Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
3.135.186.233
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

DiSEqC

Digital Satellite Equipment Control - werd ontwikkeld door o.a. EUTELSAT en Philips, met als doel een standaard te definieren voor het aansturen van receivers en randapparatuur zoals rotors, LNB omschakelaars, etc.

Hiermee kan men dus bijvoorbeeld twee schotels (b.v. een voor de Astra en een voor de Hotbird/EutelSat) aan 1 receiver hangen.

Satelliet: TV

Waarom DiSEqC?

Oudere satelliet ontvangers (receivers) begonnen allerlei zelbedachte varianten te gebruiken voor het aansturen van randapparatuur waarbij voor de gebruiker de vraag steeds groter werd: wat past nou bij wat?

Bepaalde satelliet ontvangers schakelen om met een 14/18 Volt spanning om te kunnen kiezen tussen de Horizontale en Vertikale polarisatie.

Een andere omschakeling, vaak gedaan met een een 22Khz tone-burst, is het kiezen tussen verschillende satellieten (2 LNB's al dan niet op 1 of 2 schotels).

Intussen is echter het bovenste frequentie bereik (11,7 tot 12,75 GHz) steeds interessanter voor b.v. digitale programma's. De daarvoor gebruikte universeel LNB's (10,7-11,7 en 11,7-12,75 GHz) gebruiken het 22kHz-Signaal ook om te schakelen tussen de twee frequentie bereiken.

Hierdoor vervalt een stuursignaal die we nodig hebben voor het aansturen van een omschakel mechaniek om te kunnen wisselen tussen 2 satellieten.

Met DiSEqC wordt alles anders, in onze digitale samenleving kunnen we namelijk ook digitale commando's doorgeven naar onze satellite apparatuur. DiSEqC is neerwaarts compatibel, dus oude randapparaten zijn ook nog bruikbaar. Hiermee bedoelen we dat een omschakelaar voor het schakelen tussen twee schotels, die voor DiSEqC 1.0 is bedoelt, prima samenwerken met een DiSEqC 2.0 receiver.

Andersom zou het wel eens kunnen zijn dat een DiSEqC 1.0 reciever niet overweg kan met een DiSEqC 2.0 omschakelaar ... dit is alleen proef-ondervindelijk te bepalen omdat sommige DiSEqC 2.0 apparatuur bijvoorbeeld wel of niet naar DiSEqC 1.0 commando's luistert.

TIP: Spreek dus met de dealer af dat je bepaalde apparatuur mag retourneren als het niet werkt!

Het DiSEqC-concept werkt verder met het concept van 14/18 Volt en een 22Khz tone-burst. Bij DiSEqC stuurt men vervolgens hierover de digitale commando's (zowel de reciever als de omschakelaar moeten dus wel in staat zijn DiSEqC te begrijpen).

DiSEqC is bruikbaar voor zowel analoge, digitale als analoge en digitale installaties.

DiSEqC varianten

Mini-DiSEqC

Met behulp van de eerder genoemde Tone-Burst (= Mini-DiSEqC), kan met twee universele LNB's (voor zowel analoge als digitale satelliet-ontvangst) gewerkt worden, waarbij de omschakelaar steeds 1 van de twee LNB's kiest. Deze omschakelaar is een speciale DiSEqC schakelaar die met de 14/18 Volt en de 22 kHz Tone-Burst gestuurd worden.

DiSEqC logo

DiSEqC 1.0

DiSEqC Versie 1.0 staat het toe dat we 4 schotels aan een reciever kunnen hangen, door aan de receiver (Master) een omschakelaar (slave) te hangen die met digitale commando's kiest welke LNB gebruikt dient te worden.

Het gebruikte signaal bestaat uit de volgende informatie:
- lage of hoge frequentie band
- vertikale of horizontale polarisatie
- welke LNB het gewenste programma dient op te vangen

Toepassingen van DiSEqC 1.0:
- Ontvangst met 1 satelliet (1 LNB dus) - 14/18 Volt
- Ontvangst van 1 satelliet die zowel digitale als analoge uitzendingen heeft - 14/18 Volt
- Ontvangst van 2 satellieten (2 LNB's dus) - 14/18 V + Tone-Burst
- Ontvangst van 4 satellieten (4 LNB's dus) - 14/18 V + Tone-Burst en Loop-Through

Er zijn intussen speciale LNB's die gebruik maken van een zogenaamd Loop-Through signaal waarbij het signaal van een 2de LNB doorgelust kan worden via de 1ste LNB. Dit soort toepassingen is al bruikbaar bij DiSEqc 1.0.

DiSEqC 1.2

Is een uitbreiding op 1.0, waarbij de receiver ook nog eens rotors kan aansturen voor het geautomatiseerd draaien van een schotel.

DiSEqC 2.0

Bij DiSEqC heeft men daarbij nog eens een terugkoppelingkanaal ingebouwd, die informatie geeft over het aantal aangesloten LNB's en de manier waarop ze aangesloten zijn. Met een tone-burst op een bepaalde frequentie, maken de LNB's en de omschakelaars aan de reciever kenbaar dat ze er zijn.

Toepassingen bij versie 2.0 (naast de toepassingen die we al bij 1.0 zagen):
- Ontvangst van maximaal 4 sattelieten
- Terugkopplingssignaal met info over het aantal en de soorten aangesloten LNB's

DiSEqC 2.1

Heeft als belangrijkste verschil dat we hiermee tot maximaal 64 satellieten kunnen ontvangen,... nou lijken met dat wel wat veel schotels voor aan de gevel van mijn huis, maar goed... het kan (stuur me s.v.p. een foto als jij 64 schotels aan de gevel hebt hangen!).

Welke DiSEqC versie heb ik nou nodig?

Als je maar 1 schotel, met 1 LNB en maar 1 satelliet wenst te ontvangen, maakt het niet zo veel uit welke DiSEqC de apparatuur ondersteund.

Als je 2 satellieten wenst te ontvangen, b.v. de Astra en de Hotbird (EutelSat) dan moet de reciever minimaal de mogelijkheid hebben 1 omschakelaar aan te sturen met DiSEqC. Een eventuele omschakeling met een Tone-Burst kan dan ook genoeg zijn.

Voor het gebruik van 3 of 4 satellieten heb je echter toch minimaal DiSEqC 1.0 of hoger nodig.

Als de schotel draaibaar is m.b.v. b.v. een rotor, dan moet je minimaal DiSEqC 1.2 hebben.

Bijna ALLE omschakelaars zijn voorzien van DiSEqC 2.0, maar kunnen door de neerwaartse compatibiliteit ook overweg met receivers die lagere DiSEqC versies gebruiken. Althans: dat is de theorie. Praktisch blijkt dat men dat proef-ondervindelijk moet testen, dus het echte aansluiten ... spreek daarom altijd met de dealer af dat b.v. een omschakelaar terug gebracht kan worden als deze niet werkt.

De meeste DiSEqC omschakelaars in Europa zijn bedacht voor gebruik met de Astra en de Hotbird (Eutelsat), evenals de bijbehorende recievers. Voor de meeste omschakelaars kan men ervanuit gaan dat DiSEqC 1.0 voor de reciever toch wel een minimum is ...

Eerlijk gezegd hebben alle recentere recievers, of het nu analoog of digitaal is, ondersteuning voor minimaal DiSEqC 1.0 aan boord.

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages