Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
44.210.99.209
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Een korte intro m.b.t. VideoServers

Op deze pagina geef ik een korte intro tot het concept "VideoServers".

VideoServers klinkt heftig, maar is het echt niet.

De kreet "Server" in de naam refereert naar een applicatie die aan 1 of meer programma's een service serveert. Dit gebeurt gewoon op dezelfde computer, dus geen ingewikkelde netwerkl-achtige oplossing.

De uitleg op deze pagian is gebaseerd op het uitstekende pakketje "Video Server Plugin" van Videotools.net.

Verzoek: Ondersteun de auteur van dit pakket. Hij biedt het gratis aan als shareware. Het pakket heeft dan als nadeel dat er een korte pauze in zit die je attendeerd op een donatie. Het is echt niet duur en het geld dubbel en dwars waard als je het nodig hebt. Registreren/Doneren kan via PayPal. Beloon dus de auteur, Edwin van Eggelen, voor de moeite die hij gedaan heeft voor dit pakket.

Merk op: Vergeet niet de disclaimer te lezen!

Videotools.net - Thuishonk van "Video Server Plugin"

Download DivXMPEG-1 & MPEG-2 video

Download DivX hier ...

 

Het concept

Naturalijk kan ik nu beginnen met een ingewikkelde technische uitleg, voorzien van moeilijke vaktermen, maar dat doen we dus niet. Aan de hand van onderstaande afbeelding laat ik je zien hoe het proces verloopt:

VideoServer - Hoe het concept werkt

A

De bron van Audio/Video.
Normaal gesproken is dit het Video-bewerking of converteer programma. Bijvoorbeeld DVDx, FlaskMPEG, Adobe Premiere, eigenlijk iedere applicatie die met Adobe Premiere plugins of Windows Codecs overweg kan.

B De Plugin.
De plugin staat het je toe de Audio/Video data stroom naar een zogenaamde AVI wrapper te sturen (de "frame" server - welke de individuele frames van een film van/naar jouw applicatie stuurt). Deze plugin kan gratis worden gedownload bij VideoTools.net en is shareware - niet echt kreupel gemaakt, slechts een korte pauze om je te attenderen op een kleine donatie aan de auteur.
Optioneel kan dit ook de AVIWrapper codec zijn, voor applicaties die geen Premiere plugins ondersteunen.
C De AVI wrapper.
Misschien niet helemaal de juiste benaming. Het betreft een soort AVI-bestand die fungeert als doorgeef luik tussen B en D. De meeste losstaande encoders/transcoders kunnen hiermee overweg, b.v. TMPGEnc en Cinema Craft Encoder. Zelfs de Windows Media Player kan deze lezen. Het concept lijkt een beetje op het zogenaamde streaming video van het Internet waarbij je realtime ziet wat er gedownload wordt aan film beeld en geluid. Zoals gezegd: LIJKT hierop.
D Encoder/Transcoder.
Dit is de applicatie die de Audio/Video datastroom omzet naar het gewenste formaat. B.v. TMPGEnc of Cinema Craft Encoder voor conversie naar MPEG1 of MPEG2. Of Virtualdub voor het converteren naar elke willekeurig codec dat beschikbaar is op jouw PC (merk op dat bepaalde versies van VirtualDub, het Divx ;-) 3.11 codec niet ondersteund).
Tip: Als alternatief voor het dure CCE kun je ook gebruik maken van het zeker zo goede MainConcept MPEG Encoder!
E Het eindresultaat.
De Audio/Video waar we het allemaal voor deden.

Waarom en wanneer gebruik ik dit dan?

De twee belangrijkste redenen waarom ik het gebruik:

 • Jouw favoriete encoder kan niet als plugin gebruikt worden.
  Bijvoorbeeld: bij DVDx kom ik weleens het probleem tegen dat de CCE encoder plugin niet werkt, of omdat er gewoon geen Adobe Premiere plugin bestaat voor de encoder die je gebruikt.

 • Je wilt niet eerst een enorm bestand op disk hebben,
  die je dan later nog een keer moet converteren naar een volgende groot bestand.


 • Jouw video-bewerking programma ondersteund geen Adobe plugins.
  Met de AVIWrapper codec kan ieder programma dat gebruik maakt van A/V codec, gebruik maken van de video-server.

Hoe installeer ik de VideoServer?

Als eerste: download de meest recente versie van VideoTools.net. Gezien de vlotte ontwikkelingen heb ik geen kopie op WeetHet gezet. Je moet bij de downloads zoeken naar Premiere Video Server Plugin (with installer).

De plugin is er in twee varianten te vinden: met en zonder automatische installatie. Als je het jezelf niet al te moeilijk wilt maken, kies dan voor de automatsiche installatie. Start daarvan de setup.exe en volg de instructies.

Tip: Als je al eens eerder op de PC deze plugin (oudere versie) hebt geinstalleerd, controleer dan wel eerst dat deze oude installatie wordt verwijderd voordat je de nieuwe installatie start.

FLASKMPEG/XMPEG

De installatie voor FlasKMPEG or Xmpeg is eenvoudig. Kopieer videoserver.cm.flask (of videoserver.cm.Xmpeg) in dezelfde directory als waarin FlasKMPEG of Xmpeg staat.

DVDX

De installatie voor DVDx verloopt soortgelijk. Kopieer cm-videoserver.prm in de directory van DVDx, en verplaats de CM-avisynth.prm ook naar de directory van DVDx.

ADOBE PREMIERE

Voor Adobe Premiere kopieert men cm-videoserver.prm naar de plugin directory van Adobe Premiere. (...\Premiere\Plug-ins).

Voor al deze pogramma's:
Als het programma opnieuw start, herkent deze de nieuwe plugin automatisch.

Additionele opties die mee gekopieerd kunnen worden (niet altijd nodig):

 • audio encoderen (WAV2MP.EXE)
 • 2:3 pulldown - zinvol voor CCE 2.5x (PULLDOWN.EXE)
 • multiplexing/cutting (bbmpeg.dll, SVCD80m.INI, SVCD74m.INI, SVCD.INI, DVD.INI)
 • AVIWrapper-codec (client)

Installeren van de optionele AVIWrapper-codec

In het ZIP bestand van de Premiere Video Server plugin vind je ook de the AVIWrapper client codec. Ook hier geldt weer: verwijder eerst eventueel oude versies hiervan. Voor de installatie heb je nodig het bestand aviwrap.dll en aviwrap.inf. Start de installatie door met de rechter muisknop op aviwrap.inf te klikken en INSTALL te kiezen uit het opkomende menu.

Belangrijkste toepassing voor de AVIWrapper codec is het ondersteunen van applicaties die niet overweg kunnen met Adobe Premiere plugins.

Slot opmerking: Deze plugins zijn getest met Windows 9x, NT, Windows 2000 en XP. Dit zal dus geen probleem zijn. Voor eventuele gebruiks voorbeelden verwijs ik je naar de diverse handleidingen op WeetHet.

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages