Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
34.204.169.230
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Wat achtergrond informatie over MacroVision

Video apparatuur, welke geschikt is voor de weergave van huur-video's, zijn vaak uitgerust of aangepast voor MacroVision. Op deze pagina geef ik een simpele korte uitleg over MacroVision, zodat je een idee hebt waar we over praten op de andere pagina's.

Merk op: dit artikel is samengevoegd met DVD en Blu-Ray regio codes in een nieuw artikel op Tweaking4All.nl.

Video

Wat is Macrovision?

MacroVision is een video kopieer beveiligingsmethode voor video weergave apparatuur. In het begin stadium werd het alleen voor VHS video's gebruikt, maar intussen is het aangepast voor o.a. DVD's, VCD's en SVCD's. Het wordt gebruikt voor DVD's maar ook voor video's die commercieel te koop of te huur zijn.

MacroVision is eenvoudig te herkennen. Probeer een gehuurde videoband maar eens te kopieren. Je ziet dan dat het eindresultaat (de kopie dus) wisselt tussen een te donker en een te licht videobeeld. Deze wisseling gebeurt met een zekere regelmaat en is knap vervelend als je een film van 2 uur gaat bekijken.

Het beeld kan ook instabiel worden, soms lijkt het op een synchronisatie fout van het beeld. Sommige televisies verwarren het ook met een synchronisatie fout waardoor de verkeerde correctie op het beeld worden uitgevoerd. Soms verdwijnen de kleuren in de bovenste helft van het beeld,... het lijkt dan eigenelijk net een videoband waarbij tracking (van de videorecorder) niet goed staat ingesteld.

Sommige TV's kunnen helemaal niet overweg met Macrovision; Met name projectors en erg grote TV's laten dit effect zien. Voor projectoren kan het zelfs schadelijk zijn.

Als je een TV hebt met de mogelijkheid beeldhoogte en verticale synchronisatie in te stellen, dan zou je daar een beetje mee kunnen spelen in de hoop het weg te krijgen.

De meeste moderne video apparatuur hebben MacroVision.


Hoe werkt het ?

Hier volgt nu een simpele uitleg, welke toereikend is voor de meeste lezers.

MacroVision maakt misbruik van de Auto Gain Control (AGC) welke in de meeste video-recorders terug te vinden is.

Normal gesproken zorgt de AGC ervoor dat te zwakke signalen versterkt worden en dat te sterke signalen afgezwakt worden. Hierdoor krijgt men een stabieler beeld.

MacroVision echter zet nu niet-standard signalen in het niet zichtbare deel van het beeld.
Deze additionele video informatie kan ervoor zorgen dat de AGC "denkt" dat het beeld veel te helder of veel te donker is. AGC gaat dan meteen aan het werk en corrigeerd, ook al is het beeld goed, het beeld. Zo gaat het beeld dan van te helder naar te donker etc etc. Deze truuc herhaald MacroVision dan steeds opnieuw.

Merk wel op dat dit effect alleen optreed als we het signaal voor de televisie via een video recorder laten lopen. Waarom komt het dan niet voor als we het video signaal niet video de videorecorder laten lopen, maar deze direct aan de TV aansluiten ? Daar is een eenvoudige verklaring voor: de meeste TV's hebben helemaal geen AGC ! De TV's die wel een AGC hebben, gedragen zich anders als de AGC van een videorecorder.

Sommige videorecorders, bijvoorbeeld de Sony 8mm video, hebben geen last van MacroVision daar de gebruikte AGC in deze recorders anders werken en niet gevoelig zijn voor MacroVision. Dat geldt ook voor oudere video-recorders (hele oude!) daar deze vaak niet 100% conform de specificaties van MacroVision werken.

Kan ik MacroVision uitschakelen?

Voordat we hier verder op ingaan, moet je weten dat de meeste moderene apparatuur (en dan met name DVD spelers) software- of hardware-matig aangepast kunnen worden waardoor MacroVision niet meer werkt. Een voorbeeld is de Yamakawa DVD speler die een "geheime" code heeft voor de afstandsbediening die het mogelijk maakt de MacroVision uit te schakelen.

Er zijn meer DVD spelers die een dergelijke code kennen. Anderen zijn met een simpele aanpassing aan de hardware instaat MacroVision uit te zetten (zie o.a. http://www.stegen.com).

Het simpelweg "anders" aansluiten van de videorecorder/TV is helaas geen oplossing daar MacroVision te stevig in het video-signaal zit.

Eigenlijk, behalve dan de hierboven beschreven truuc, is er geen simpele oplossing om MacroVision uit te zetten. Er zijn zogenaamde "video stabilisators" in de handel die het video signaal stabiliseren. Je vindt ze in electronica winkels, in electronica tijdschriften (b.v. Elektuur), etc. Een ander voorbeeld, voor zelfbouw, is de Macro-Vision remover door Nezzle.

Merk op: de MacroVision disablers of video stabilisators uit de verenigde staten (NTSC) zijn niet geschikt voor de Europeese markt (PAL) en vice versa !

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages