Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
44.210.99.209
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina...

Reanimeren van jouw iPAQ...

Misschien herken je dit probleem: jouw Compaq iPAQ 3630 (misschien geldt het ook voor andere iPAQ modellen) is er gewoon mee gestopt. Geen duidelijke oorzaak... je hebt 'm niet laten vallen of mee in de douche genomen.

Een van de oorzaken kan de accu zijn. Om mij nog niet duidelijke redenen kan de accu zomaar ermee stoppen. Knap klote ... ik zal je daarom vertellen hoe ik erachter ben gekomen dat het de accu was en hoe je het kunt oplossen.

Merk op: lees eerst de disclaimer!

Tip: LEES EERST HET GEHELE ARTIKEL!

iPAQ

Is het wel de accu?

Een goede vraag ... !

Mijn iPAQ deed het ook niet in de craddle. Gebruik maken van de adapter hielp ook geen bal. De vraag is nu dus waarom de iPAQ dan niet start. Het heeft toch stroom nu? Dus vanwaar die conclusie dat het de accu kan zijn?

Je kunt gelijk hebben, maar ... heb je weleens een harde reset van de iPAQ geprobeerd?

Dat is best eenvoudig.
Sluit de iPAQ eerst aan op de spanningsadapter (voeding). Zoek vervolgens de resetknop op van de iPAQ:

iPAQ - het resetknopje!

Met behulp van het pennetje (stylus) van de iPAQ duw je nu voorzichtig dit resetknopje in (aangegeven met het rode pijltje in de foto hierboven).

Het kan zijn dat je de "AAN/UIT" schakelaar even moet induwen - maar meestal start de iPAQ nu gewoon ... in dat geval: niet de iPAQ maar de accu is overleden ... (kan zijn dat je deze handeling een paar keer moet herhalen).

Verwijder nu de adapter en kijk of de iPAQ nu binnen enkele seconden weer uitgaat - als dit gebeurt is de accu inderdaad overleden. Proberen opladen helpt soms, maar meestal niet. Ik heb het geprobeerd, maar na 24 uur opladen was er niets veranderd.

Als je dit verschijnsel ook bij jouw iPAQ ziet, dan is dus de accu van jouw iPAQ dus zeer waarschijnlijk overleden.

Oplossing?

Vrij simpel: vervang de accu.

iPAQ 3630 - Zo ziet de batterij er van een iPAQ uit

Goed, maar waar haal ik nou zo'n maffe accu?

  • Bij Compaq/HP - zeer duur, zo rond de 128 Euro
  • Koop er een op eBay (ik vond er een voor $45)
  • Koop een sterkere accu (enhanced), ongeveer 140 Euro

De sterkere accu (enhanced) is best tof, maar ik voel er zelf weinig voor om 140 Euro over de balk te gooien voor een PDA die ik over een jaar ofzo toch weer vervang. De accu is echter wel veel beter (2100 mAh) dan de originele accu van Compaq (maar 950 mAh) en men zegt dat deze 2 tot 3 keer langer mee gaat voordat je de accu weer moet opladen. Kijk gerust eens bij een van de volgende sites: in o.a. Duitsland (Wolfsoft, Fawis) of in de vernigde staten (iPAQupgrade.com en PocketPCTechs). Er zijn echter nog meer bedrijven die deze accu verkopen.

Mocht je zo'n sterkere accu willen gaan gebruiken, dan kan ik je adviseren eerst die sites te bezoeken - ze hebben vaak een inbouw service voor je (vaak bij de prijs inbegrepen). Bovendien is een dergelijke accu dikker en moeilijker in te bouwen.

Maar goed, ik heb dus gekozen voor de eBay oplossing, voor $45 had ik al een originele Compaq accu.

De accu vervangen

OK, we gaan dus verder ... de accu hebben we bestelt en is per post (meestal) binnen gekomen. Het is nu tijd dat we de iPAQ gaan openen.

 

STAP 1: Voorbereiding

Een paar kleine zaken voor we beginnen:

  • Misschien wil je eerst een backup maken (als er nog data op de iPAQ stond).

  • Leg de iPAQ plat op tafel, met het scherm naar beneden, en houdt dit zo gedurende het hele proces!
  • Gebruik de "Power-Off" knop aan de onderkant van de iPAQ, zoals hieronder zichtbaar is (iPAQ met het scherm naar beneden gericht).
    Schuif het schakelaartje nu naar LINKS, of lees bij twijfel de gebruikershandleiding.

iPAQ - POWER OFF!

 

STAP 2: Verwijder de schroeven.

Verwijder de schroeven die in onderstaande foto staan aangegeven. Je hebt er eigenlijk een speciale schroevendraaier voor nodig (torex?), maar met hulp van een bijzonder goedkoop schroevendraaiersetje (je weet wel, van die mini schroevendraaiertjes voor een Euro of 2 a 3 per setje) lukt het ook.

Vergeet nooit:

  • gebruik niet te veel kracht!
  • doe alles rustig aan - er is geen haast bij!

iPAQ plat op tafel ... in de achterkant zitten de 4 schroeven

Je hoeft slechts 4 schroeven te verwijderen. Het uit elkaar halen is echter minder gemakkelijk.

STAP 3: Open de iPAQ

Zoals gezegd: dit is niet eenvoudig. Bewaar je geduld en handel rustig want de iPAQ is maar van plastic en je zou weleens een vitaal deel kunnen breken of de iPAQ kunnen beschadigen!
Tip : GEBRUIK GEEN HARDE of SCHERPE VOORWERPEN! Ze zullen gegarandeerd de iPAQ beschadigen!

WAARSCHUWING!
VERWIJDER NIET IN 1 RUK DE ACHTERKANT,
DE ACCU ZIT IMMERS VAST AAN HET PRINTJE VAN DE iPAQ!

Ik heb de iPAQ nu al een paar keer geopend, en in mijn ervaring gat dit het gemakkelijste door de nagel van je vinger tussen de zijkant te proppen. Trek het kapje niet meteen los, maar friemel het aan beide zijkanten een beetje uit elkaar. De iPAQ gaat nu nog niet volledig open ...

iPAQ - Open de zijkant met een vinger nagel

Als beide zijkant los zitten, til dan de bovenkant rustig op - ga vooral niet te ver met het optillen van het kapje:

iPAQ - Rustig optillen van bovenaan beginnen

Als je nu tussen de achterkant en de iPAQ in kijkt, dan zul je zien dat er een kleine platte kabel van de ene kant naar de andere kant loopt: dit is de kabel dia van accu naar moederbordje loopt:

iPAQ - De accu is nog aangesloten!

Verwijder nu rustig en voorzichtig het kabeltje van het printje/moederbordje. Als die los is, kun je beide delen naast elkaar leggen:

iPAQ - open!

In bovenstaande afbeelding zie je de oude accu zitten - vast geplakt aan de achterkant van de iPAQ.

STAP 4: Oude accu verwijderen

Nu is het zaak, rustig de accu los te "pellen" van de achterkant. Het zit redelijk goed vast, want meneer Compaq heeft dubbelzijdige tape gebruikt om de accu vast te kleven. Gebruik vooral geen gereedschap wat de accu zou kunnen beschadigen. Niet dat het erg is als die kapot gaat, maar je weet maar nooit wat voor chemische smurry je vindt in een dergelijke accu.

Je hebt nu dit over:

iPAQ - Geen acuu meer ...

Zoals je ziet heb ik mazzel - hopelijk geldt dat niet alleen voor mij. Meneer Compaq heeft namelijk 4 stukjes dubbelzijdige tape geplaats en maar bij 2 van de 4 het bescherm plakkertje verwijderd. Rete handig want die kunnen we nu wel gebruiken voor onze nieuwe accu. Mocht jij dat mazzel niet hebben, dan kun je erop gokken dat de oude plakkertjes nog voldoende kleven, of ze vervangen door nieuwe.

STAP 5: Plaatsen van de nieuwe accu

Je kunt nu de nieuwe accu plaatsen op de plaats waar de oude accu zat. Let hierbij op dat je de accu er op de juiste manier in "plakt". Ik deed dit zelf de eerste keer fout, dus hopelijk blijft jullie dat bespaard:

iPAQ - Nieuwe accu op z'n plaats

Het rode pijltje geeft aan waar de stekker voor het printje zit. Die moet je naar de onderkant van de iPAQ richten zoals hierboven zichtbaar is.

Als de accu eenmaal geplakt zit - gebruik hier a.u.b. geen gewone lijm voor!!!! - dan wordt het nu tijd de accu weer aan te sluiten op het printje. Dat kan knap lastig zijn ...

iPAQ - Accu opnieuw aansluiten

Plaats het stekkertje nu voorzichtig op de bijbehorende connector op het printje. Gebruik hierbij geen kracht - heb geduld ...

STAP 6: iPAQ sluiten

OK, voordat we de iPAQ sluiten is het misschien raadzaam te kijken of het knopje voor geluidsopname en het knopje voor het uitwerpen van het pennetje nog op hun plaats zitten. Als je alles met geduld en beleid hebt gedaan dan zitten ze waarschijnlijk nog goed. Anders plaats ze even op de juiste positie.

Klik nu beide delen voorzichtig op elkaar en vergeet niet te kijken naar de twee lastige pinnetje die aan de onderkant meestal niet mee werken.

Schroef vervolgens de 4 schroeven terug, maar gebruik daarbij niet te veel kracht! Mijn vader zei altijd: Vast is vast!

STAP 7: Opladen

OK, de laatste stap. Zet de "Power Off" schakelaar weer terug in zijn oorspronkelijke stand (rechts! zie stap 1).

Nu plaatsen we de iPAQ weer terug in z'n craddle zodat het laden van de nieuwe accu kan beginnen. Na enkele minuten (ik ben even gaan eten) kun je de iPAQ van de craddle halen en kun je zien of hij uitvalt na een paar seconden. Je moet de accu natuurlijk wel een beetje de kans geven op te kunnen laden dus laat 'm daar even voor een uurtje staan.

p.s. je weet het waarschijnlijk al wel, maar mocht je het niet weten: de accu indicatie in PocketPC doet er een paar seconden over voordat het weet hoe vol (of leeg) de accu is. Tot die tijd geeft deze aan: "unknown"!

 

Veel plezier met je nieuwe iPAQ!

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages