Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
3.236.143.154
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

On this page ...

Op deze pagine een kleine introductie tot Wireless Lan ...

Ik ben geen expert, dus dit alles is geschreven uit het perspectief van een (bijna) normaal iemand.

Wireless LAN wordt steeds meer gemeen goed. De voordelen zijn duidelijk: we hebben steeds minder kabels nodig. Vooral laptop gebruikers genieten nu van maximale vrijheid. Zo gebruik ik zelf wireless LAN in combinatie met mijn laptop, die ik dan zonder moeite in de woonkamer kan gebruiken. Of bij lekker weer: lekker in de tuin Internetten.

Naast een blik op de opbouw en componenten van wireless LAN, bespreken we ook beveiliging ervan. Ook het zogenaamde War-Driving en War-Chalking komt aan bod.

Merk op: Lees de disclaimer.

Wireless Lan Introduction

Overzicht

Wat is Wireless LAN?

In het kort:

Wireless LAN is een alternatieve manier om een netwerk op te bouwen waarbij geen netwerkkabels meer nodig zijn.

Er zijn nogal wat varianten voor draadloos netwerken zoals HomeRF, een aantal IEEE 802.11 (Institute of Electrical and Electronic Engineers) versie, LAN over DECT, Bluetooth, etc.
Als je NU een wireless LAN zou moeten kopen, dan zou mijn advies zijn om een 802.11b variant (goedkoop, maar iets minder veilig) of de 802.11g (iets duurder, maar sneller en veiliger) te kopen.

Wireless LAN wordt soms ook wel WiFi genoemd. Eigenlijk is dat niet helemaal correct. WiFi is een soort keurmerk van de firma WECA. Het geeft aan op de apparatuur voldoet aan de opgegeven standaard.

Data overdrachtssnelheid varieren van de 1 Mbps (Bluetooth) tot 54 Mbps (802.11g en 802.11a).

Voor normaal Internet gebruik zou 1 Mbps eigenlijk al moeten voldoen.
Voor het kopieren van grote bestanden tussen 2 PC's, hangt het een beetje af van jouw geduld. Minimaal 10 Mbps is echter wel wenselijk.
Voor multimedia toespassingen (zoals streaming video), is 11 Mbps eigenlijk al goed genoeg.

Bedenk echter dit: de meeste WiFi oplossingen halen vaak maar de helft van de snelheid die ze claimen te halen!

Dekkingsgebied is een ander verhaal. Het bereik varieert tussen de 10 meter en 100 meter, in huis worden deze afstanden echter maar zelden gehaald.

Het bereik is bovendien afhnakelijk van de gebruikte radio frequentie (hoe hoger de frequentie, hoe kleiner het bereik) en het gebruikte uitzend vermogen (hoe hoger dit is, hoe verder je komt). Daarnaast speelt de kwaliteit van de gebruikte antennes een belangrijke rol. Zo zijn de antenne's in een PCMCIA kaart minder goed als de antenne's op een Access Point.

Niet alleen de gebruikte apparatuur is bepalend. Ook wat er zich tussen de "zender" en "ontvanger" bevindt, is van belang.

Vuistregel; hoe meer apparaten, muren en andere "metalen" delen zich tussen beide apparaten bevinden, hoe slechter de ontvangst. Aan vullende storing kun je zoeken bij GSM toestellen, DECT telefoons, Bluetooth apparatuur en ... de magnetron. Deze laatste gebruikt immers bijna dezelfde frequentie als jouw wireless lan.

Tip: het lijkt erop dat de meeste fabrikanten kanaal 1 de hoogste uitzend capaciteit geven ....

Tip: Een extra antenne geeft vaak een beter bereik.

Bij normaal, in huis, gebruik mag je aannemen dat je maximaal maar een kwart van het opgegeven bereik haalt.

Merk op: in termen van "electro-smog"; een wireless LAN card stuurt maximaal een vermogen 0,1 Watt de lucht in. Als je dit vergelijkt met andere apparaten, b.v. een magnetron (die straalt tot 50 Watt uit!), valt het allemaal wel mee.

Standarden voor wireless LAN

Voor je begint met wireless LAN, zul je moeten beslissen welke standaard je wenst te gaan gebruiken.
Er is een ruime keus beschikbaar maar welke moet ik nu gebruiken,... het hangt allemaal af van de behoefte. Wil je hoge snelheid? compatibiliteit? een lage prijs?

Op dit moment zijn er eigenlijk maar 4 noemens waardige WiFi varianten.

802.11b is de meest gangbare standaard.

802.11a is een stuk sneller, maar werkt op een andere frequentie als 802.11b. Daarnaast is het bereik beperkter en de prijs een stuk hoger. Ik vermoed dat deze standaard langzaam aan het uisterven is. Maar ja, als je er goedkoop aan kunt komen, kan het een leuk alternatief zijn.

802.11g is een nieuwe standaard. Een opvolger voor de 802.11b standaard, en dus compatible met de "oude" 802.11b apparatuur.

Bluetooth is eigenlijk alleen maar bedoeld voor korte adhoc verbindingen zoals op scholen en vergaderruimtes etc.

Andere producten, zoals HomeRF en LAN over DECT zijn echt niet aan te raden omdat ze vaak duurder, langzamer en vooral incompatible zijn.

  Voordelen Nadelen In-huis bereik data snelheid**
Ethernet
 • Geodkoopste oplossing
 • In de meeste PC's al aanwezig
 • Kabels nodig
 • Grote netwerken benodigen switches , hubs, e.d.
±100 meter
100 Mbps*
10 Mbps*
802.11b
(2.4 GHz)
 • Relatief goedkoop
 • Veel fabrikanten
 • Standard in nieuwere laptops
 • Beperkte snelheid
 • Niet echt geschikt voor multimedia
±30 meter
11 Mbps
802.11g
(2.4 GHz)
 • Compatible met 802.11b
 • Relatief goedkoop
 • Beter geschikt voor multimedia
 • Verbruikt 3 kanalen
±35 meters
54 Mbps
802.11a
(5 GHz)
 • Beter geschikt voor multimedia
 • Duur
 • Beperkt aantal fabrikanten
 • Niet standaard in laptops
±20 meter
54 Mbps
Bluetooth
(2.4 GHz)
 • Erg goedkoop
 • Veel gebruikt
 • Zuinig met stroom
 • Relatief langzaam
 • Beperkt bereik
±10 meter
1 Mbps

* afhankelijk of men een 10 of een 100 Mbps netwerk gebruikt
** volgens opgave frabikanten

Je kunt er op dit moment van uit gaan dat 802.11b de winnaar is ... maar in de nabije toekomst zou dit weleens 802.11g kunnen worden.
Overstappen naar 802.11g, is geen probleem. 802.11b apparatuur werkt namelijk ook met 802.11g spullen (uiteraard wel op de oude snelheid).

802.11a is eigenlijk aan het uitsterven. Dit kan dus voordelig zijn als dit soort apparatuur gedumpt gaat worden.

Bluetooth is eigenlijk niet bedoelt voor WiFi toepassingen. Het is eigenlijk ebdoeld voor adhoc verbindingen, ter vervanging van kabels. Je kunt dit het beste gebruiken voor draadloos printen, headsets, etc. Eigenlijk een vervanging voor infrarood verbindingen.

Merk op: Omdat Bluetooth en Wi-Fi (802.11b en 802.11g) dezelfde frequenties gebruikt, de 2.4GHz range, kunnen ze elkaar storen en daardoor bandbreedte (snelheid) beperken.

Wireless LAN topologie

Hoe gebruiken we WiFi?

Wireless LAN kan in principe op twee manieren gebruikt worden: Peer-to-peer of met een centrale Access Point. Beiden worden hieronder geillustreerd.

Peer-to-Peer (ook wel Ad-Hoc netwerk genoemd)

Peer-to-Peer (ook wel eens Point-to-Point genoemd) de eenvoudigste variant om 2 of meer PC's aan elkaar te hangen. Dit is ook de goedkoopste oplossing, omdat men alleen maar een geschikte WiFi netwerkkaart hoeft te kopen voor iedere PC.

Je kunt de aansluiting vergelijk met een kabeltje van PC A naar PC B. Je hebt dus geen extra apparatuur nodig.
Voor de techneuten onder ons: je kunt het vergelijken met het gebruik van een UTP cross kabeltjes of een coax netwerkje tussen 2 PC's.

Elke PC moet dus wel een Wireless LAN kaart hebben ...

WiFi - Peer to Peer - De eenvoudige manier
WiFi - Peer to Peer - De eenvoudige manier

In het volgende voorbeeld, gebruiken we drie computers waarbij 1 van de PC's een verbinding heeft met het Internet.
Deze Internet verbinding kan dan, mits de juiste software gebruikt wordt, de verbinding met de andere PC's delen, bijvoorbeeld Microsoft's Internet Connection Sharing.

WiFi - Peer to Peer netwerk voorbeeld 2
WiFi - Peer to Peer netwerk voorbeeld 2

Access Point

Het gebruik maken van een AP (Access Point) lijkt wat ingewikkelder. Hier hebben we een centraal apparaatje staan (de AP) welke het verkeer afhandeld. Dit apparaatje fungeerd als een verbindingsdoss tussen de verschillende PC's (en eventueel andere apparaten). Je kunt dit vergelijk met het gebruik van een hub of switch in een normaal netwerk. Vaak hebben AP's nog wat extra functionaliteit aan boord zoals NAT (Internet delen), DHCP (IP-adressen beheer), Firewall, etc.

Een vand e voordelen van een AP is dat deze een beter bereik heeft omdat het meerdere rechtingen op zend. Sommige AP's bieden zelfs de mogelijkheid extra antenna's aan te sluiten die helpen een beter bereik te krijgen.

Merk op: De bandbreedte van een AP moet echter wel gedeeld worden door alle aangesloten PC's!

In onderstaande voorbeeld zien we een moeglijke opstelling, waarbij Internet gedeeld wordt via de AP en de AP zelfs een vaste netwerkverbinding ondersteund (blauwe lijntje);

WiFi - Access Point voor het delen avan bestanden en Internet
WiFi - Access Point voor het delen avan bestanden en Internet

Verkrijgbare apparatuur voor WiFi

Er zijn nogal wat apparaten voor WiFi te koop, laten we eerst kijken naar de netwerkkaarten.

INGEBOUWDE WIFI KAARTEN

Steeds meer moderne laptops hebben een ingebouwde WiFi oplossing. Dit kan een onderdeel zijn van de chipset of op basis van een zogenaamde miniPCI kaart die IN de laptop geplaatst wordt (dus niet te verwarren met een PCMCIA kaart!).
Het voordeel is misschien meteen duidelijjk: geen uitstekende delen en vaak een beter antenne.

PCMCIA KAARTEN

Deze worden vaak in Laptops en soms in PDA's gebruikt. Soms worden ze ook gebruikt in combinatie met een PCI adapter of als toevoeging voor bepaalde routers.
PCMCIA kaarten worden vaak de de zijkant van een laptop in een daarvoor bestemde sleuf geschoven.
Sommige PCMCIA kaarten hebben een kleine extra connecor, zodat je een externe antenne kunt aansluiten voor een beter ontvangst.

WiFi - PCMCIA kaarte

COMPACT FLASH KAARTEN

Deze worden vaak in PDA's gebruikt. Meestal, als de PDA dit sort kaarten ondersteund, schuift men dit kleine kaartje aan de bovenkant van de PDA in het daarvoor bedoelde slot.

WiFi - Compact Flash kaart

PCI KAARTEN

Deze worden alleen in desktop PC's gebruikt. Je hebt ze als geheel PCI kaart of als adapter waarin de je dan een PCMCIA kaart shuift.

WiFi - PCI card

USB APPARATEN

Vaak zie je ze als dongle (het apparaat steek je in z'n geheel in de USB poort) of als los staand apparaat (welke dan met een kabel verbonden moet worden aan de USB-poort).
USB apparaten worden vaak bij laptops, desktops en PDA's (zelden) gebruikt.

Merk op: De meeste van dit soort USB apparaten, onttrekken stroom van de USB poort. Er kan zicht echter een probleem voordoen als de USB poort deze stroom niet kan leveren waardoor het USB apparaat slecht of helemaal niet werkt. Probeer in zo'n geval alle USB apparaten te verwijderen en probeer het nog eens. Mocht ook dit niet werken, dan zul je waarschijnlijk een extrene stroom adapter moeten gaan gebruiken.

WiFi - USB apparaten

 

ACCESS POINTS

AP's zijn er in allerlei kleuren en maten. Vaak hebben ze wat leuke extra's aan boord zoals bijvoorbeeld bij de D-Link 714P welke een geintegreerde printerserver heeft. Hier door kun je een printer aansluiten op de AP en deze delen met alle aagesloten PC's, zonder dat er een PC aan hoeft te staan voor deze "deel" functionaliteit.

Naats normale AP's heb je ook AP's die speciaal voor gebruik buit het huis bedoeld zijn.

WiFi - Access Points (voor buiten en binnen)

Andere apparatuur voor WiFi;

CAMERA'S

Het klinkt misschien maf, maar waarom ook niet. Je plakt deze camera op een plaats weg en via de PC kun je de video beelden volgen. Hier een voorbeeld van D-Link:

WiFi - WiFi enabled camera ...

Beveiliging van WiFi

Omdat we het bereik van ons WiFi netwerk niet helemaal onder controle hebben, is veildigheid wel een ernstig probleem.

Bij de oude kabel oplossingen moets een hacker namelijk fysiek contact maken met het netwerk - relatief eenvoudig waar te nemen dus.
Bij wireless LAN is dit wat moelijker. Zo kan een hacker gewoon z'n auto bij jou voor de deur zetten en lekker gebruik maken van jouw wireless LAN. Dit kan dan gratis Internetten zijn of het kopieren van jouw bestanden.

Zogenaamde sniffer-tools, zoals NetStumbler, helpen de hacker. Hiermee kan hij zien welke netwerken er beschikbaar zijn. Het laat zelfs zien welke netwerknamen (= SSID) en Mac-adressen gebruikt worden op jouw Wireless LANs.

WAR CHALKING (WiFi locaties aantekenen op de muur of de grond)

Zie ook de War-Chalking website.

Merk op: War-Chalking is niet illegaal. Het betreden van iemands netwerk - zonder toestemming - echter wel. In principe is dit hetzelfde als inbreken in een woning. Voordat je dus hieraan begint; bedenk eerst hoe "leuk" jij het zou vinden als iemand dat bij jou thuis komt doen...

WAR-Chalking id eigenlijk de handeling waarbij de hacker, een symbool op de muur of op de grond tekent om aan te geven dat er hier een WiFi netwerk gevonden is. Het stamt eigenlijk af van een oude gewoonte van zwervers in de verenigde staten (Hobo's) die met tekens aangaven (naar het schijnt, nu nog) waar men gratis eten kon krijgen, overnachten of maar beter uit de buurt moest blijven. Voor meer info hierover, zie de Hobo tekens website (engelstalig).

De naam "WAR" is afgeleid van de oude "hacking" bezigheid "War-Dialing".

WiFi - WarChalking
WiFi - WarChalking

Op de War-Chalking website, vind je aanvullende informatie, maar hieronder staan de 3 belangrijkste tekens (zie War-Chalking website voor meer details):

War-Chalking: Open Wireless LAN network

OPEN WIRELESS LAN

Hier is een WiFi netwerk te vinden dat wagenwijd openstaat. Als je wilt kun je hier zo gebruik van maken. Dit betekend echter niet dat de eigenaar het hier mee eens is.

SSID en Bandwith (bandbreedte) staan vermeld zoals aangegeven.

War-Chalking: Closed Wireless LAN network

GESLOTEN WIRELESS LAN

Hier is een wireless LAN te vinden welke gesloten is voor de buitenwereld. We kunnen het netwerk wel zien (SSID), maar betreden van het netwerk is niet eenvoudig.

War-Chalking: WEP encrypted Wireless LAN network

WIRELESS LAN MET WEP BEVEILIGING

Dit wireless LAN (SSID) gebruikt WEP encryptie als beveiliging. Jammer genoeg voor de eigenaar (access contact) is WEP encryptie relatief eenvoudig te kraken.

WAR-Driving (het zoeken naar Wireless LAN's)

Dit is in principe een hobby waarbij rond rijdt of loopt, op zoek naar een wireless LAN. Dit kan met een laptopje of PDA en een WiFi card. Sommige mensen maken er zelfs een sport van en gebruiken geavanceerde antenne's. WAR-Driving impliceerd overigens niet dat mensen misbruik willen gaan maken van jouw WiFi netwerk .... maar sluit het ook niet uit.

De war-driver noteerd meestal waar hij of zij een netwerk gevonden heeft (het War-Chalking) om aan te geven dat hier een WiFi netwerk is. Sommige war-drivers loggen dit ook op het Internet.

Er is veel informatie te vinden op het Internet over War-driving en de benodigde software. Kijk maar eens op de software pagina van Seatlle-wireless. De meeste programma's ondersteunen bovendien het gebruik van een GPS voor locatie bepaling.

WiFi - NetStumbler aan het werk
WiFi - NetStumbler aan het werk

NetStumbler (geschikt voor Windows en PocketPC PDA's), kan men gratis downloaden van de NetStumbler homepage. Op dit moment is het een van de meest geavanceerde applicaties voor War-Driving. Eigenlijk is het ook een erg handige tool om jouw eigen WiFi te analyseren. Helaas werkt NetStumbler niet met alle netwerkkaartjes even goed.

In het bovenstaande voorbeeld scherm zie je dat er 4 wireless LAN netwerken zijn gevonden. Hierbij kan NetStumbler zien wat daarbij het MAC-address is van de gebruikte apparaten, SSID, Kanaal, Merk en signal sterkte (meteen klik zie je een kaart die signaal sterkte in detail weer geeft).Je kunt in bovenstaande voorbeeld zien dat 1 van de WiFi netwerken een slotje heeft afgebeeld staan in het grijze rondje. Dit geeft aan dat dat netwerk beveiligd is met WEP encryptie.

NetStumbler: Signaal sterkte in kaart gebracht
NetStumbler: Signaal sterkte in kaart gebracht

Encryptie

Om jouw WiFi netwerk te beveiligen tegen ongewenste toegang, kunnen we encryptie activeren op de verbindingen.
Vergeet echter niet dat ook encryptie te "openen" is zonder bijzonder veel moeite.

De meeste AP's hebben WEP (Wired Equivalent Privacy) encryptie aan boord.

Om toegang te krijgen tot het betreffende wireless LAN, moeten we weten welk kanaal gebruikt wordt, wat de SSID is, en bij WEP encryptie, ook nog eens de benodigde sleutel.

Netsumbler geeft je al SSID en kanaal nummer. Maar niet de sleutel voor WEP. Als WEP encryptie niet aanstaat, hebben we die ook niet nodig en hoeven we alleen maar onze netwerkkaart in te stellen op het juiste SSID en het juiste kanaal.

Uiteraard heeft de netwerkkaart ook een IP-adres nodig. Maar ja, de meeste AP's staan geconfigureerd als DHCP server en geven jouw dus vanzelf een IP-adres. Zo kom je dus zonder veel moeite op het netwerk, en de kans dat de eigenaar het merkt is ook nog eens minimaal.

Toegang tot een wireless LAN is dus best eenvoudig!

De meest eenvoudige methode is het aanzetten van WEP encryptie. Hoewel dit niet 100% waterdicht is, maakt dit toegang voor derden al wel minder interessant. Bovendien hebben de meeste AP's dit standaard in hun firmware zitten.

In principe zijn er 3 niveau's van versleuteling, afhankelijk van de lengte van de WEP sleutel.
Zo heb je 40-, 64-, en 128-bit encryptie, en sommige fabrikanten hebben hierbij nog wat extra bits gezet tot wel 152-bit.

Gebruik, indien al jouw WiFi apparatuur dit ondersteund, een zo hoog mogelijk waarde. In de meeste gevallen dus 128-bit encryptie!

We kunnen de encryptie zelfs verdubbelen door op de PC's ook nog eens IPSec te activeren. Het verkeer wordt dan eerst door IpSec versleuteld en dan daarna nogeens door WEP. Het wordt dan wel een erg lastige klus om dat open te breken.

Access Point beveiligen

Eenvoudige toegang tot het wireless LAN is 1 probleem. Het andere probleem is dat men ook de toegang tot de Access Point dient te beveiligen. Doet men dit niet, dan maak je het de hacker wel erg gemakkelijk. Hij of zij kan dan eenvoudig de AP herconfigureren!

De truuks zijn voor dit probleem eigenlijk best eenvoudig. De meeste gebruikers sluiten de AP aan en veranderen de fabrieksinstellingen niet. Zo heeft bijna iedere AP standaard ingesteld staan dat het in de IP-range 192.168.x.x werkt. Met IPCONFIG kun je dit verifieren ... kijk maar in welke range jouw PC zit.

Als we de AP dus laten werken in de 192.168.x.x range, dan is het simpel te bepalen op welk IP adres de AP zit. Meestal is het een van de eerste IP-adressen zoals 192.168.0.0, 192.168.0.1, 192.168.0.2, of 192.168.0.3. Dit is bovendien eenvoudig te testen door het IP-adres in houw webbrowser in te vullen, b.v. HTTP://192.168.0.0.

Als men dan eenmaal toegang heeft tot de web-interface van de AP, komen we bij de twee fout aan die de meeste gebruikers maken. Of ze stellen helemaal geen wachtwoord in of ze hanteren het standaard wachtwoord. Netstumbler laat zien wie de fabrikant is van de AP,... dus ga je naar de website van die fabrikant en zoek je gewoon op wat de standaard wachtwoord/usernaam combinatie is. Zo gebruikt NetGear b.v. voor usernaam de naam "username" en voor hetw achtwoord "password".

We moeten het de hacker dus niet te gemakkelijk maken.

Als eerste stap, veranderen we het IP adres van de AP en de IP-range van de DHCP. Dit sluit de hacker nog niet uit, maar je maakt het hem al een beetje moeilijker.

Als tweede stap moet je de gebruikersnaam en het wachtwoord van de AP veranderen. Ook al lijkt dit een normale stap; de meeste gebruikers doen dit nooit.

Geavanceerde beveiligings truuks

Output vermindere

Deze optie, het verminderen van de output, kan maar op weinig apparaten toegpast worden. Daarnaast beperkt het ook het bereik van het netwerl.
In druk bewoonde gebieden helpt ook dit niet.

Toestemming geven aan clients (sterk aanbevolen!)

De meeste AP's ondersteunden de optie om alleen toegang te geven aan PC's die een bekend MAC adres hebben. Je meldt het MAC adres van de WiFi netwerkkaart aan bij de AP instellingen zodat je er bij mag.

Dit is geen helig makende oplossing, maar het maakt het leven van een hacker weer een beetje moeilijker. Men kan namelijk van een netwerkkaart het MAC-adres veranderen, maar ja... het kost wel moeite.

Beperk "openingstijden"

Ook niet dom, is het beperken van de tijden dat het WiFi netwerk beschikbaar is. Als je altijd vanaf 17:00 begint te netwerken, waarom zou het WiFi etwerk dan de rest van de dag aanstaan? De meeste AP's ondersteunen dit soort instellingen.

Pas het SSID aan

Ook weer zo'n standaard instelling-probleem. Standaard hebben de AP's een instelling staan voor de SSID (netwerk naam). Verander deze naam (op alle aangesloten WiFi apparaten). Ook dit sluit inbreken niet uit, maar met al de eerder genoemde maatregelen wordt het wel pittig.

Fabrikanten

Er zijn veel Wireless LAN frabrikanten, hieronder een kort overzicht:

 • 3Com (te duur)
 • D-Link (mijn persoonlijk favoriet)
 • LinkSys (erg mooie designs voor wat betreft de kasten)
 • Lucent Orinoco (zou erg goed moeten zijn - tegenwoordig eigendom van Agere Systems)
 • SMC (erg goedkoop en goed werkende apparatuur - jammer dat de kasten niet zo mooi zijn)
 • US Robotics
 • Vigor (hoge kwaliteit)

 

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages