Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
44.200.168.16
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Op deze pagina geef ik je een korte inleiding m.b.t. SmartCards.

Let wel op: niet ALLE beschikbare kaarten worden besproken, maar wel een aantal zeer gangbare modellen.
De meeste van deze kaarten worden gebruikt voor toegang te verkrijgen tot gebouwen, PC's, betaal TV, kleine betalingen (CHip Knip), zelfs voor toegnag tot GSM netwerken, etc. Om data van de kaart te halen heb je een kaartlezer nodig, voor het schrijven heb je een lees/schrijf apparaat (programmer) nodig. Sommige toetsenborden hebben een dergelijke programmer of lezer ingebouwd zitten.

Merk op: Lees de disclaimer! Deze pagina is enkel informatief!

Merk op: Haal het niet in je hoofd om vragen te stellen hoe bepaalde systemen gekraakt dienen te worden! Hier werken wij NIET aan mee! Eventuele email vragen m.b.t. dit onderwerpen worden dan ook ongelezen gedelete!

SmartCards: an overview

Introductie

Wat is nu een SmartCard?

Een SmartCard is een bankpas formaat stukje plastic waarin een of meer chips zitten. Dit zijn vaak geheugen chips (vaak seriele EEPROMs) en/of een processor (b.v. een PIC of AVR CPU).

Naast het plastic en de chips, zit er ook een contact vlak met 6 of 8 pinnen. Dit vlak kan vierkant of oval zijn. Vaak zijn de contacten goud-kleurig en meestal conform ISO-7816-2.

Merk op: Op basis van de verbindingen kan men dus niet bepalen welk type kaart men heeft!

Merk op: Er zijn ook zogenaamde contactloze SmartCards, deze behandelen we hier niet.

Enkele algemene toepassingen van SmartCards zijn:

 • Telefoon kaarten
 • GSM SIM kaarten
 • Bank pasjes
 • Creditkaarten
 • Chip-Knip
 • Identificatie kaart
 • etc.

Er zijn eigenlijk 2 soorten: de kaarten met alleen een EEPROM (memory) en de kaarten die een CPU (PIC or AVR) en EEPROM hebben.

Voor meer info over PIC's kun je ook eens op de BASIC Stamp pagina's kijken.

Voor de meeste kaarten die helpen toegang te krijgen, gebruikt men vaak EEPROM-only kaarten (zogenaamde MEMORY CARDS). Deze kaarten staan toegang tot het geheugen toe zonder al te veel poes-pas. De bekenste kaarten van dit type worden door GemPlus gemaakt. Natuurlijk kan data op deze kaarten versleuteld zijn. Soms kan het ook zo zijn dat er in het geheugen een stukje software zit die dan gebruikt wordt door de applicatie die het kaartje gebruikt.

Daar waar beveiliging een grotere rol speelt, gebruikt men meestal CPU en EEPROM kaarten (zogenaamde CPU CARDS). Dit type wordt b.v. voor bankpasjes, GSM SIM kaarten, etc. gebruikt. Hier draait de processor een klein programma. Alleen dit programma kan direct "praten" met het geheugen. De processor LEEST, SCHRIJFT en WIJZIGD dus de gegevens in de EEPROM, al dan niet versleuteld.

CPU CARD: Geheugen toegang alleen via de processor
CPU CARD: Geheugen toegang alleen via de processor

Een vorbeeld: betaal Televise via de satelliet (Pay-TV).

Er zijn voor satelliet twee soorten uitzendingen; de zogenaamde FTA uitzendingen (Free To Air) waarvoor men geen kaart nodig heeft.
De tweede variant is Pay-TV waarvoor men dient te betalen, b.v. Canal+. Als je lid wordt van een dergelijke dienst, krijg je een SmartCard (van het type (M)OSC) waardoor uitgezonden programma's versleuteld kunnen worden.

Bij Pay-TV is het beeld eigenlijk altijd versleuteld (scrambled/encrypted) in een specifiek formaat, zoals Irdeto, Seca, Seca-2, VIA-Access, etc. Je moet dus naats de SmartCard ook een ontvanger hebben die met dit formaat overweg kan. Dus voor Seca uitzendingen heb je een ontvanger nodig die Seca aan kan. Andere ontvangers, b.v. een oude Irdeto ontvanger, kan dit Seca signaal niet weergeven. Sommige ontvangers hebben deze functionaliteit vast ingebouwd, anderen hebben weer extra hardware nodig, zogenaamde CAM's. Een CAM is in principe een PCMCIA kaart die de nodige functionaliteit aan boord heeft om een dergelijke signaal te decoderen.

Om uitzendingen te zien heeft men daarnaast zogenaamde "Keys" (sleutels) nodig. Deze staan opgeslagen op de smartcard en worden regelmatig door de aanbieder geupdate. D.w.z.: De aanbieder verstuurd deze sleutels, jouw ontvanger ontvangt deze en ziet of ze voor jou zijn. Is dat het geval dan worden de nieuwe sleutels op de smartcard opgeslagen.

Technische hardware details

Pin-belegging

Het contact gebied op de kaart (vierkant of oval van vorm) is normaal conform ISO 7816-1 of ISO 7816-2. Deze ISO standaard definieert de volgende pinnen;

Pinbelegging volgens ISO 7816-1 en 7816-2
Pinbelegging volgens ISO 7816-1 en 7816-2

De pin links boven is pin 1. Als we langs de linkerzijde naar beneden gaan zien we de pinnen 1, 2, 3 en 4. Rechts (van boven naar beneden) zien we de pinnen 5 t/m 8.

De meeste kaarten die je hier tegen gaat komen zijn conform ISO 7816. Dit specificeerd niet allen de pinnen, maar ook de positie van de contacten. En alternatieve positie hiervoor is b.v. in AFNOR gespecificeerd.

ISO contact positieAFNOR contact positie
ISO versus AFNOR contact posities

Merk op: Afnor contact posities komen zelden voor.

Tip: De contacten van de Smartcard kunnen vervuilen. Met een gum zijn deze eenvoudig te reinigen.

CPU kaarten - CPU type, kaart opbouw

Verschillende CPU kaarten gebruiken een zogenaamde PIC (processor - Peripheral Interface Controller) en een EEPROM (memory). Eenvoudige kaarten, zoals de Goldwafer kaarten ,gebruiken de MicroChip 16F84 PIC (zie MicroChip website voor details), geavanceerdere kaarten zoals de FunCard kaarten, gebruiken AVR's van Atmel (ook een soort PIC, zie de Atmel Website voor details). Voor de eerder genoemde satelliet toepassing voldoen beide kaarttypen, als je er maar de fies voor hebt.

Kaart opbouw

SmartCards kunnen 3 manieren opgebouwd worden:

 • HMD (Hole Mounted Device)
  Dit is eigenlijk de gangbare thuis techniek, waarbij men zelf de PIC en de EEPROM op een printje soldeert. De chips worden gesoldeerd nadat men de pinnentje van de chip door de print gaatjes heeft gestoken. D.w.z. de pinnen worden aan de andere kant van het printje gesoldeerd als waar de componenten zelf zitten. Leuk voor experimenteren, maar wel ernstig achterhaald.

 • SMD (Surface Mounted Device)
  Dit is hetzelfde als de voorgaande techniek. Nu worden de componenten (chips) niet d.m.v. gaatjes vast gezet. De componenten worden eerder op het print geplakt en aan dezelfde kant waar het component zit, worden de pinnen vast gesoldeerd. SMD componenten zijn veel compacter als hun HMD varianten.

 • Integrated cards
  Hier hebben we te maken met massa productie kaarten waarbij PIC en EEPROM in het pastic van de kaart is mee gegoten. De bekende bankpasje zijn daar een voorbeeld van.

SmartCard: Component Monteer technieken HMD - Hole Mounted Device SMD - Surface Mounted Device Integrated card
Component Monteer technieken

Naast de gebruikte processor hebben we ook nog het gehuegen. Er schijnt nogal wat verwarring te zijn omtrend de omvang van het geheugen van bepaalde kaarten. Oorzaak daarvan is de aanduiding KiloBITs versus KiloBYTEs. Een EEPROM van het type 24C16 heeft 16 KiloBIT ruimte, wat wil zeggen 2 kiloBYTEs. Een BYTE = 8 BITS.

Over het algemeen is het type kaart eenvoudig te herkennen door de opdruk. Mocht dit niet aanwezig zijn, en mocht je ontdekt hebben welk type kaart het is, gebruik dan een marker stift en schrijf op b.v. de achterkant welke type het is.

Wat zijn de zwakke punten van SmartCards?

SmartCards zijn redelijk stevig, maar hun contacten kunnen vuil worden (eenvoudig te reinigen met een gum). Dit is slechts een mechanisch falen.

Er zijn echter ook een aantal serieuze (potentiele) veiligheidsproblemen met SmartCards.

Met wat insight kennis en de juiste hard- en software is bijna alles mogelijk!

WAARSCHUWING: Het doel van deze pagina is NIET het kraken, kopieren of knoeien met SmartCards! Het lijstje potentile problemen is slechts een opsomming voor diegene die SmartCards willen gebruiken in hun systemen! Ik ga hier dus ook NIET uitleggen hoe bepaalde zaken te veranderen, kopieren, kraken etc. zijn. Stuur hier dus ook GEEN VRAGEN PER EMAIL over! Als je wilt knoeien met orignele SmartCards; dan is dat JOUW risico en bedenk dat het zeer waarschijnlijk ook NIET LEGAAL is. Zie ook de disclaimer!

Kaarten kunnen gekopieerd worden.

Als je hier aan denkt, zou je bijvoorbeeld een telefoonkaart kunnen kopieren naar een "lege" kaart. Door dan vervolgens de niet-originele kaart steeds te gebruiken zal de originele kaart dus nooit leeg gaan. Een ander voorbeeld is het kopieren van de Pay TV kaart van jou buurman om daarmee vervolgens thuis (zonder te betalen) lekker te kijken naar deze uitzendingen.

Theoretisch zou dit ook kunnen met b.v. een kopie van een GSM SIM, waardoor derden jouw gesprekken kunnen afluisteren of op jouw kosten kunnen bellen!

Kaarten kunnen aangepast worden.

Zo kan een gebruiker een SmartCard voor PayTV aanpassen zodat hij of zij gratis Pay TV kan zien, of het saldo van een Chip-Knip of Telefoonkaart aanpassen.

Vermijden

Om dit soort problemen te voorkomen, is het handig een soort tracking systeem parallel te laten lopen aan de transacties die gedaan worden met een dergelijke kaart. Dit is natuurlijk niet altijd praktisch haalbaar.

Verder kan men op een SmartCard een zogenaamde PIN (Personal Identification Number) code zetten welke als basis dient voor de versleuteling van de informatie. Ook dit sluit niet alle problemen uit, maar het helpt wel.

Programmeren van de Kaarten

Op deze website staan een aantal voorbeelden van het "programmeren" van SmartCards.

Kaart Typen

CPU SmartCards:

Memory SmartCards:

Kaart Type: MultiMac

Toepassing: Satelliet Pay TV

De MultiMac kaart is een gouwe-ouwe onder de SmartCards. Zelden wordt deze kaart nog gebruikt. Voor zover ik weet kan deze kaart alleen als HMD (Hole Mounted Device) kaart verkregen worden. Over het algemeen gebruikt het een MicroChip 16C622 PIC processor en een 24C64 EEPROM. Een hoop programma's (editors) ondersteunen deze kaart, maar helaas is deze kaart sterk evrouderd.
Je kunt beter een FunCard of een GoldCard gebruiken.

Multimac
MultiMac Card

Kaart type: (M)OSC

Toepassing: Satelliet Pay TV

(M)OSC staat voor (Modified) Original Smart Card. Hoewel deze kaarten aan te passen zijn, adviseer ik je dit NIET te doen. Asl je wilt experimenteren, kies dan een GoldCard of een FunCard.

De (M)OSC kaarten zijn de kaarten die de Pay TV providers leveren. Een paar voorbeelden;

Een paar (M)OSC kaart voorbeelden Canal Plus MediaVision DigiTurk MultiChoice Premiere World TPS TVExtra ABSat
Een paar (M)OSC kaart voorbeelden

De meeste programmers kunnen niet zomaar overweg met deze kaarten. Programmer zoals de MasterA echter wel.
Nogmaals: Ik adviseer NIET te rommelen met deze kaarten!

Kaart Type: GoldCard

Toepassing: Satelliet Pay TV

Ook bekend onder de namen PICCard, GoldCard, SlimCard, SlimCard II of SMD Wafer. GoldWafer\GoldCard refereert daarbij eigenlijk naar het plastic kaartje waarbij de chip in het plastic zit. De BlueCard is ook een GoldWafer kaart. Deze heeft alleen meer geheugen (8 kiloBYTE).

Al deze kaarten hebben een PIC (Peripheral Interface Controller) processor (meestal de Microchip 16F84). De gewone uitvoeringen hebben een 2Kb externe eeprom (24C16).

GoldWafer voorbeelden
GoldWafer voorbeelden SMDCard of SMD Wafer GoldCard of GoldWafer BlueCard: GoldWafer met groter geheugen

als je kijkt naar de SMD Wafer kaart (links) dan zie je 2 kleine chips. De grootste van de twee (links) is de 16F84 PIC, het hele kleine chippie rechts is de 24C16 EEPROM. Dit is op het moment van dit schrijven een van de meest gangbare kaarten. Al deze kaarten hebben 8 contacts-punten. De 2 contacten die het meest links zitten (pinnen 4 en 8) zijn neit altijd beschikbaar (op de SMD Wafer zie je een plakbandje zitten over deze pinnen). ALS ze beschikbaar zijn, dan is dit vaak een indicatie dat de EEPROM direct aangesproken kan worden via deze pinnen. Meestal wordt deze optie niet gebruikt omdat bepaalde ontvangers, met name bij gebruik van CAM's, hier problemen mee hebben. Eventuele opdruk op deze kaarten hebben geen waarde, ze zijn er slechts ter decoratie of herkenning van het type kaart.

Daar het aantal Pay TV providers blijft groeien, blijkt al snel dat het geheugen van de GoldCard niet meer toereikend is. We hebben dus meer geheugen nodig. De BlueCard doet dit bijvoorbeeld door een PIC 16F84 met een 24C64 EEPROM te combineren. Dir levert dan 8Kb geheugen, 4 keer de hoeveelheid die een GoldWafer biedt.

Kaart Type: SilverCard

Toepassing: Satelliet Pay TV

Ook bekend als: Galaxy2, GreenCard, GreenCard II, SilverWafer, SilverCard, of PicCard II.

De SilverCard is de opvolger van de GoldWafer kaarten. Er wordt een snellere processor gebruikt (PIC 16F876) en een grotere EEPROM (vanaf de 24C64 - 8 KiloByte). In de onderstaande afbeeldingen zie je (van links naar rechts) de Piccard II in SMD, een GreenCard (met 16 KiloByte geheugen), de SilverCard en de GreenCard2 (met 32 KiloByte geheugen).

Silvercard varianten Silvercard: SMD versie GreenCard: met 16 Kilobyte! SilverCard integrated plastic versie Galaxy2: Greencard met 32 KiloByte!
Voorbeelden van de SilverCard

Kaart Type: Jupiter 1

Toepassing: Satelliet Pay TV

Jupiter 1 kaarten, ookwel BlackCard genoemd, worden zelden gebruikt. Er zijn maar weinig files voor beschikbaar!
Hieronder zie je een SMD versie en een plastic integrated versie.

Jupiter 1 kaarten
Jupiter 1 kaarten

Net als een FunCards, die we in de volgende paragraaf zien, gebruikt Jupiter 1 een Atmel processor, de 90S2343.

De Jupiter 2 kaart, ook bekend als BlackCard II, heeft een Atmel 90S8535 processor en een externe EEPROM (8 KiloByte). Soms hebben ze een connector voor het aansluiten van een PC om gegevens te loggen. Deze kaart komt vaker voor als de Jupiter 1 maar is nog steeds relatief zeldzaam.

Jupiter 2
Jupiter 2

Asl je nog een kaart moet kopen: neem dan geen Jupiter kaart, kies liever een FunCard.

Kaart Type: FunCard

Toepassing: Satelliet Pay TV

Ook bekend als: ATMELCard, FunCard, FunCard 2, Funcard 3, FunCard 4, FunCard 5, Funcard 6, Purple Galaxy, Prussian, Prussian2 en Prussian3.

De FunCard wordt gewaardeerd vanwege zijn grote geheugen en snelle processor (Atmel 90S8515). Men zegt dat zappen op de receiver sneller gaat met een FunCard - maar er zijn nog andere factoren die bepalen hoe snel een ontvanger kan zappen! Bijvoorbeeld een Strong SRT8000 is zelfs trager met een FunCard (in vergelijk met een GoldCard).

Hoewel de ATMEL 90S8515 zelf een interne EEPROM heeft, gebruiken veel kaarten toch een externe EEPROM aangezien die meer ruimte zou bieden. De standaard 90S8515 heeft echter al een 8 KiloByte interne EEPROM, dus waarom een extrene 8 Kilobyte EEPROM ... geen idee.

FunCard voorbeelden
FunCard voorbeelden FunCard: SMD met LEDjes (cool!) FunCard: Integrated plastic version FunCard 6: Deze jongen heeft behoorlijk veel geheugen! FunCard4 of Prussian2

Links zien we weer een SMD versie van de FunCard. Sommige hebben er leuke LEDjes (lampjes) op zitten die activiteiten aangeven - ziet er wel toffe uit. Ook hier weer: de grote chip is de processor en de kleinere is de EEPROM.

De tweede kaart is de plastic tegenhanger van deze FunCard. Beiden hebben een 24C64 (8 Kilobyte) EEPROM.

De derde kaart, met de "Open Platform" opdruk, is een voorbeeld van de FunCard 6, welke 128 KiloByte geheugen heeft.
De laatste, een FunCard 4 of Prussian 2 kaart, heeft 32 KiloByte aan boord.

Andere AVR kaarten

Toepassing: Satelliet Pay TV

Er zijn nog een aantal andere AVR (FunCard-achtige) kaarten;

De AT-Mega card, heeft ook een ATMEL processor (van het type ATMega 163) en een 32 KiloByte EEPROM. Deze kaart wordt (nog) niet veel gebruikt.

AT-Mega FunCard
AT-Mega FunCard

 

FunCard DIL of DIP; Dit is een FunCard, met 8 kilobyte geheugen en een ATMEL AT90S8515. Het voordeel hier is dat alles is een grotere (HMD) chp zit in DIL formaat, deze kan los gehaald worden van de kaart en in niet-SmartCard programmers gezet worden voor het programmeren. Geen idee wie hier plezier aan heeft, maar goed, deze kaart bestaat dus ook ...

AVR-3 Card; Dit is een van de snelste FunCard varianten die er bestaat. Ook hier weer een ATMEL processor en 32 Kilobyte EEPROM. Naast snelheid (men beweerd tot 10x sneller) kan deze omgeschakeld worden tussen verschillende modi (FunCard, XL en Extra, hoewel ik geen benul heb wat de verschillende modi bieden). Behalve snelheid zie ik nog geen echt voordeel voor deze kaarten.

SuperPic Zen card; Deze kaart heeft een PIC processor (18F452) en een 32 KiloByte EEPROM.

Kaart Type: Algemene Memory Cards

Toepassing: opslag persoonlijk gegeven, punten-spaar-systemen, etc.

Meer gangbare GemPlus modellen: GemClub-Memo, GPM103, GPM256 (T1G), GPM2K, en de GPM8K.

Algemene MemoryCards van GemPlus
Algemene MemoryCards van GemPlus

Deze kaarten worden gebruikt voor de eenvoudigste manier van gegevens opslaan. De meeste van deze kaarten gebruiken de Infineon chip SLE4442 en hebben 2 of 8 KiloByte geheuegn. Deze kaarten (model afhankelijk) zijn meer of minder "beschermd".

Kaart Type: geAvanceerde Memory Cards

Toepassing: Telefoonkaarten, betaalsystemen voor parkeren, vervoer, etc.

Meer gangbare GemPlus modellen: GAM275 (T2G), GAM326 (EuroChip II), GAM375 (T2G+).

Geavanceerde MemoryCards van GemPlus
Geavanceerde MemoryCards van GemPlus

Deze kaarten lijken sterk op de Algemene Memory Cards, echter aangevuld met een aantal verbeteringen op het gebied van beveiliging.

Kaart Type: CPU cards

Toepassing: Bankpasjes, Creditcards, E-purse, Chip-Knip, betaalsystemen, enGSM/CDMA SIM kaarten.

Meer gangbare GemPlus modellen: GemClub-Micro, MPCos en GemPlus Xplore series.

MicroProcessor kaarten
MicroProcessor kaarten

Deze kaarten worden voor een breed scala aan toepassingen gebruikt, kijk eens op de GemPlus website voor meer details.

 

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages
Hulp & OverWelkom ... !!GastenboekHulp voor WeetHetWoordenlijst ...Zoeken op het InternetZoeken in WeetHetBeschikbare downloadsNieuws & UpdatesStatistiekenAansprakelijkheidAdverterenDoe mee !!!Vermeldingen/AwardsOver WeetHet ...Hansie goes USAWaar is Hansie?Eerste maandenNieuw thuisUitgaanPuck goes USAMijn nieuwe autoSnapshots PuckRandom snapshotsEindelijk LENTE!Lekkere warme zomerEerste familie bezoekCD's en DVD'sMuziekAudio-DVD naar MP3Muziek CD naar MP3Muziek CD naar WAVKopieer Muziek CDEigen Muziek CDMuziek uit het InternetMP3 Volume aanpassenNero Burning RomBIN/CUE brandenBIN naar ISOComputer CDRomISO brandenFoto VCDFoto SVCDNero vs Nero ExpressNRG naar ISOSVCD brandenSVCD met menuVCD brandenVCD met menuDVD FilmsWat zijn Regiocodes?Wat is MacroVision?Video formatenDIKO: 3 films - 1 DVDHoe werkt een CD?Zelf CDs brandenZelf een DVD makenBIN naar ISONRG naar ISODisk catalogus makenComputer UitlegHoe werkt een CD?Netiquette: E-MailWat is DivX?Wat is MP3?Wat is RAID?Wat is USB?Wat zijn PAR files?Wireless LAN introPC naar TV kabelsXP sneller startenOpstart van USB penFireWire verbind 2 PC'sFoto FormatenGrafisch / Foto'sPhotoshopFoto FormatenSnelle auto3D knoppenBliksem tekenenFotos op CDPictureToTVVideoCD met NeroSVCD met NeroMagix Fotos op CDDVD PictureShowFoto FormatenFoto FormatenGSM / PDAsCompaq iPAQAccu vervangenSeriele craddle op USBGarmin eTrex kabelGarmin eTrex stekkerRonde Garmin stekkerPalmPilotAan Ericsson GSMGarmin eTrex GPSMobiele telefonieEricsson MelodietjesMusicBoxRingtonesMasterA edit SIMSMSC nummersConnector pinoutsHardware & HacksCPU OverklokkenAlgemeenAMD CPU codesAMD Slot-AAMD Socket-ASmartcards Progr.MillenniumAlactel HackLCD display aan PCNetwerk kabelsOpstart van USB penPC naar TV kabelsPromise Ultra -> RAIDSoundblaster MIDIWeerstand kleurenFireWire NetwerkInternetNetwerk algemeenDHCP instellenWin95/98/ME ClientWin2000/XP ClientMac OS 7/8 ClientMac OS X ClientBekende IP-poortenDNS adressenNetwerk kabelsWireless LAN IntroFireWire NetwerkInbel verbindingTCP/IP optimaal Win9xPubliek IP adres?ADSL / MxStreamADSL AlgemeenHoe werkt ADSL?DNS adressenMXStreamInstallerenAnaloog EthernetISDN EthernetRouters en MXStreamSMC 7404 WBRA/BeTech ModemRoutereTech RouterSitecom 4S routerVigor 2200E routerProblemen oplossenAlcatel HackHack het modemPassword CalculatorDoel v.d. lampjesProblemen oplossenFirmware upgradeDNS adressenBekende IP-poortenPoorten mappenAutoPortMappingInternet delenMogelijkhedenWinRoute (software)Netwerk Win95/98/MENetwerk Win2000/XPNetwerk Mac OS 7/8Netwerk Mac OS XBekende IP-poortenWireless LAN IntroNetwerk kabelsRoutersSMC 7404 WBRA/BeTech ModemRoutereTech RouterSitecom 4S routerVigor 2200E routerInternet via SatellietHoe werkt het?Korte intro ...Overzicht variantenStandaardBySky methode2-Weg InternetKaart installerenWelke Satellietkaart?PC eisenHarmonic CyberstreamPentam. Pent@VisionHauppauge DVBs NexusTechnotrend PCLineEOL problemenNieuwe driversSchotel plaatsen (Astra)Schotel formaat?EON ChecklistTransponders EOLRamdisk voor FazztEigen webpaginaNavigatie oplossingenInzicht en oplossingenApyCom apPopupMenuD.Binard PopupMenuPopupMenu generatorPopupMenu platTips en TruuksE-Mail linkE-Mail FORMFavorieten ToevoegenWebpagina ikoon'Pagina Terug' linkSpringen binnen paginaOntsnap aan framesGebruik frametitelStuur framesAutomatisch doorsturenHet 100% probleemAndere link kleurTekst in de statusbalkAchtergrond vastzettenTekst over plaatjesBrowser veilige kleurenHet .htaccess bestandBijzondere tekensWaar downloadenIRC met mIRCInstalleren mIRCDownload films enzoVragen (FAQ)Films uit het InternetFilm kwaliteitWat zijn PAR files?LeechGuyLeechGuy editoreMuleWinMXE-MailNetiquetteCitaat van de dagOverigenHack Arescom NetDSLWireless LAN IntroFireWire NetwerkBekende IP-poortenWat is mijn IP adres?Zoeken (WeetHet)Zoeken (Internet)WeetHet DownloadsEen paar goede websitesDNS adressenMicroControllersBasic Stamp IIStarten met de BS2Assembleren v.d. kitVolledig schemaAansluiten aan de PCBS2 aan 44780 LCD44780 LCD foto'sBS2 aan M50530 LCDM50530 LCD Foto'sZelfbouw BS2Smartcards/SIMProgrammer Softw.CardMasterInfinityUSBMasterBurnerMilleniumKaart soortenGSM SIM bewerkenWeerstand kleurenMuziek / AudioMuziek van InternetIntroductieLeechGuyLeechGuy editorWinMXeMuleM.b.v. mIRCBIN/CUE brandenBIN naar ISOAudio-DVD naar MP3Hoe werkt een CD?Kopieer muziek CDEigen muziek CDWat is MP3?Muziek CD naar MP3MP3 CD v. Yamakawa?MP3 Volume aanpassenMuziek CD naar WAVSB MIDI interfaceAC3 naar WAV/MP3ProgrammerenBorland DelphiHansie zijn Delphi ToolsAYeah!CatalogCitaat van de dagPopupMenu generatorOverzicht ASCII tekensSatelliet (TV & GPS)Satelliet TelevisieSatelliet TV op de PCTV ontvangst op de PCPC eisenNieuwe driversPentam. Pent@VisionHauppauge DVBs NexusTechnoTrend PCLinePVA file naar MPEG2DirecTV TiVoAfstandsbedieningDirecTiVo naar O6.21: Intro & Images2: TiVo disk in PC3: Installeer OS6.24: Eerste start van OS6.25: SuperPatch & Meer6: Films naar PCTyTools - Films naar PCOud: DirecTiVo naar OS4Oud: Sleeper HackSmartcardsProgrammer Softw.CardMasterInfinityUSBMasterBurnerMilleniumKaart soortenWat is DiSEqC?Schotel plaatsen (Astra)Schotel formaatSRT8000 firmwareGPS NavigatieGarmin eTrexDiagnose modeSeriele aansluitingAan de iPAQ 36/38xxAan een PalmPilotDe eTrex stekkerDe ronde stekkerHoe werkt GPS?Wat is GeoCaching?Internet via SatellietHoe werkt het?Korte intro ...Overzicht variantenStandaardBySky methode2-Weg InternetKaart installerenWelke Satellietkaart?PC eisenHarmonic CyberstreamPentam. Pent@VisionHauppauge DVBs NexusTechnotrend PCLineEOL problemenNieuwe driversSchotel plaatsen (Astra)Schotel formaat?EON ChecklistTransponders EOLRamdisk voor FazztVideoVideo gids - begin hierIntroductieGSpot: AVI InfoDIKO: 3 films - 1 DVDDownload kwaliteitVideo AlgemeenWat is DivX?Video formatenOpname TypesWelke AVI codecs?Intro K(S)VCD/KDVDDVD+RW ProblemenOver bitratesVideoServer pluginWat zijn Regiocodes?Wat is MacroVision?RippenAudio-DVD naar MP3Foto FormatenAVI naar MPEGGSpot: AVI InfoDIKO: 3 films - 1 DVDAVI naar DVD/(S)VCDZonder ondertitelsD.I.K.O.MainConcept (S)VCDNero Vision Express 2TMPGEnc (S)VCDTMPGEnc K(S)VCDTMPGEnc met AC3Met OndertitelsD.I.K.O.MainConcept (S)VCDNero Vision Express 2TMPGEnc (S)VCDTMPGEnc K(S)VCDTMPGEnc met AC3CD Branden NeroVCD brandenVCD met menuSVCD brandenSVCD met menuBIN/CUE brandenDVD SpelersCompatibiliteitDVD toevoegenDVD+RW ProblemenIntro K(S)VCD/KDVDVideo ToolsBitrate CalculatorDVD RippenGSpot: AVI InfoFlaskMPEG en CCEVideoServer pluginDVD naar DivXIntroductieBitrates berekenenRippenDVDx en SmartRipperDVDx instellingenFlaskMPEG methode 1FlaskMPEG methode 2FlaskMPEG methode 3DVD naar (S)VCDIntroductieBitrates berekenenRippenDVDx en SmartRipperDVDx instellingenFlaskMPEG 0.6 en CCEDVDx en Video ServerDivX naar (S)VCDDVD naar DVDDVD2OneDVDShrinkDVD+RW ProblemenTMPGEnc & CoDIKO: 3 films - 1 DVDFilm Knip & PlakGSpot: AVI InfoSamenvoegenMPEG1 en MPEG2Met TMPGEncWomble MPEG2VCRAVI met VirtualDubKnippenMPEG1 en MPEG2Met TMPGEncWomble MPEG2VCREasy Video SplitterAVI en DIVXAVI met VirtualDubEasy Video SplitterFilms van InternetIntroductieLeechGuyLeechGuy editoreMuleWinMXM.b.v. mIRCWat zijn PAR files?BIN/CUE brandenBIN naar ISOFoto's op CDPictureToTVVideoCD met NeroSVCD met NeroMagix Fotos op CDDVD PictureShowOndertitels RippenVobsub: snel en simpel!SubRip (OCR)SynchroniserenOndertitels weergaveWeergave met VobsubSynchroniserenMaak een MicroDVDPC aan de TVPC naar TV kabelsATI softwarenVidia softwareTiVo - Harddisk VCRTiVo Serie 1Wat is een TiVo?TiVo openmakenSeriele toegangDebug Mode toegangLinux Bash shellInstellen van de klokInbellen uitzettenDirecTV TiVoAfstandsbedieningDirecTiVo naar O6.21: Intro & Images2: TiVo disk in PC3: Installeer OS6.24: Eerste start van OS6.25: SuperPatch & Meer6: Films naar PCTyTools - Films naar PCOud: DirecTiVo naar OS4Oud: Sleeper HackYamakawa 713/715IntroductieVeel gestelde vragenDe AfstandsbedieningGeheime codesRegiocode instellenRegiovrij zettenMacroVision uitStandaard-InstellingenWelke DVDRom driveFirmware versieVerander firmwareDownload firmwareAnder achtergrondMP3 CD makenM.U.F.Y. MP3 CD'sHulpForumZoeken (WeetHet)Zoeken (Internet)NieuwsWoordenlijst ...DownloadsLinksStatistiekenAdverterenDoe mee !!!Gastenboek

Liquid Web Fully Managed Web Hosting