Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
3.147.51.75
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Ben je ooit op zo een website geweest waar ze praten over een zelfbouw MP3 speler voor in de auto? Of een LCD schermpje in de computer die temperatuur en processor belasting weergeeft?

Nou ik in ieder geval wel en ik wilde graag ook zo'n geval bouwen. Belangrijkste taak was de kosten zo laag mogelijk te houden.

Voor je verder leest: lees eerst de verantwoordelijkheidsverklaring!

Hardware ...

Het LCD Scherm

Ik heb een defect telefoon toestel gepakt (model Ericsson DBC661) met een net 4 regelig display, met op iedere regel ruimte voor 20 karakters, dus een 20x4 display, gebaseerd op de Hitachi 44780 controller.

Aangezien informatie geheel ontbrak ben ik maar gaan zoeken bij de fabrikanten van de individuele componenten (Seiko, Optrex, en Hitachi), daarnaast heb ik goed gekeken naar andere voorbeelden op het web:

  • David Tait (Hardware)
  • Nils Faerber and Michael Engel (Linux software)
  • Randy Rasa (DOS software en hardware)

Met heel veel dank dus aan deze mensen!!

Vooral dank aan Seiko Instruments Duitsland voor de uitstekende hulp en support!

Het blijkt dat de controller chip bepalend is voor het aansluit en aanstuur gemak, in dit geval heeft het LCD schermpje een Hitachi 44780 als controller (de grootste chip in dit geval). Zie ook Hoe stuur ik een LCD panel aan met een Basic Stamp voor meer diepgaande info.

Het aansluiten van dit display is relatief simpel te realiseren via de parallel poort. aansturing via DOS bleek dood simpel (in Turbo Pascal) echter interactie tussen display-driver en MP3-software bleek toch wat moeilijker... een vriend van me (Saber Karmous) suggereerde Linux.

Ik had al wat Linux ervaring van mijn universiteitsdagen, dus leek met een goed het eens te proberen.

Als eerste probeerde ik de device drivers van Nils Faerber en Michael Engel, wat helaas niet werkte. Dus dan maar zelf een driver bouwen (met wat hulp vanuit de DOS source van Randy Rasa zijn programma) wat eigenlijk best eenvoudig bleek te zijn.

Merk op: Intussen zijn er overigens legio tools om bijvoorbeeld WinAmp en MBM Monitor het LCD scherm aan te laten sturen.

Aansluiten van het display

Dit is de achterkant van het display (componentenzijde) zoals die te vinden is in een Ericsson DBC661. Onderaan zie je 14 pinnen. Bekijk deze PDF file om te zien hoe je ze aansluit, hieronder een kort tabelletje:

LCD Display pin LCD Functionaliteit PC Parallelpoort
1
Aarde
25
2
+5 Volt
17
3
Vee (LCD contrast)
25
4
RS (Register Select)
16
5
R/W (Read/Write)
14
6
E (Edge Enable)
1
7
DB0 (databit 0)
2
8
DB1 (databit 1)
3
9
DB2 (databit 2)
4
10
DB3 (databit 3)
5
11
DB4 (databit 4)
6
12
DB5 (databit 5)
7
13
DB6 (databit 6)
8
14
DB7 (databit 7)
9

Het printje (de achterkant) van het LCD paneeltje:

Het printje (de achterkant) van het LCD paneeltje

Het grootste IC (chip) is de Hitachi controller, vlak daaronder zie je 14 aansluiten punten, van links naar rechts, de nummers 1 t/m 14.

Het werkt !

Na het solderen aan de parallel poort en met hulp van Randy's programma kreeg ik het zaakje uiteindelijk aan de gang,..

En ja hoor,... het werkt :)

Initieel werkte alles dus prima onder DOS met behulp van een zelfgeschreven Turbo Pascal programmaatje (hier downloaden) ... na wat knoeien en programmeren werkte het ook onder Linux (download hier de device driver en standalone applicaties). De grap is eigenlijk dat, omdat Linux nou eenmaal een sneller OS is als DOS, ik een MP3 applicatie ook nog draaiende kreeg op een Pentium 75Mhz PC (en die zijn pas echt laaaangzaaaam)...

In de LCDlinux.zip vind je "lcd.tar" met Linux sources. De application-source "lcdtest.c" laat zien hoe je de poort zonder driver aan kunt spreken, zie ook de README.

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages