Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
18.117.141.69
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

In dit korte artikel probeer ik een tipje van de sluier van ADSL op te lichten zodat je misschien beter begrijpt hoe het ADSL en spraak tegelijk op de zelfde koperen draad kunnen werken.

ADSL technieken worden door de verschillende telekom infrastructuur bouwers aangeboden (b.v. Ericsson Telecommuncatie b.v. en Alcatel - deze laatste wordt door KPN gebruikt) en er worden een aantal verschillende normen gehanteerd.

Al deze "bouwers" en verschillende "normen" berusten op hetzelfde principe zoals deze hieronder wordt uitgelegd.

ADSL -MxStream

Analoge Telefonie: PSTN of POTS

Vroeger werd er over de koperdraden niets anders al analoge spraak gevoerd. Met analoog bedoelen we dan een continue bereik waarbij tussen de twee uiterste waarden een onbeperkt aantal waarden ligt. Dit in tegenstelling tot discreet (of digitaal) waar het aantale waarden tussen de twee uitersten beperkt is.

n.b. POTS (= Plain Old Telephony System) is hetzelfde als PSTN (= Public Switched Telephone Network).

Bijvoorbeeld:

  • Analoge waarden tussen 0 en 10 kunnen zijn 1, 2.25, 4.333333, 9.99999999999, etc.

  • Discrete waarden tussen 0 en 10 kan beperkt zijn tot: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9.

  • In de digitale wereld is het nog beperkter: we kennen alleen de waarden 0 en 1.

Als we analoog signaal vergelijken met zijn digitale versie dan zien we iets wat hier op lijkt;

Analoog & Digitaal vergeleken: Rood = analoog, blauw = digitaal

De rode lijn geeft het analoge signaal aan. De blauwe lijn geeft een representatie van het analoge signaal in digitale data. Een AD (Analoog-Digitaal) converter zet analoog signaal om in digitale data. Een DA converter doet het tegenovergestelde (merk op: het resultaat zal informatie verliezen t.o.v. de originele analoge data).

Gebruik van de bandbreedte door analoog verkeer

Het verkeer over de koperdraden heeft een beperkte omvang nodig voor spraak, goed horende mensen horen een bereik tussen de 20 Hz (Hertz) en de 20.000 Hz (of wel 20 kHz). Dit betref slechts een klein deel van het te gebruiken spectrum (bandbreedte van koper is groter als 1.1 Mhz!).

Computer gebruikers waren hierbij aangewezen op MODEMS - MOdulator DEModulator. Deze zetten digitale data om naar analoge signalen en analoge signalen weer om naar digitale data.

Door de aard van het analoge signaal waren storing (krakende lijnen etc.) aan de orde van de dag.


Digitale Telefonie: ISDN

De techniek bleef niet stilstaan en al snel had men ISDN bedacht, waarbij meer van de overgebleven bandbreedte benut kon worden. Hierbij wordt de bandbreedte tot de 80.000 Hz gebruikt.

Bijkomend voordeel van ISDN is dat het verkeer digitaal is waar computer gebruikers weer handig gebruik van kunnen maken om sneller te Internetten. Digitale data bleef immers digitale data.

Storingen werden duidelijk minder door deze techniek aangezien we te maken hebben met digitale data. Een 1 blijft een 1 en een 0 blijft een 0. Kraken hoor je bij ISDN toestellen zelden tot nooit.

N.b.: ten behoeve van spraak moest men nu in het telefoontoestel wel de analoge signalen omzetten naar digitale date en digitale data weer omzetten naar analoge data om het hoorbaar te maken.

N.b.: ISDN = Integrated Services Digital Network

ISDN - beter gebruik van de beschikbare bandbreedte

Digitale Telefonie en Snel Internetten: ADSL

Opbouw van het ADSL signaal

Om nu nog hogere data snelheden te halen, met name voor Internet gebruik, bedacht men ADSL, waarbij de upstream (van de gebruiker AF) een minder hoge snelheid wordt gehanteerd als bij de downstream (NAAR de gebruiker toe).

Dit principe werd vroeger al voor VideoText gebruikt, echter dan met veel lagere snelheden (75 bps upstream en 1200 bps downstream).

Het mooie van ADSL is dat men de standaard koperdraad nu nog steeds kan gebruiken voor deze snellere techniek met behoudt van een spraak verbinding (Analoog of ISDN).

Waarom dan nog spraak nodig?

Nou, ADSL is zelf namelijk niet bedoelt voor spraak door de telefooncentrales van de telekom bedrijven. men kan natuurlijk wel spraak gebruiken over ADSL maar dan moet men aan beide uit-einde wel een verbinding hebben die de data-stream begrijpt. Voorbeelden zijn onderander Net-to-Phone, aan de ene kant een PC gebruikt wordt en aan de andere kant een vertaalslag naar gewone spraak telefonie geleverd wordt, of Yahoo! messenger die aan beide kanten van het Internet dezelfde applicatie op een PC gebruiken om spraak op te nemen en weer te geven.

N.b.: ADSL = Asymmetric Digital Line Subscriber.


Hoe mixen we dan ADSL met spraak?

Zoals je bij de installatie van ADSL gemerkt zult hebben, gebruikt men een zogenaamde splitter. Eigenlijk is dit een scheidingsfilter die spraak (Analoog of ISDN) scheidt van data (ADSL):

Binnenkomende koperleiding
Inkomend signaal: alles door elkaar PSTN, ISDN en ADSLInkomend signaal: alles door elkaar PSTN, ISDN en ADSL
... naar de splitter ...
Splitter
De splitter ...
Spraak (PSTN/ISDN)
ADSL
... naar spraak ...
en naar ADSL ....

De splitter splitst spraak (links) en ADSL (rechts) zodat we tegelijk kunnen praten en Internetten. Dit is ook precies de reden waarom het dus NIET werkt als je de telefoon aansluit op de ADSL uitgang van de splitter en vice versa. Om nu ook nog eens ISDN signaal te krijgen, zetten we de ISDN NT1 aan de spraak uitgang van de splitter.

Praktijk voorbeelden voor installaties van analoog en digitaal zijn m.b.t. MXStream ook op deze website terug te vinden.

 

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages