijkheidsverklaring!

Media Keuze

Wat voor type media moet ik gebruiken? CD-Recordable of een CD-Rewriteable?

Tip: op de pagina "Hoe werkt een Compact Disc?" staat uitgelegd hoe een CD werkt. Op de pagina "Hoe maakt ik zelf een CD?" staat in het begin uitgelegd wat het vercshil is tussen een gewone CD en een CD-recordable.

Als dit de eerste keer is dat je een CD maakt, dan kun je overwegen - als je moeite hebt met het verspillen van bijna een halve Euro als het fout gaat - een CD-Rewriteable te gebruiken. CD-Rewriteables kan men namelijk wissen en opnieuw gebruiken, CD-Recordables niet.

Merk op: bepaalde CD-players niet goed overweg kunnen met CD-Recordables en dat de meeste ook niet met CD-Rewriteables. Met name spelers van Sony staan er om bekend dat ze CD-Recordables en CD-Rewriteables niet kunnen afspelen. De meeste Philips spelers, zelfs de oudere modellen, blijken wel hiertoe in staat te zijn.

Tip: Als je een DVD-speler gebruikt voor audio weergave, die echter geen CD-Recordables kan lezen, probeer het dan eens met een CD-Rewriteable daar de reflectie-aard van deze CD's erg lijken op die van DVD's (dit werkte bij mijn Toshiba).

1:1 kopie

Hiermee bedoel ik dat je een originele CD in z'n geheel kopieert naar een CD-Recordable.

Er zijn 2 basis methoden om dit te bereiken.

  • Direct van CD naar CD: On the Fly
    Als je een CD-Schrijver en een gewone CD-Rom of DVD-Rom speler hebt die snel genoeg is, dan kun je "on the fly" kopieren. Dat wil zeggen: een CD-Rom speler speelt de CD af, terwijl de andere de CD opneemt. Dit gaat gebruikelijk met een hogere snelheid als bij normale weergave van een CD. Bijvoorbeeld, Ik gebruik een Plextor 16 speed schrijver en een Hitatchi 4 speed DVD-Rom speler. Het duurt ongeveer 7 minuten om een hele CD te kopieren (74 minutes) naar een CD-Recordable. CD-Rewriteables zijn over het algemeen langzamer ...

  • Indirect via de harddisk
    In de situatie dat je alleen maar een CD-Writer hebt in jouw PC, of de gewone CD-Rom spelers is erg langzaam, dan kun je gebruik maken van deze methode. Hierbij kopieer je eerst de CD naar harddisk, om dan deze kopie weer te kopieren naar een CD-Recordable of CD_rewriteable. Deze methode is de meest betrouwbare methode, maar daarvoor heb je wel genoeg vrije harddiskruimte nodig (ongeveer 800 Mb).

De "on the fly" methode is de eenvoudigste, dus misschien is het een goed idee te proberen of dit werkt op jouw PC. Als dit niet lukt, door b.v. een buffer underrun of andere foutmelding, kun je altijd nog methode 2 proberen. Beide methoden komen aan bod.

Naast deze 2 methoden kan men al dan niet gebruik maken van de Wizard die je het werk wel erg gemakkelijk kan maken. Daarom:

Methode 1: Gebruik de Wizard
Methode 2: Gebruik "New Compilation"

Methode 1: Gebruik maken van de Wizard

STAP 1: Start Nero Burning Rom

Nero zal na het starten met een popup-venster van de Wizard komen. Mocht dit niet het geval zijn, klik dan op de "Wizard" knop van het "New Compilation" venster. Als ook "New Compilation" niet zichtbaar is, klik dan op de "New Compilation" knop ( New Compilation knop bovenin bij Nero ) en klik op de "Wizard" knop.

STAP 2: Selecteer "Copy a CD" en klik op "Next"

STEP 3: Selecteer de CD-Rom/DVD-Rom speler waar het origineel in gaat.

In dit venster kun je "Fast Copy (on the fly)" aanvinken als je zowel een CD-Writer als een CD-Rom/DVD-Rom hebt. Mocht je hier de CD-Writer kiezen, dan zal de "on te fly" optie vanzelf niet meer beschikbaar zijn. Dit is echter geen probleem! Nero zal dan namelijk (methode 2) de hele CD inlezen en daarna vragen om een lege CD-Recordable.

WAARSCHUWING: Als je NIET "on the fly" kopieert, dan zal Nero een kopie op de harddisk zetten! Daarvoor heb je dus wel ongeveer 800 Mb harddiskruimte nodig. Controleer dit voor je begint!

STAP 4: Doe de originele CD in de CD-Rom/DVD-Rom/CD-Writer die je in STAP 3 hebt gekozen.

STAP 5: Vink "Burn" aan en stel de kopieer snelheid in ("Write Speed")

Als je echt 100000% save wilt zijn, begin dan met de laagst beschikbare snelheid (1x speed). Dat werkt namelijk bijna altijd perfect, maar duurt wel lang.

STAP 6: Klik de "Burn" knop en kijk geduldig tot het e.e.a. klaar is ...

Nero zal vanzelf vragen om een blanco CD-Recordable of rewriteable indien nodig.

Methode 2: Gebruik maken van de "New Compilation"

STAP 1: Start Nero Burning Rom

Nero zal beginnen met het "New Compilation" venster. Als "New Compilation" niet vanzelf open ging, click dan de "New Compilation" knop ( New Compilation knop bovenin bij Nero ). Als Nero is gestart met de Wizard, klik dan op "Close Wizard" knop, je komt dan vanzelf in "New Compilation" uit.

STAP 2: Selecteer de "CD-Copy"-Ikoon

Selecteer "CD-Copy" in Nero

STAP 3: Bij het tabblad "Image" kun je wat extra instellingen doen

Voor diegene die NIET "on the fly" kunnen of gaan gebruiken: Hier kun je Nero vertellen waar Nero de tijdelijke kopie kan plaatsen. Ben er zeker van dat er genoeg ruimte op de harddisk is. Tevens kun je met de knop "Test all drive speeds" zien of de harddisk snel genoeg is (vaak wel snel genoeg).

WAARSCHUWING: GEBRUIK GEEN NETWORK DRIVES! Die zijn TE langzaam!

STAP 4: Selecteer het tabblad "Copy Options"

Hier kun je "On the fly" aanvinken als je zowel een CD-Writer als een CD-Rom/DVD-Rom speler hebt. Als je hier de CD-Writer hebt gekozen, en je hebt geen tweede CD-Rom speler, zal de optie vanzelf niet meer beschikbaar zijn. Dit is dus geen probleem! Nero zal dan automatisch de hele CD kopieren naar harddisk en om een lege CD-Recordable vragen.

Zet de "Read Speed" op maximum ... bij mij werkte dat altijd prima.

WAARSCHUWING: Als je NIET "on the fly" kopieert, dan zal Nero een kopie op de harddisk zetten! Daarvoor heb je dus wel ongeveer 800 Mb harddiskruimte nodig. Controleer dit voor je begint!

STAP 5: Stop de originele CD in de CD-Rom speler die je bij STAP 3 hebt gekozen.

STAP 6: Klik op het "Burn" tabblad.

Hier kun je bepaalde opties kiezen zoals "test burning". Gedurende een test wordt het branden gesimuleerd - er wordt dan helemaal niks op de CD-Recordable geschreven. Je kunt dit aanvinken als je wilt testen of alles goed gaat. Als je dan ook nog een vinkje laat staan voor "Write", zal Nero automatisch (na een succesvolle simulatie) de CD gaan kopieren.

Ik kies normaal gesproken de hoogste schrijf snelheid, in "Disk at once" (aanvinken) mode. Niet alle CD-Writers ondersteunen "Disk at once", maar dat hoeft geen probleem te zijn. Je mag dus het vinkje voor "Disk at once" weg laten.

Als jouw CD-Writer een techniek als "Burnproof" ondersteund, gebruik deze dan ook. Ik doe dat meestal ook. Er zijn alternatieve technieken met andere fancy namen, aar in basis doen ze allemaal hetzelfde.

STAP 7: Klik de "Copy CD" knop en kijk geduldig tot het e.e.a. klaar is ...

Nero zal vanzelf vragen om een blanco CD-Recordable of rewriteable indien nodig.

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages