Welkom bij WeetHet!


Managed Web Hosting by Liquid Web

Jouw IP adres:
3.15.214.244
     
 
Pagina printen
- kies Landscape
Zoeken in de
WeetHet pagina's
WeetHet is being updated! - Current articles will slowly move to www.tweaking4all.com
Voor uitstekende webhosting welke zowel betrouwbaar als betaalbaar is adviseren wij: LiquidWeb

Op deze pagina ...

Downloaden van films, MP3's etc ...

Downloaden van bestanden van het Internet is niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt. Vragen als: Waar haal ik de bestanden? Welke bestanden heb ik nodig? Wat moet ik dan uiteindelijk met deze bestanden doen? etc ...

Merk op: Downloaden van films en andere bestanden (MP3, programma's, etc.) is niet altijd even legaal! Niet ieder bestand is legaal. Lees daarom eerst de verantwoordelijkheidsverklaring!

Samenvatting:

Je kunt downloaden van het Internet met de volgende technieken:

  • NEWSGUY: Erg goede keuze, zeer actueel, zeer snel, maar helaas niet gratis.
  • eMule/WinMX/eDonkey/KaZaa: De meest complete, niet altijd even betrouwbaar, traag, maar wel gratis.
  • IRC: Erg goede selectie, zeer actueel, kan snel zijn, is gratis, maar kan soms ingewikkeld zijn voor beginners.
  • Direct Downloaden: beperkte keuze, moeilijk te vinden, onbetrouwbaar, relatief snel, gratis.

Download films van het Internet

Vermeldt WEETHET als jij je aanmeldt bij NEWSGUY

FlashGet - Het ideale maatje voor LeechGuy

De Bron van alle bestanden

OK, je bent dus opzoek naar films, MP3's, ClipArt en/of programma's die je wenst te downloaden van het Internet, maar je weet niet precies waar je moet beginnen?

Voor we beginnen, moeten we eerst bepalen waar we de bestanden vandaan kunnen en willen halen.

Twee varianten zijn in principe gratis - de zogenaamde peer-to-peer variant en de normale downloads. Als je films en MP3's zoekt, dan is de laatste (de normale downloads) variant niet zo erg goed. Meestal vind je een dergelijke link niet (ze staan vaak op prive FTP-servers).

De Peer-to-Peer methode

Er zijn legio varianten van het peer-to-peer mechanisme, zoals WinMX, eMule en eDonkey. Deze werken als een peer-to-peer netwerk. Het basis principe hierbij is dat iedere gebruiker (client) tevens een server is waar andere gebruikers hun bestanden vandaan kunnen halen.

WinMX als voorbeeld

Over het algemeen werkt dit systeem best aardig, zonder al te veel problemen. Er zijn echter een paar kleine nadelen:
- Security problemen (je geeft toegang tot een aantal bestanden!)
- Snelheid (de meeste "servers" zijn redelijk traag)
- Houding (de meeste gebruikers kunnen knap zeikerig zijn)

Wat security betreft: je deelt een aantal bestanden en/of directoires met gebruikers die je niet kent. In principe geef je ze dus toegang tot jouw harddisk.
Dit kan opgelost worden door een juiste en vooral zorgvuldige configuratie van de peer-to-peer software en eventueel door een aanvullende firewall.

Het probleem met de snelheid ontstaat omdat de meeste gebruikers niet in het bezit zijn van een super-snelle Internet verbinding. Zo hebben bepaalde (A)DSL varianten een gelimiteerde upstream. ISDN gebruikers, en nog erger analoge modem gebruikers, zijn al helemaal traag. Maar goed, dat wil in dit geval alleen maar zeggen dat de downloads langer duren - dus op te lossen met een kwestie van geduld.

De houding van bepaalde gebruikers is voor mij echter een ernstige rede om weg te blijven bij deze oplossing. Sommige "aanbieders" kunnen knap zeikerig zijn voor wat betreft het aanbieden van bestanden. Je moet met ze ruilen anders mag je niet bij hun downloaden. Tja en hoe kom je aan ruilmateriaal als je nergens kunt downloaden? Beetje flauwemaar vooral ook kortzichtige houding als je het mij vraagt.

Een groot voordeel van de Peer-to-Peer methode is wel dat de bestanden, b.v. films, vaak uit 1 geheel bestand bestaat. Daarnaast is de keuze aanzienlijk groter als bij de andere oplossingen.

Als je een wilt experimenteren met deze methode, kijk dan ook eens op de "Hoe werk ik met WinMX" en "Hoe werk ik met eMule" pagina. De aanvullende informatie die in het onderste deel van deze pagina staat is dan waarschijnlijk niet van belang.

De Usenet NewsGroups methode

Een snel alternatief is te vinden in de Usenet Nieuwsgroepen.

Nieuwsgroepen zijn oorsponkelijk gedacht voor het voeren van discussie en het aangeven van nieuwtjes. In de eerste jaren van het Internet werd dit ook werkelijk alleen maar daarvoor gebruikt. In de loop van de tijd werd er echter ook de mogelijkheid aan toegvoegd om zogenaamde attachements (aanhangsels) toe te voegen aan een bericht.

Door de optie van attachements, werd de gebruiker instaat gesteld meerdere binaire bestanden (dus niet alleen tekst maar ook b.v. programma's of muziek bestanden) in de nieuwsgroepen te plaatsen.

Usenet Nieuwsgroepen zijn in principe in twee varianten te vinden: NNTP (het oorsponkelijke formaat/protocol) en DNR (gebaseerd op webpagina's, zoals NewsGuy).

LeechGuy als voorbeeld - Je ziet hier zowel de RAR als de PAR files

De meeste NNTP gebaseerde nieuwsgroep-servers zijn echter gelimiteerd. Niet alleen wat snelheid betreft (hoewel er erg snelle zijn) maar ook wat betreft het aanbod van verschillende nieuwsgroepen (met name de alt.binaries groepen worden vaak geblokeerd) of het maximale formaat van een bestand dat aan een bericht zit (hierdoor worden veel bestanden onbruikbaar).
Bepaalde commerciele NNTP servers beiden een zeer royaal menu van aangeboden nieuwsgroepen maar zijn vaak erg traag.

Een van de redenen daarvan is dat een bericht in z'n geheel (alles staat dan in tekst formaat) opgehaald moet worden en dan op jouw PC gevonverteerd moet worden naar een binair bestand. Je moet hier dus meer data downloaden als dat het werkelijk bestand groot is.

De DNR varianten, zoals NewsGuy, zijn helaas niet gratis (maar toch redelijk goedkoop). Echter: de download snelheid is aanzienlijk hoger t.a.v. NNTP varianten. Dit komt omdat het binaire bestand in die gevallen op de server al geconverteerd worden en omdat de download met behulp van zogenaamde download managers (b.v. FlashGet) gedaan kan worden.

Nadeel van nieuwsgroepen is echter dat een groot bestand (een film dus bijvoorbeeld) opgesplitst is in meerdere kleinere bestande. Deze moeten na het downloaden worden samengevoegd om tot het werkelijke bestand te komen.

Een andere nadeel is de zogenaamde retention. Dit is de tijd tussen dat een artikel beschikbaar gesteld wordt (gepost wordt dus) en het tijdstip dat het bericht van de servers verdwijnt. Vaak is een artikel na een dag of 2 tot 3 weer verdwenen .... Je moet dus binnen de retention-time alle bestanden te pakken zien te krijgen anders mis je weer een bestand en kun je de film niet samenvoegen tot een geheel.

Hier dus een nadeel. Je ziet dus ook dat de selectie beperkter is als bij de peer-to-peer varianten. Voordeel is echter weer wel dat niemand een klote houding aanneemt en dat de bestanden vaak zeer actueel zijn.

LeechGuy is een programma dat je helpt met het downloaden van de gewenste bestanden van DNR gebaseerde diensten ... Zie de pagina "Downloaden met LeechGuy" voor meer details van dit geweldige programma. Vooral in combinatie met een download manager zoals FlashGet maakt deze combinatie tot de snelste die ik ooit gezien heb.

Verzoekje: Als je een abonnement neemt bij NewsGuy, wil je dan a.u.b. "WeetHet" vermelden in het referred veld.

Verzamelen van de juiste bestanden

Waar vindt ik nou de juiste bestanden in de nieuwsgropen?

De meeste bestanden (zoals films, MP3' en programma's) vind je in de zogenaamde ALT.BINARIES nieuwsgroepen. Bijvoorbeeld Alt.Binaries.Movies, Alt.Binaries.VCD, etc. Een kliene lijst vind je terug op de pagina waar ik de nieuwsgroepenlijst-editor voor LeechGuy beschrijf.

Nu we weten waar we ze kunnen vinden, komt er nu de vraag: Welke bestanden moet ik hebben?

Films zijn over het algemeen groot. Zo is een film in VideoCD formaat al snel 800 - 1200Mb groot (2 Cd's) en een DivX film is meestal een Mb of 710 groot. Best groot, downloaden duurt ook erg lang en als de download bij 99% onderbroken wordt. Daarom worden de films in stukken geknipt.

Meestal wordt hiervoor WinRAR gebruikt. WinRAR is een compressie programma vergelijkbaar met ZIP. Een groot bestand wordt hiermee ingepakt en opgeslagen in meerdere kleine bestanden. Op die manier, wordt bij het onderbreken van de download dus niet de hele film, maar slechts een van de vele delen. Dit maakt het meteen beter haalbaar voor ISDN en analoog modem gebruikers.

Laten we naar eenm voorbeeld kijekn. Stel we hebben een film van 500 Mb. Met WinRAR splitsen we dit in stukken van laten we zeggen 10Mb. De film wordt dus verdeelt over 50 bestanden.

MyMovie.AVI - 500Mb - wordt dus 50 files van 10Mb:

MyMovie.R00 - 10Mb
MyMovie.R01 - 10Mb
MyMovie.R02 - 10Mb
....
MyMovie.R48 - 10Mb
MyMovie.RAR - 10Mb

Om de hele film dus compleet te krijgen, moet je dus alle 50 bestanden downloaden. Merk op dat alle bestanden beginnen met dezelfde naam, hier "MyMovie".

Met het oude WinRar programma (voor versie 3.x), werden dit bestanden die eindigen op (op-een-volgend) R00, R01, R02 ... R48, en uiteindelijk RAR. Het aantal bestanden dat je nodig hebt is gelijk aan het hoogste Rxx nummer, PLUS 2 (voor R00 en RAR). In ons voorbeeld dus 48 + 2 = 50 bestanden.

Het hoogste Rxx nummer, is meestal een net iets kleiner als alle andere bestanden. Hieraan kun je zien dat je de laatste van de set voor je hebt. Ik ben nog geen setje files tegen gekomen waarbij alle RAR files precies even groot zijn.

De nieuwere WinRar versie (3.x en hoger) ondersteund een ander nummeringssysteem: part01.rar, part02.rar, part03.rar, part04.rar, ..., part50.rar. Alle bestanden zijn van het type RAR. De R01, R02,... R48 bestanden ontbreken geheel en worden nu voorzien van een indicatie welke deel het is door het deel "partxx". Als je dus bij een setje bestanden van het type "partxx.rar" vindt waarbij R00 ontbreekt, dan kun je er van uitgaan dat dit gedaan is met een recente WinRar versie.

In ons voorbeeld:

MyMovie.part01.rar - 10Mb
MyMovie.part02.rar - 10Mb
MyMovie.part03.rar - 10Mb
....
MyMovie.part49.rar - 10Mb
MyMovie.part50.rar - 10Mb

En wat zijn die PAR files dan?

Aha, jij hebt die ook gezien ... waar zijn ze voor? en welke software heb ik daarvoor nodig?

Om te beginnen: PAR files hebben niet van doen met WinRar. PAR files kunnen gebruikt worden met PAR-software zoals (mijn favoriet) FSRAID, bezoek de FSRAID-homepage of download FSRAID vanaf WeetHet. Voor een gedetailleerde beschrijving verwijs ik naar de pagina "Hoe gebruik ik FSRaid".

Goed. Het doel van PAR bestanden is het terug halen van ontbrekende of beschadigde bestanden. Dit wordt gedaan met een techniek zoals men die bij RAID systemen ook ziet. Voor iedere set bestanden moeten aparte PAR bestanden gemaakt worden. Je kunt ze dus niet voor andere bestanden gebruiken als waar ze voor gemaakt zijn.

Voor ieder PAR bestand (vaak genummerd: P01, P02, P03, etc.) kun je een bestand repareren of maken (als het bestand ontbreekt). Dus stel we hebben van ons voorbeeld slechts 42 delen weten te bemachtigen, maar ook nog eens 8 PAR bestanden, dan kunnen we met behulp van FSRaid en de PAR bestanden de ontbrekende bestanden laten aanmaken. Je hoeft de ontbrekende bestanden dan dus niet meer te gaan zoeken.

Voorbeeld:

MyMovie.PAR
MyMovie.P01
MyMovie.P02
...
MyMovie.P07

Merk op: PAR bestanden zijn gemaakt voor een specifieke verzameling bestanden. Je kunt met PAR files, die gemaakt zijn voor een andere set, niet gebruiken om jouw ontbrekende bestanden terug te halen. Je kunt dus alleen bestanden terug halen waarvoor de PAR's gemaakt zijn.

Een totaal van N PAR files, helpen je bij het repareren of aanmaken van N of minder bestanden. Je kunt dus niet meer bestanden repareren of terug halen als dat je PAR bestanden hebt.

Tip: Voor het terughalen/repareren van bestanden heb je niet alle PAR bestanden nodig. Je hebt er slechts evenveel nodig als je wilt herstellen en die PAR bestanden hoeven dan nog niet eens op-een-volgend te zijn. Dus als er in ins voorbeeld 2 bestanden ontbreken, dan zou je die met bijvoorbeeld P03 en P06 (willekeurig!) kunnen herstellen.

Tip: Vergeet niet dat PAR's ook gebruikt kunnen worden om dus beschadigde bestanden te herstellen.

Merk op: PAR files worden meestal in combinatie met RAR files gebruikt. Dit wil echter niet zeggen dat je PAR alleen maar met RAR kunt gebruiken. het werkt namelijk met ALLE bestandtypen samen.

Samenvoegen van de bestanden

OK, je hebt nu alle benodigde bestanden gedownload. In ons voorbeeld: MyMovie.R00 ... MyMovie.RAR.

Optioneel kun je 1 of meer PAR bestanden downloaden voor het aanmaken of herstellen van bestanden (MyMovie.PAR ... MyMovie.P07). Het laat je ook zien of er bestanden ontbreken of beschadigd zijn.

We hebben dus alle benodigde RAR bestanden. Met WinRAR kunnen we de bestanden nu samenvoegen en uitpakken zodat we de hele film hebben.

Na het installeren van WinRar heb je een extra optie gekregen in het popup menu wat verschijnt als je een bestand met de rechter muisknop aanklikt in de Windows Verkenner (explorer).

Klik nu met de rechtermuisknop nu op het bestand dat eindigt met RAR of PART01.RAR. In het popup menu verschijnen nu de opties "Extract to ..." en "Extract to MyMovie".

Kies een van de twee ("Extract to MyMovie" - maakt een aparte directory aan waarin de film komt te staan). Beide opties werken prima ... en dat is eigenlijk alles.

Samenvatting:

  1. Selecteer waarvan je wenst te downloaden.
    Kies voor directe file download, Peer-to-Peer of Nieuwsgroepen.

  2. Haal de bestanden op.
    Usually so called RAR files, with or without PAR files. Binaries can be found in the ALT.BINARIES newsgroups. A service like NewsGuy offers you great access to these groups.

  3. Controleer en/of herstel de bestanden eventueel met de PAR bestanden.
  4. Pak vervolgens de film uit met WinRar.

 

 

 


Je bent nu al op de nederlandstalige pagina's Click here to switch to the English pages