Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
3.236.143.154
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

On this page ...

Hoewel DVD+RW gezien wordt als een van de meest compatible beschrijfbare DVD, kunnen sommige spelers ze toch niet weergeven.

In dit artikel leggen we uit waarom en hoe je het (in bepaalde situaties) op kunt lossen.

Merk op: Vergeet niet de disclaimer te lezen.

Deze informatie is gebaseerd op de info van DVDplusRW.org, geschreven door Jorg Kennis! Deze website bevat legio informatie m.b.t. DVD+RW!

 

DVD+RW compatibiliteitsproblemen

Compatibiliteit Probleem

Mijn DVD-speler/DVD-ROM zou DVD+R(W) compatible moeten zijn maar kan geen DVD+RW of DVD+R disks lezen. Hoe kan dat?

Dit is een veel voorkomende vraag van mensen die hun DVD speler in de compatibiliteitslijst vinden, maar het niet voor elkaar krijgen een DVD+R(W) af te spelen. Hieronder laten we zien wat de oorzaak kan zijn en hoe dit in sommige gevallen op te lossen is.


1. De disk bevat niet voldoende data om door de speler als DVD herkent te worden

Een aantal DVD spelers - vreemd maar waar - kunnen een disk met te weinig data (film) niet lezen. Een aantal DVD spelers hebben een minimum hoeveelheid data nodig om een correcte laser power calibratie uit te kunnen voeren. Dit is nodig om de laser correct de DVD te laten lezen. Hierbij gaat de speler een aantal stukjes van de DVD lezen en probeert zo de laser optimaal in te stellen. Als dit niet goed lukt (omdat er niet genoeg test data is op de DVD), lan de laser niet goed gecalibreerd worden.

Er wordt gesugereerd minstens de helft van de ruimte van de DVD te gebruiken voor video/data. Uit tests blijkt overigens dat het merendeel van de DVD spelers al voldoende hebben aan 1/12th van de totale capaciteit van de DVD. Dit wil zeggen zo'n 5 minuten aan hoge kwaliteit DVD film zou genoeg moeten zijn voor het gros aan DVD-spelerd. Afhankelijk van de kwaliteit kan dit bij lagere kwaliteiten 10 minuten tot 20 minuten zijn.

Wat ook werkt: een DVD+RW goed vol zetten en daarna weer wissen. De oude gegevens op de DVD+RW worden dan niet weergegeven door de DVD-speler, maar kan wel voor de calibratie gebruikt worden.

Sommige DVD authoring software hebben de optie "enhanced compatibility" of "30 milimeter compatibility", welke de DVD vult met wat dummy data zodat er genoeg data op de DVD staat voor de calibratie.


2. Incompatible DVD-Video authoring software op de PC

Een andere oorzaak is het incorrect opbouwen van een DVD. Dit kan liggen aan de gebruikte software of (vaak bij professionele software) het verkeerde gebruik van de DVD authoring software.

Sommige mensen nemen, on terrecht, aan dat een DVD-Video filesystem op een DVD+RW aanmaken, een DVD compatible DVD-Video disk gaat opleveren Dit is dus niet het geval! Een dergelijk DVD zal dan op een PC prima afspelen, maar kan ernstige problemen met zich mee brengen in een losse DVD-speler.

Incorrect gebruik van b.v. Nero Burning ROM levert dit soort problemen. In dat geval ligt het overigens niet aan Nero, maar aan de gebruiker die de software niet correct gebruikt.

Tip: in praktijk kun je beter speciale software voor het maken van DVD's gebruiken, b.v. Sonic's MyDVD, DVDiT, WinOnCD, TMPGEnc DVD Author, etc.


3. Media kwaliteit

Net als bij CD-R en CD-RW disk, zien we ook bij DVD+RW en DVD+R disks, disks van goede en disks van slechte kwaliteit. Persoonlijk heb ik goede ervaringen met disks van een bekend merk als Nashua en Sony. Maar er zijn er nog meer die het prima doen. Let wel op erg goedkope DVD+R(W) media. Deze hoeven niet slecht te zijn, maar de kans op slechte disks is wel groter.


4. Incorrect instelling van de compatibiliteits bits

Sommige DVD spelers kunnen een DVD+R(W) disk niet lezen omdat de "compatibility bits" in het begin van de DVD, niet de waarde voor "DVD-ROM" heeft. Simpel gezegd: de DVD speler zoekt de herkenningsbits voor een DVD-ROM, maar deze bits staan op DVD+R(W) en dat komt niet overeeen met DVDRom. Dus wil de speler de disk niet afspelen.

Gelukkig is dit met behulp van een truuk op te lossen. Voor zowel DVD+RW PC drives als DVD+RW video recorders, kun je hieronder de truuk lezen hoe je dit moet doen.

Als een speler niet in de compatibiliteitslijst staat, is het toch aan te raden het eens te proberen.

Overigens; sommige DVD+RW branders, zoals de video recorders van Philips en de branders van b.v. HP, doen dit truukje al automatisch.


5. Antieke firmware in de DVD speler

Elke DVD-speler of DVD-Rom drive moet instaat zijn DVD+RW of DVD+R disks te lezen, aangezien de media DVD+R(W) speciaal met dat doel ontwikkeld zijn. Dit impliceert dat alle compatibiliteitsproblemen firmware gerelateerd zijn. De meeste fabrikanten hebben speciaal daarvoor een nieuwe firmware versie geschreven. Kijk daarom op de website van de fabrikant of op deze unofficiele firmware web site.

 

Compatibiliteits Bit instelling / Book Type veld

Een DVD speler herkend de DVD in de speler door de zogenaamde "Book Type Field" uit te lezen, welke aan het begin van elke DVD disk staat. Deze paar bits, de "compatibility bitsettings", geven de drive een code waaraan de drive kan zien wat voor soort media er in zit. B.v. DVD-ROM, DVD+R or DVD+RW, etc.

Hoewel de meeste spelers een DVD+R(W) wel kunnen lezen, zijn er toch een aantal (door een gebrek in de firmware) die een disk-error geven of de disk verkeerd herkennen, omdat het niet gemarkeerd is als een "DVD-ROM" disk. Zoals gezegd, de speler kan de disk (techisch gezien) wel lezen (omdat DVD+R(W) de zelfde reflectie eigenschappen hebben als een gewone DVD-Rom), maar door een stomiteit in de firmware herkend de speler de disk niet. Vaak helpt een firmware update, maar ja, niet iedere fabrikant heeft een nieuwe versie van de firmware.

Als er dus geen nieuwe firmware beschikbaar is, zullen we een andere oplossing moeten toepassen: de bits gewoon op DVD-ROM zetten. Dit kan met een aantal DVD-branders prima gedaan worden, een groot aantal DVD-Video-Recorders kan dit gelukkig ook.

 
DVD+R/+RW VIDEO RECORDERS
DVD+R/+RW PC DRIVES
  Standaard
identificatie
Bits veranderen VOOR het branden van een DVD Bits veranderen NA het branden van een DVD Standaard
identificatie
Bits veranderen VOOR het branden van een DVD Bits veranderen NA het branden van een DVD
DVD+RW
disc
DVD+RW
-
DVD+RW or
DVD-ROM
DVD+RW
DVD+RW of
DVD-ROM
DVD+RW of
DVD-ROM
DVD+R
disc
DVD-ROM
-
niet mogelijk
verschillend
DVD+R of
DVD-ROM
niet mogelijk
  Merk op: HP DVD+R drives stellen de bits standaard al naar DVD-ROM identificatie. De meeste andere branders gebruiken de standaard identificatie.


Zoals je misschien ziet in bovenstaanden tabel: er zijn meerder wegen die naar Rome leiden.

Op een DVD+R/+RW video recorder verander je de bitsettings van een DVD+RW disc, NA opname van een DVD. DVD+R disks worden meestal meteen al als DVD-ROM gemarkeerd.

Als je een DVD+R/+RW PC drive gebruikt, dan kun je dit veranderen VOOR en NA het branden van een DVD. Uitzondering is natuurlijk de DVD+R disk, want die kun je maar 1x beschrijven, dus achteraf veranderen is er niet bij.

Toepassen Compatibility Bitsettings bij een DVD+R(W) PC drive

Met behulp van een klein programma kun je met een PC DVD brander, de bits veranderen. Er zijn verschillende van dit soort tools in omloop op het Internet. Sommige fabrikanten van DVD-Branders leveren zo'n tooltje mee (b.v. Ricoh) of hun brander (b.v. Hewlett-Packard) doet dit automatsich.

De gratis programma's baseren allemaal op de DVD branders die als basis een Ricoh drive hebben, zowel de eerste als de tweede generatie DVD+RW drives kunnen hiermee overweg. Branderes van, met name de Sony DRU110, 120 en 500 series zijn een uitzonderingen en worden door deze programma's (nog) niet ondersteund.

Bij drives van de eerste generatie (DVD+RW) moet men minimaal firmware versie 1.37 hebben.

Merk op: Merken die geen gebruik maken van de Ricoh drive als basis voor hun DVD-brander, zoals NEC en Sony, ondersteunen deze functionaliteit niet. We dringen er dan ook op aan dat als je zo'n drive hebt, je flink gaat zeuren bij deze fabrikanten, in de hoop dat ze het gaan implementeren.


Nero Burning ROM 5.5.10.15+

DVD+RW: Nero kan de bits ook veranderen


Nero vanaf version 5.5.10.15 kan deze bits ook veranderen. Download daarvoor dus de meest actuelen Nero versie van hun website http://www.nero.com/.

Om dit bits te veranderen: steek de DVD+R(W) in de drive, kies dan "Medium Info..." uit het "Recorder" menu. Eventueel kun je nu de gewenste DVD brander kiezen waarin de DVD zich bevindt. Als jouw brander deze optie ondersteund, zal er een "Change Book Type..." knop verschijnen. Er verschijnt dan een venster waar je de bits in kunt stellen. Maak een keuze en klik op de "Set" knop.


DVD Bitsetter

DVD+RW: BitSetter can help you set the compatibility bit as well


DVD Bitsetter is gemaakt door Maurice Zuiderwijk. Het programma werkt op alle Windows versies (dus 9x/Me/NT/2000/XP). Je kunt het gratis downloaden van de DVDplusRW website of van WeetHet (versie 2.1.13 - 14 Januari, 2003 - 1,005 KB).

Zorg er als eerste voor dat jouw DVD+R/+RW drive in de drop-down lijst staat. Als je op de "Check settings" knop klikt, zie je de bit settings van de disk die nu in de drive zit. De schuin gedrukte tekst geeft aan wat het programma niet kon lezen van de disk. Met name drives van de eerste generatie (DVD+RW) kunnen dit namelijk niet lezen.

Kies nu de gewenste bitsetiings (rechts bij "New settings") en klik op "Set for current disc" button. Merk op dat je dus een afgesloten DVD+R niet kunt veranderen omdat het een eenmalig te beschrijven disk is.

Je kunt ook aangeven welke identificatie bitsetting door de brander standaard gebruikt moet gaan worden . Kies de gewenste waarde en klik op "Set drive for DVD+R discs" of "Set drive for DVD+RW discs". Merk wel op dat deze instelling niet door iedere drive onthouden worden na een reboot van de PC. Het e.e.a. is drive en firmware afhankelijk.

DVD+R/+RW Bitset Utilities voor Apple Macintosh OS X en Linux

Voor Mac OS X en Linux bestaan soortgelijke tooltjes. Voor Macintosh zie: http://www.plak.net/dvdplustool/ en voor Linux zie: http://fy.chalmers.se/~appro/linux/DVD+RW/.

DVD+RW: Problemen oplossen op de Mac

 

Toepassen Compatibility Bitsettings bij een DVD+R(W) video recorder

Ook met een DVD+R/+RW video recorder, kan men de bits veranderen:

  • Open de lade van de recorder.

  • Plaats de disc, maar sluit de lade niet!

  • Druk nu op de '2' knop van de afstandsbediening en houdt deze ingedrukt.

  • Het laatje sluit nu en de truuk wordt toegepast. Dit duurt maar een paar seconden.

Als de disk nog steeds niet leesbaar is, heraahl de truuk dan maar nu met de '3' toets in plaats van de '2' toets.
Merk op: Dit werkt dus alleen op DVD+R/+RW video recorders.

Om deze verandering ongedaan te maken, herhaal de truuk maar gebruik nu de '1' toets i.p.v. de '2' of '3' knop.

Dit werkt NIET voor DVD+R disks. De DVD+R/+RW video recorder zal dit namelijk automatisch al doen.

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages