Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
44.200.145.223
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Basis 3D Buttons met Photoshop

Op deze pagina vind je de kleine handleiding van Glenn A. Fraller die dit stuurde om aan WeetHet toe te voegen. Het onderwerp is het maken van een 3D button voor webpagina gebruik, m.b.v. Photoshop. Een beetje voorkennis van Photoshop is voor deze handleiding wel handig.

Merk op: Dit is een van de vele manieren om een 3D knop te maken! Photoshop is zo veelzijdig dat er meerdere wegen naar Rome leiden.

Met dan aan Glenn voor zijn werk! Een voorbeeld bestand kan hier gedownload worden.

Misschien leuk om Glenn's webpagina of zijn Woodstock History eens te bezoeken.

Als je zelf ook iets wilt bijdragen aan WeetHet, mail me dan de tekst en afbeeldingen ... Jouw naam, website etc. wordt natuurlijk met ere vermeld!

Tekenen met Photoshop ...

HANDLEIDING

1. Start een nieuwe afbeelding (Menu: "File" - "New").

Zorg ervoor dat deze nieuwe afbeelding een beetje werk ruimte biedt. Normaal gebruik ik een lekker ruim formaat, bijvoorbeeld 640x480, maar voor een kleine knop hoeft de afbeelding niet zo groot te zijn.

De kleur van de background layer (achtergrond) dient de kleur te zijn die we als basis gaan gebruiken voor de knop. In dit voorbeeld kiezen we blauw.

Merk op: We willen twee afbeeldingen maken. Een voor de UP status en een voor de DOWN status. Dit hoeft niet perse. Als je echter overweg weet met zogenaamde roll-over images in een webpagina, kan dit leuk zijn.

2. De eerste layer maken.

Maak nu de eerste layer (menu: "Layer" - "New" - "Layer..." , of gebruik de toestcombinatie Shift + CTRL + N). Tip: geef deze layer een naam zodat je 'm straks terug weet te vinden.

3. Teken de basis vorm van de knop.

Gebruik de shape tool om de basis vorm van dez knop te maken. Kies een prettige grootte - je kunt de knop straks altijd nog kleine maken.

Photoshop: hier vindt je de shape tool

Merk op: Als je op de shape tool klikt zul je zien dat er in de bovenste balk van Photoshop een x-aantal extra opties te voorschijn komt. Hier kun je de vorm kiezen. Er is bijvoorbeeld de mogelijkheid een rechthoek, een circle, een ster of een rechthoek met ronde hoeken te kiezen.

Je zou zoiets kunnen maken:

Photoshop - de basis vorm voor onze knop

4. Layer effect toevoegen.

Dubbel klik de Layer (Merk op: vanaf Photosop 7, moet je de Photoshop - The layer effect button-knop klikken). Het Effect venster voor deze layer verschijnt.

Klik op Bevel/Emboss en speel daar een beetje met de instellingen totdat de button er een beetje uitziet zoals jij dat zou willen. Bewaar deze wijzigingen als een nieuwe style ("New Style..."). Merk op dat de standaard instelling voor "Bevel and Emboss", voor de "Direction", standaard op "UP" staat. Deze layer wordt dus de basis voor de UP layer. Ik heb hier "Chisel Hard" gebruikt.

Photoshop - Layer Effects: Bevel and Emboss

We gaan proberen zoiets als hieronder afgebeeld staat, te maken:

Photoshop - eerste tekenen van leven voor onze web-button

5. Kopieer de layer.

Kopieer de layer nu en geef het de naam "UP" (als voorbeeld). Je doet dit door met de rechtermuisknop op de layer te klikken en voor de optie "Duplicate" te kiezen.

Klik het oogje in het layer venster zodat de eerder gemaakte layer niet meer zichtbaar is.

Nu zien we alleen maar de net gekopieeerde nieuwe Layer. Dubbel klik de Layer (Merk op: vanaf Photosop 7, moet je de Photoshop - The layer effect button-knop klikken). Het Effect venster voor deze layer verschijnt.

Klik op het "down" in het "Bevel and Emboss" venster, geef daarna de style een naam. Dit is de DOWN style voor ALLE knoppen. Hier heb ik Opacity gereduceerd naar 50% voor wat extra effect.

6. Tekst toevoegen.

Natuurlij moeten we een afbeelding en/of tekst op de knop plaatsen anders weten we natuurlijk niet wat deze knop straks gaat doen. Hier gebruiken we alleen tekst als voorbeeld.

Klik op de texttool knop in toolbar (zoals rechts aangegeven staat).

Klik nu op een positie in onze nieuwe knop en type de tekst. Voer bijvoorbeeld het woord "HOME" in. Kies eventueel een lettertype en kleur in de bovenste balk van Photoshop.

Play a bit with the layer effects to add additional effects - you can create pretty cool effects with it!

Vergeet niet dat als je effecten toevoegd, je deze het beste kunt opslaan met "New Style ..." zodat we deze later gemakkelijk terug kunnen vinden voor andere buttons.

Photoshop - een eerste indruk van onze button-style

Het layer venster ziet er ongeveer zo uit:

Photoshop - Layers van de button

Photoshop - selecteer de texttool

Dit bestand kan nu dienen als basi voor alle buttons die je wenst te maken. Je kunt hierbij kiezen voor de optie alle buttons in 1 bestand te maken (export met Ulead SmartSaver heeft hier absoluut geen moeite mee) of voor iedere button een nieuw bestand maken, gebaseerd op dit bestand.

Je kunt de button nu als GIF of JPG opslaan zodat het gebruikt kan worden in jouw webpagina.

Met vriendelijke groet,
Glenn A. Fraller, MCSE (AllExperts.com)
Graphic Applications Specialist

Tip: Het voorbeeld bestand, voor Photoshop, kun je hier downloaden.

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages