Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
34.236.191.0
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina...

Hier laat ik je kort zien hoe je AVI bestanden (o.a. DivX) kunt knippen met VirtualDub.

Vaak moet je een film (AVI) knippen om er voor te zorgen dat deze of een 1 CD past (aftiteling verwijderen), of om de AVI over 2 of meer CD's te verdelen.

Merk op: Lees de disclaimer!

Video ...

Hoe knippen we een AVI bestand?

Om een film te kunnen knippen, gebruiken we VirtualDub. De meest recente versie kun je downloaden van de VirtualDub website.

De op dit moment actuele verzie van VirtualDub is eenvoudig te installeren: Unzip het ZIP bestand m.b.v. WinRar of WinZip naar een folder.

Meestal kopieer ik vervolgens deze folder naar C:\Program Files en maak ik een snelkoppeling naar VIRTUALDUB.EXE (er is ook een speciale Pentium 4 versie, deze moet je extra downloaden en over de bestanden zetten van de normale versie. De Pentium 4 versie heet VEEDUBP4.EXE!).

Na deze korte installatie start je VirtualDub.

Voorbeeld 1: Het verwijderen van aftiteling

Dit eerste voorbeeld laat je zien hoe je de aftiteling kunt verwijderen van een AVI.

Als eerste moeten we het AVI bestand openen m.b.v. het menu "File" - "Open video file..." (of de toetscombinatie CTRL+O).

VirtualDub - Open het AVI bestand

Er verschijnt nu een bestandsdialoog. Met deze dialoog kun je door de bestanden op jouw PC snuffelen en het gewenste AVI bestand openen.

VirtualDub laat nu het volgende venster zien;

VirtualDub heeft de AVI geopend

In principe gaan we nu het volgende doen: we selecteren dat deel van de film welke we willen houden. Deze selectie zal straks naar de nieuwe AVI gesaved worden.

Als je alleen de aftiteling wenst te verwijderen, dan spreekt het voorzich dat de eerste frame van de nieuwe AVI gelijk is aan de eerste frame van de bestaande AVI.

Klik daarom nu op "Mark In" knop (VirtualdUb - De Mark-In knop). Deze markeerd het begin van de selectie.

Bij twijfel of wel werkelijk het begin van de film geselecteerd is, controleer je of het schuifje (rode pijl wijst dit aan in onderstaande afbeelding) daadwerkelijk aan het begin staat:

VirtualDub - Mark-in start positie

De volgende stap is het einde van de selectie aan te geven met de "Mark Out" knop (VirtualDub - Mark-Out knop).

Je kunt het schuifje gebruiken om de juiste positie aan te geven. Meestal schuif ik dit schuifje helemaal naar het einde van de film. Vervolgens beweeg ik het schuifje stap voor stap naar links tot het punt dat ik zie dat ik niet meer in het aftitelingsstuk zit, maar in de film terrecht ben gekomen. Vervolgens gebruik ik dan "Key next" knop (VirtualDub - Key Next knop, springt naar het volgende key-frame), welke naar je naar de volgende key-frame brengt zodar je er op klikt. Je kunt ook de "Scene Forward" knop (VirtualDub - Scene Forward knop, speelt de film stap voor stap af) gebruiken die langzaam de film afspeelt. Druk dan bij de juiste positie op de "Stop" knop (VirtualDub - Stop knop).

Eenmaal bij de gewenste eindpositie aangekomen, klik je op de "Mark Out" knop (VirtualDub - Mark-Out knop).

VirtualDub - Gemarkeerde scene

Tussen het begin- en eindpunt zie je nu een grijze balk verschijnen welke aangeeft welk deel van de film je geselecteerd hebt.

Nu gaan we VirtualDub nog vertellen dat er alleen geknipt gaat worden en we dus niet willen rommelen met het formaat en/of de gebruikte compressie technieken.

Kies uit het menu "Video" de optie "Direct Stream Copy". Kies uit het "Audio" menu ook "Direct Stream Copy".

VirtualdDub - We gaan alleen maar knippen, gebruik dus 'Direct Stream Copy'

Kies vervolgens uit het "File" menu, de optie "Save as AVI" of druk op F7. VirtualDub gaat de selectie nu opslaan, een dialoog informeert je over de voorgang:

VirtualDub - Selectie wordt opgeslagen als AVI

Als deze dialoog verdwijnt, ben je klaar. Het kan echter geen kwaad het resultaat te controleren.

Voorbeeld 2: Film splitten in 2 delen

Dit komt vaak voor als je een film wilt verdelen over 2 of meer CD's.

We herhalen eigenlijk het eerste voorbeeld, met het verschil dat de eindpositie voor deel 1 ongeveer in het midden van de film zit (als we 2 stukken maken).

VirtualDub - Eindpositie van deel 1 zit in het midden van de AVI

De rest blijft hetzelfde; zet "Audio" en "Video" op "Direct Stream Copy" en gebruik "File" - "Save as AVI" om het eerste deel op te slaan als AVI.

Als dat klaar is, gaan we beginnen aan het tweede deel. Dit gaat ook relatief eenvoudig, aangezien het einde van deel 1 gelijk is aan het begin van deel 2. Klik gewoon op de "Mark In" knop (VirtualdUb - De Mark-In knop) - aangezien de indicator van deel 1 nog op dezelfde plaats staat.

Tip: Het is misschien aardig voor de kijkers straks om een kleine overlap te maken tussen deel 1 en deel 2. Schuif daarvor het schuifje een klein beetje naar links. Enne,... vergeet niet nog een keer op de "Mark In" knop (VirtualdUb - De Mark-In knop) te klikken.

VirtualDub - Deel 2 geselecteerd

Verplaats nu de schuif helemaal naar het einde van de film (rechts) en klik op de "Mark Out" knop (VirtualDub - Mark-Out knop). Ook hier weer: set "zet "Audio" en "Video" op "Direct Stream Copy" en gebruik "File" - "Save as AVI" om het tweede deel op te slaan als AVI.

Best simpel he?

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages